2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Harcok Mikolajivnál

Német önkéntesek is harcolhatnak Ukrajnában

A német közszolgálati média, a ZDF tévé értesülései szerint német önkéntes harcosok is vannak Ukrajnában. Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 16 ezer önkéntes érkezéséről beszélt korábban, a ZDF úgy tudja, hogy több mint ezer külföldi harcol Ukrajnában. Közülük néhány német állampolgár – ezt a berlini belügyminisztérium adataira hivatkozva írja a közszolgálati adó internetes honlapja. A tárca közölte: kisebb, tíz alatti számban ismert németek kiutazása Ukrajnába.

Úgy tudni, hogy ők az ukrán oldalon fognak majd fegyvert, legalábbis az ukrán oldalt fogják támogatni.

A német alkotmányvédelmi hivatal szerint vannak arra utaló jelek, hogy sikerült néhány (szintén tíznél kevesebb személyről van szó) „szélsőjobboldalinak” kiutaznia Ukrajnába.

Ám az egyelőre nem biztos a német titkosszolgálatok szerint, hogy ezek a németek beleavatkoztak-e már a harcokba. A berlini belügy-, igazságügyi és külügyminisztérium közösen válaszolt az ZDF híradójának kérdésére, és ebből az derült ki, hogy álláspontjuk szerint azok a németek, akik hivatalosan belépnek az ukrán hadsereg kötelékébe, háború esetén csak akkor büntethetők, ha a nemzetközi jogot megsértik.

Az is kiderült egy korábbi, a Tagesspiegel által közölt hírből, hogy a német szövetségi kormány nem kívánja német állampolgárok harcba avatkozását megakadályozni – akár még az orosz oldalon sem! – viszont a "szélsőjobboldalinak" minősített személyek kiutazását szeretnék megakadályozni.

Orbán Viktor: a baloldal a háború oldalán áll

Ismét posztolt a magyar kormányfő.

A baloldal a háború oldalán áll. Mert amit ők mondanak, amit ők akarnak, az belevisz bennünket a háborúba. Ne hagyjuk!

Kadirov módosítaná az új orosz törvényt

Ezt írta a csecsen vezér:

Barátaim, az Orosz Föderáció Állami Duma elfogadott egy törvényjavaslatot, amely büntetőjogi felelősséget vezet be az Orosz Fegyveres Erők tevékenységéről szóló hamis információk terjesztéséért. 
Mostantól a hamisítványok terjesztői a megérdemelt büntetéssel - a súlyosság mértékétől függően nagy összegű pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel - fognak szembenézni. 

Teljes mértékben támogatom ezt a döntést. A törvény megvédi a lakosságot a rosszindulatúak által terjesztett hamis információk áramlásától, amelyek félretájékoztatják a lakosságot és indokolatlan nyugtalanságot okoznak. 

A Szövetségi Gárdaszolgálat tábornokaként azonban úgy vélem, hogy a törvény szövegét ki kell egészíteni. Az elfogadott megfogalmazás kizárólag az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tevékenységével kapcsolatos dezinformációra vonatkozik. Ez a megfogalmazás nem terjed ki az Orosz Föderáció Nemzeti Gárda erőinek vagy más, a fegyveres erők struktúrájába nem tartozó, de katonai műveleteket végrehajtó egységeknek a tevékenységére. Ez kiskaput hagyna a provokátorok számára, akik kihasználhatják a korlátozott megfogalmazást, és elkerülhetik a büntetést. 

Arra kérem az Állami Duma tagjait, hogy fontolják meg ezt a kérdést, és a szükséges jogalkotási eljárások lefolytatásával módosítsák az elfogadott törvényt.


A zaporizzsjai atomerőmű dolgozói szerint a sugárzási szintek normálisnak tűnnek

Úgy tűnik, rendben vannak a mért értékek a pénteken heves harcok után orosz kézre kerülő zaporizzsjai atomerőmű környékén, adott tájékoztatást az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelőség.

„A zaporizzsjai régióban nem észleltek változást a sugárzási állapotban, a gammasugárzási háttér a normális határértékeken belül van” – írták.

Azt is hozzátették, hogy az erőmű városában, Enerhodarban a fűtés és a melegvíz-ellátás is megszakadt a főhálózat többszöri károsodásra miatt.

Az erőműben pénteken, mielőtt az oroszok átvették volna fölötte az irányítást, rövid időre tűz ütött ki. A tüzet végül sikerült eloltani, az erőmű azóta orosz irányítás alatt üzemel.

Ukrán színekben játssza Premier League-meccsét a Brighton

Ukrajna iránti szolidaritás jeléül sárga-kék mezben lép pályára a hétvégén a Brighton férfi és női labdarúgócsapata.

A klub közleménye hozzáteszi, hogy a sárga-kék mezek eladásából származó bevételt a Brit Vöröskereszt ukrajnai segélyalapjának ajánlja fel. A Brighton férfi csapata a Newcastle vendégeként lép pályára a Premier League-ben, míg a női együttes az Aston Villához látogat a Szuper Ligában.

3203 menekült érkezett pénteken a budapesti pályaudvarokra

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a társszervek 3203 menekültet fogadtak pénteken a fővárosi pályaudvarokon - közölte a főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a menekültek között 517 gyerek volt. A rendőrök segítettek egy család egymástól elszakadt tagjainak is egymásra találni a Nyugati pályaudvaron.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 82 ember, köztük 51 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Ukrán védelmi miniszter: 66 ezer ukrán tért vissza az országba harcolni

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint eddig összesen 66 224 ukrán tért haza külföldről, hogy „megvédje az országát a hordától”.

Újabb felvételeket közölt az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé az orosz egységek előrenyomulásáról a kijevi térségben.

 

Ukrajna is megerősítette az ideiglenes tűzszünetet

Az ideiglenes tűzszünetről és a két délkelet-ukrajnai városban, Mariupolban és Vonovaktában kialakított humanitárius folyosóról először az orosz védelmi minisztérium adott hírt.

Most az ukrán oldalról is hivatalos megerősítést érkezett: a donyecki régió katonai közigazgatásának vezetője, Pavlo Kirilenkótól elmondta, hogy

az ideiglenes tűzszünet helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik. A regionális erők jelenleg dolgoznak az evakuálás részletein.


(BBC)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató