2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Zelenszkij rottyon van, nekiment a NATO-nak: gyengék vagytok, mostantól minden ember halála a ti lelketeken szárad

Nagyon ki van borulva a komikus  dühvel üzent a nyugati kormányok vezetőinek a péntek éjjeli tévébeszédében, miután

a NATO külügyminiszteri tanácsa visszautasította, hogy a katonai szövetség repülési tilalmat garantáljon Ukrajna felett.

Ez azt jelentené, hogy a NATO-nak ki kellene lőnie az orosz repülőket Ukrajna légterében. A nyugatiak ezt nem vállalják, mert ez közvetlen háborút jelentene értékelésük szerint Oroszországgal.

Zelenszkij elkeseredetten kérdezte, hogy lehet az, hogy a NATO a hírszerzése alapján biztos abban, hogy az oroszok minden eddiginél keményebb bombázásra készülnek, mégse tesz a szövetség semmit sem ez ellen. Az ukrán elnök szerint

a NATO gyenge,

hogy nem meri előírni a repülési tilalmat, mert úgy gondolja, egyáltalán nem biztos, hogy az oroszok vállalnák a világháború kockázatát, hanem lehet, hogy visszariadnának.

"Ez a gyengék, bizonytalanok önszuggeszciója, hiába vannak sokkal jobb fegyvereik mint nekünk" - vélekedett a nyugati vezetőkről.

"Mostantól minden halottunkért ti is felelősek vagytok"


- fordult a nyugatiak felé. "A gyengeségetek, a megosztottságotok miatt".

Majd felháborodva panaszolta, hogy a NATO eddig 50 tonna gázolajat adott Ukrajnának, semmi többet. "Hogy ezzel gyújtsuk fel a Budapesti Memorandumot? Ég az már, az oroszok gyújtotta tűzben." (A Budapesti Memorandum egy 1994-es szerződés, amiben Oroszország vállalta, hogy örökre elismeri Ukrajna határait, és cserébe az ukránok lemondtak a szovjet atomfegyverekről.)

Zelenszkij szerint a NATO zöld utat adott a bombázásokhoz, és a szövetség annyira gyenge, hogy talán a saját tagállamait sem tudná megvédeni.

A NATO pénteki értekezletével jóval elégedettebb volt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, aki megnyugvással számolt be arról, hogy a legfontosabb az volt, „ne szülessen olyan felelőtlen döntés vagy felelőtlen nyilatkozat, amely előidézhetne egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktust”,

Brit hírszerzés: Négy várost is bekerítettek az oroszok

Szokásos reggeli hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium az alábbiakat közölte szombaton:

Az elmúlt 24 órában a korábbiakhoz képest alábbhagyott az orosz tüzérség aktivitása.

Az ukrán erők továbbra is erőn felül teljesítve védik Harkiv, Csernyihiv és Mariupol városát, Szumiból pedig városi harcokat jelentettek. A brit hírszerzés szerint több, mint valószínű, hogy a négy várost bekerítették az orosz haderők – azóta Mariupol (és Volnovaha) esetében jelezték az oroszok, időszakos tűzszünetet tartanak, amíg a civil lakosság elhagyja a várost.

Délen az orosz erők feltehetőleg közelebb kerültek Mikolajiv városához, de lehet, hogy pár egység megkerüli azt, hogy gyorsabban Odesszába érjenek.

Szerbiában Putyin mellett tüntettek

Szerbiában Vlagyimir Putyin mellett demonstráltak tegnap este.

A tüntetésen megjelentek az Obraz (Becsület) nevű szervezet tagjai is, egyikük „a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Belgrádban több ezres tömeg vonult az oroszok mellett.

A tüntetők II. MIklós orosz cár szobrához mentek, amit Oroszországtól kapott ajándékba a szerb főváros 2014-ben az első világháború és a történelmi szerb-orosz barátság emlékére.

Ott elénekelték az orosz és a szerb himnuszt is.

Szerbia addig nem vezetett be szankciót Oroszország ellen.

Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie.

Videók:

A PayPal is leállítja szolgáltatásait Oroszországban

Újabb nyugati pénzügyi szolgáltató közölte, hogy kivonulnak Oroszországból: a PayPal vezérigazgatója, Dan Schulman közleményében azt írta, hogy a nemzetközi közösséggel együtt ők is elítélik az erőszakos orosz katonai agressziót Ukrajnában.

A vállalat szóvivője közölte, hogy a jogszabályokkal összhangban egy átmeneti időszakban az orosz felhasználók ki fogják tudni venni pénzüket a PayPal-számláikról. A PayPal már szerda óta nem fogadott be új orosz ügyfeleket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató