2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Összes nemzetközi járatát leállítja az Aeroflot

Az Aeroflot bejelentette, hogy március 8-tól leállítja az összes nemzetközi járatát, kivéve Belarusz felé – írja az AP.

Az orosz légitársaság az után döntött így, hogy az ország légi közlekedési ügynöksége azt javasolta minden, külföldi lízingelt repülőgéppel rendelkező orosz légitársaságnak, hogy állítsák le a külföldi utas- és teherszállító járatokat, arra hivatkozva, a nyugati szankciók részeként nagy a kockázata annak, hogy lefoglalják őket.

Orosz csapatok érték el Kijev külvárosát

Eközben Irpiynben, Kijev mellett.

 

Irpiny:

Több ukrán szupermarket is bojkottálja a Coca-Colát

A Novus és a Varus szupermarketet is bojkottálják a Coca-Cola termékeit, amiért a legtöbb nyugati céggel ellentétben továbbra is forgalmazza a termékeit Oroszországban, írja a Kárpátinfó ukrán források alapján.



Emiatt lekerülnek a Novus és a Varus polcairól olyan üdítők, mint a Coca-Cola, a Cola-Cola Zero, a Sprite, a Fanta, a Schweppes, a BonAqua, a FuzeTea, illetve a Monster és a Burn energiaitalok. A Varus egyébként felszólított több más élelmiszerláncot is, hogy csatlakozzanak a bojkotthoz.

 

Újabb orosz repülőgépet lőttek le az ukránok

A pilótát elfogták, a gépét Mikolajiv felett lőtték le.

Kadirov: Kijev hamarosan a miénk lesz!

Ezzel a videóval üzent a csecsen vezér.

Kivonulnak a divatcégek is Oroszországból

A Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius felfüggeszti működését Oroszországban - jelenti a TASZSZ.

Lavrov köszönetet mondott Belarusznak

Lavrov köszönetet mondott a fehérorosz félnek, amiért helyszínt biztosított az orosz-ukrán tárgyalásoknak - közölte az orosz külügyminisztérium.

Putyin ismét figyelmeztette a Nyugatot

Abban a pillanatban, hogy bármelyik ország megpróbál repüléstilalmi zónát létrehozni Ukrajna felett, még ha a saját területéről is - Oroszország felé -, már a konfliktus részévé vált, veszélyeztetve az orosz csapatokat. És minket nem érdekel, hogy melyik szövetségnek (NATO) vagy tagja ekkor - mondta az orosz elnök.

A következmények nemcsak Európa, hanem az egész világ számára katasztrofálisak lesznek

- hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

Az orosz védelmi minisztérium az ukrán katonai infrastruktúra lerombolásának útjára lépett, a hadműveletnek ez a része tulajdonképpen már majdnem befejeződött - mondta Putyin, arról is beszélt, hogy 

ha Oroszország a katonai műveletet csak a Donbaszra korlátozná, akkor az ukrán erők folyamatosan kapnának forrásokat

Vlagyimir Putyin: "Azok a srácok, akik harcolnak és életüket adják, a jövőnkért harcolnak"

 

Hozzátette: Ukrajna demilitarizálására sokféle lehetőség van, Kijevvel tárgyalóasztalnál vagyunk, reméljük, hogy pozitív reakciót kapunk!

Putyin azt is közölte, hogy

az Oroszország elleni szankciók felérnek egy hadüzenettel. de hála Istennek, még nem jutottunk idáig. Úgy gondolom, hogy az úgynevezett "partnereink" tisztában vannak azzal, hogy ez mivel fenyeget, a vakmerő nyilatkozataik ellenére, mint például a brit külügyminisztérium vezetője.

Szóba került az ukrán kormány is: A jelenlegi kijevi vezetésnek meg kell értenie, hogy ha ugyanebben a szellemben folytatja, akkor az ukrán államiság jövőjét kérdőjelezi meg - és ha ez megtörténik, az teljes mértékben az ő lelkiismeretükön fog száradni.

Oroszországban vannak radikálisok, de nem a kormányban, mint Ukrajnában.

- mondta. Putyin beszélt az előzményekről:

Az ellenségeskedések kezdete óta 13-14 ezer ember halt meg Donbaszban, köztük több mint 500 gyermek.

Az orosz elnök szerint: "a hadiállapotot külső agresszió esetén a törvény vezeti be, beleértve az ellenségeskedés meghatározott területeit is, de nálunk nincs ilyen helyzet, és remélem, nem is lesz."

Az oroszok szerint ukrán „nacionalisták ” akadályozták Mariupol lakosságának evakuálását

Az ukránok korábban azt közölték, hogy hiába ígértek az oroszok tűzszünetet, nem értek véget a város környéki támadások és a humanitárius folyosó útvonala mentén is folytatódtak a harcok.

Az orosz védelmi minisztérium most közleményben reagált, szerintük

ukrán „nacionalisták ”akadályozták meg, hogy az emberek elmenekülhessenek a napok óta ostrom alatt lévő városból.

Az orosz minisztérium szerint a humanitárius folyosót létrehozni kívánó orosz katonák is tűz alá kerültek.

Blinken: Ukrajna „abszolút” megnyerheti a háborút

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a BBC-nek azt mondta, meg van győződve róla, hogy Ukrajna meg tudja nyerni az Oroszországgal vívott háborút, egyben dicsérte az ukrán nép „rendkívüli ellenálló képességét”.



Blinken úgy fogalmazott:

ha Moszkva szándéka az, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt, és helyére egy saját bábkormányt próbál beiktatni, akkor 45 millió ukrán, így vagy úgy, de el fogja utasítani.

Hozzátette, a háború már most sem Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei szerint alakul – írja a Híradó.hu.

Az amerikai elnök a BBC tudósítójának, James Landale-nek elmondta: a nemzetközi közösség elkötelezett amellett, hogy mindenben támogassa Ukrajnát, egyben olyan nyomást gyakoroljon Oroszországra, amivel véget lehet vetni a Vlagyimir Putyin által kirobbantott háborúnak.

Arra a kérdésre, hogy meg van-e győződve az ukránok győzelméről, azt válaszolta:

Idővel feltétlenül.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató