2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Putyin: „A bevezetett szankciók hasonlóak az Oroszországgal szembeni hadüzenethez”.

Orbánnak van igaza...

Ismét megszólalt az orosz elnök:

„A bevezetett szankciók hasonlóak az Oroszországgal szembeni hadüzenethez”.

Két német adó, az ARD és a ZDF sem tudósít tovább Oroszországból

Újabb nemzetközi médiacég jelentette be, hogy a pénteken elfogadott orosz törvény hatására befejezi az oroszországi tudósítását:

ezúttal a német ARD és ZDF közölte, hogy kivonulnak az országból.

A pénteken elfogadott orosz törvény arra ad lehetőséget, hogy akár 15 év börtönnel büntessék az orosz hadseregről adott hamis, vagyis a kormányétól eltérő információkat.

Herszonban tüntetések kezdődtek

Az oroszok által elfoglalt városban tüntetni kezdtek az ukránok. 

Az orosz erők megölték Ukrajna hősét, Chybineiev kapitányt

 Valerij Csibineijev harmincnégy éves ukrán kapitány március 3-án, születésnapján meghalt a Kijev szélén fekvő Hosztomel város melletti csatában.

Az ukránok kinyírták az egyik tárgyalójukat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megölte az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagját, Denisz Kirejevet.

Hazaárulás gyanújával próbálták őrizetbe venni. Erről Dubinszkij ukrán parlamenti képviselő számolt be a Telegram csatornáján.

További hivatalos megerősítés még nem érkezett az információról.

Egy képet is közöltek a Kirejevről:

Egy ukrán hírportál szerint Németország használhatatlan NDK-s rakétákat küldött Ukrajnának

Nemcsak elavultak, hanem javarészt használhatatlanok is azok a Strila légvédelmi rakéták, amelyeket Németország ajánlott fel Ukrajnának

– számolt be az ukrán Pravda alapján a Kárpáthír.

A Pravda a német Der Spiegelben megjelent tájékoztatóra hivatkozva arról ír, hogy Berlin az elmúlt napokban mintegy 2700 darab, az egykori NDK hadseregétől örökölt légvédelmi rakétát küldött Ukrajnának.

A legalább 35 éves Strila rakétákat már 2014-ben elavultaknak minősítették, és elraktározták. Azóta már azok a ládák is elrohadtak, amelyekben elhelyezték őket.

A rakétákat a korukra való tekintet nélkül rendelte meg az ukrán kormány a Pravda szerint.

Bejelentették az evakuálás elhalasztását Mariupolban, nincs megegyezés a tűzszünetről

A mariupoli városi tanács egy Telegramra feltöltött bejegyzésben közölte, hogy a rendőrség hangszórókon keresztül tájékoztatja a lakosságot az evakuálásról és az annak elhalasztásával kapcsolatos aktuális fejleményekről – számolt be a BBC.

A bejegyzés szerint Oroszországgal még mindig folynak a tárgyalások a tűzszünetről és a városon kívüli biztonságos humanitárius folyosó létrehozásáról.

Mariupol alpolgármestere szerint az orosz erők továbbra is bombázzák a várost.

A RIA orosz hírügynökség viszont azt közölte szintén a helyi hatóságokra hivatkozva, hogy a folyosó a déli óráktól nyitva áll – számolt be az MTI.

A Deutsche Welle német portál most a lengyel hatóságokat vádolja rasszizmussal

Az Ukrajnából menekülő tömegek között szép számmal voltak afrikai származású emberek is, akik arra panaszkodtak a német portálnak, hogy az ukrán-lengyel határon az ukrán embereket buszokkal szállították tovább, őket azonban nem engedték fel. Illetve állításuk szerint ételt sem kaptak.

Az orosz külügyminiszter szerint ők készen állnak a béketárgyalások harmadik fordulójára

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kirgiz kollégája oldalán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Oroszország kész az Ukrajnával folytatott béketárgyalások harmadik fordulójára.

A Sky News szerint Lavrov azt állította, hogy Kijev kifogásokat kitalálva halasztja el a találkozót, és hogy egyelőre nem kaptak új időpontot az ukrán vezetéstől. Szerinte a helyzetet övező optimizmust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühös kijelentései tompították.

Az ukrán-orosz egyeztetések első fordulóját hétfőn, a második kört csütörtökön tartották, mindkét találkozónak az a szomszédos Belarusz adott otthont, amely nyíltan támogatja Oroszországot a háborúban.

Álhírekben folytatódik az ukránok sírása: mindent bombáznak már az oroszok

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint az orosz hadseregnek ugyan bizonyos területeken sikerült előre haladni, de az ukrán védelmi erők sikeresen verik vissza a támadásaikat. Reznyikov szerint az oroszok csak kis területeket tudtak a felügyeletük alá vonni, és a nagy ukrán ellenállás, illetve az orosz előrejutás lassulása miatt a megszálló orosz haderő kénytelen volt taktikát változtatni.

Reznyikov szerint ennek a taktikának a része, hogy az oroszok most már gyakorlatilag mindent bombáznak, amit csak érnek, beleértve a civil épületeket, és olyan veszélyesnek építményeket is, mint az atom- vagy vízerőművek. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy az oroszok már iskolákat, óvodákat, kórházakat és templomokat is célba vettek, ahogy a vasútállomásokat is, ahol nők és gyerekek ezrei próbálnak menekülni.



Az oroszokat megfélemlített sakálokhoz hasonlította, és azt is elmondta, hogy meg fognak fizetni minden emberéletért és könnycseppért.

(CNN)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató