2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők lelőttek több ukrán vadászgépet

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség az orosz védelmi szóvivőt idézve azt írja, hogy lelőttek négy db, az ukrán légierőhöz tartozó Szu-27-es vadászrepülőt egy Zsitomir melletti légicsatában.

Igor Konasenkov hozzátette, az orosz légvédelem megsemmisített egy Szu-25-öst, illetve egy Mi-8-as helikoptert és egy Bayraktar TB-2-es drónt is.

Zaharova nekiment a briteknek: kemény megtorló intézkedéseket fogunk hozni

A Kreml az oroszországi brit érdekeltségek elleni lépéseket helyezett kilátásba.

„A szankciós hisztéria, amelyben London játssza az egyik vezető, ha nem a főszerepet, nem hagy más választást, mint arányosan kemény megtorló intézkedéseket hozni”

– jelezte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Közleményében az oroszországi brit érdekeltségekkel szembeni lépésekre utalt.



A brit külügy órákkal korábban kérte arra az Oroszországban tartózkodó brit állampolgárokat, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, hogy maradjanak, hagyják el az országot.

(BBC, Guardian)

Az izraeli miniszterelnököt fogadja Putyin Moszkvában

Naftali Bennett korábban mind Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, mind az orosz elnöknek felajánlotta, hogy kész közvetíteni a felek közt.

(Reuters)

Vége az ideiglenes tűzszünetnek

Mivel az ukrán fél nem hajlandó befolyásolni a nacionalistákat vagy meghosszabbítani a tűzszünetet, az orosz védelmi minisztérium szerint 18:00 órától újraindultak a támadó műveletek.

 

Hétfőn ülhetnek asztalhoz az oroszok és az ukránok

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások harmadik fordulójára március 7-én kerülhet sor.

Lengyel külügyminiszter: Sosem fogjuk elismerni az orosz területszerzést

Lengyelország soha nem fogja elismerni a jogellenes agresszió által előidézett területi változásokat – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter szombaton, miután megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, Antony Blinkennel.



Rau hozzátette, Oroszország úgy akarja megtörni Ukrajna ellenállását, hogy a civil lakosságot terrorizálja: lakott területeket és atomerőműveket bombáz. Ezek – tette hozzá Rau –  háborús bűnök, amelyek nem évülnek el és amelyeket a legnagyobb elszántsággal fognak kivizsgálni.

(CNN)

Az ukránok nem engedik evakuálni az embereket - állítják az oroszok

Ukrajna fegyveres erői fegyverrel fenyegetve nem engedik, hogy az embereket evakuálják a településről.

Irpinyből egy fotót is közöltek, ami a híd közelében készült, amelyet maguk a fegyveres erők robbantottak fel.

Az ukránok szerint visszavették Mikolajivot

A Fekete-tengerhez kijárattal bíró, Déli-Bug parti városból, Mikolajevből kiűzték az orosz csapatokat, írta Telegramján Vitalij Kim a regionális államigazgatási szerv vezetője.

Kim azt írta, hogy a megszállókat kiűzték, és rengeteg hadifelszerelést is zsákmányoltak az ukránok. A vezető azt állítja, hogy az oroszok menekülnek, Herszon, Sevcsenko és Lucs irányába.

Kim egyébként éhes orkoknak nevezte az oroszokat, akiket őrizetbe akar venni. Azt is írta, hogy a harcnak civil áldozatai is vannak, a sikerük után viszont nem tartják fenn tovább a légiriadót.

Az ukrán belügyminisztérium azt közölte, hogy Mikolajevnél a Nemzeti Gárda és a hadsereg megsemmítette egy orosz páncélozott járművet, és négy kémet is elfogtak.

(Ukrajinszka Pravda)

Zelenszkij nem adja fel, újabb követelésekkel állt elő

Zelenszkij fellebbezéssel fordult az amerikai szenátorokhoz, hogy vezessenek be repülési tilalmat, tiltsák be az orosz olajat, és függesszék fel a Visa és Mastercard kártyákat...

- jelenti a belarusz NEXTA.

Felfüggeszti oroszországi tudósításait az olasz köztévé is

A RAI olasz köztévé bejelentette, hogy felfüggeszti az oroszországi tudósításait, miután Moszkva elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely börtönbüntetéssel sújtja az orosz hadseregről szóló hamis információk”terjesztését a médiában. 

A hatóságok által hamisnak ítélt információk közzétételéért súlyos büntetést kiszabó törvény elfogadását követően a RAI mától saját újságírói és tudósítói szolgálatát felfüggeszti az Oroszországi Föderációban

– áll a csatorna közleményében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató