2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Blinken: Amerika nem fog hadba lépni Oroszország ellen

Nem fogunk háborúba lépni Oroszországgal szemben, de eszközöket biztosítunk az ukránoknak, hogy megvédjék magukat– jelentette ki Antony J. Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere.

Harc közben meghalt a donyecki szakadárok vezére

Az ukránok elleni harcban életét vesztette Vlagyimir Zsoga.



A szakadár köztársaságban Zsoga a Szparta-zászlóalj parancsnoka volt. A szabadcsapatként is felfogható Szpartát egyik leghatékonyabb egységként tartották számon, de a zászlóaljat és parancsnokságát többször is megvádolták, hogy embertelenül bánnak a foglyaikkal.

Zsoga korábban a Szpartát vezető Arszen Pavlov személyi sofőrje volt addig, amíg 2016-ban egy robbanószerkezettel meg nem ölték a Motorola néven ismert vezért. Ezután lépett ő a helyébe.

A paramilitáris csoport a 2014-ben Ilovajszkért és a Donyeck Repülőtérért folyó harcokban is részt vett az oroszok oldalán.

Pusilin: Az ukrán rezsim utolsó napjait éli

Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilin a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője 2018 óta.

Pusilin nem sok idő jósolt Zelenszkijéknek, azt mondta: 

Az ukrán rezsim utolsó napjait éli.

Magyarország lélegeztetőgépeket küld Ukrajna megsegítésére

Az orosz-ukrán háborús helyzetre reagált a magyar kormány, úgy döntöttek, lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldik a háborús helyzetben lévő Ukrajnának.

Mint a katasztrófavédelem írta, az EU kérte Magyarországtól „az egészségügyi eszközök mobilizálását”. A katasztrófavédelem raktárában tárolt készletből 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállítottak Záhonyba.

Kivonul Oroszországból a Puma és a Prada is

A Puma is szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, felfüggeszti tevékenységét az országban. A német sportmárkának 100 üzlete van Oroszországban. A kiszállításokat már korábban, az orosz-ukrán háború kitörése után leállította a cég.

A Prada nevű luxusruhamárka szintén felfüggesztette oroszországi kereskedését. Mint fogalmaztak, „első sorban az ukrajnai tragédiában érintett kollégáikért és családjaikért aggódnak, így támogatják őket, amiben csak tudják”.

 

 

(guardian)

Megjött a sípos hülye, Juhász is

Ezt tudta bemutatni...

Kész vége! Biden teljesen megőrült: szerinte Putyin megszállta Oroszországot

Elég érdekes eszmefuttatást tolt megint az USA elnöke. Szerinte Putyin megszállta Oroszországot...

"Hogy jutunk el odáig, hogy Putyin eldönti, egyszerűen csak megszállja Oroszországot?"

Erdogan leültetné tárgyalni Putyint és a komikust, Zelenszkijt

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megerősítette Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Ankara folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajna és Oroszország között mielőbb visszaálljon a béke – áll a török elnöki hivatal szombati közleményében.

Erdogan szóvivője bejelentette azt is, hogy a török államfő vasárnap telefonon tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: arra kéri majd, hogy azonnal vessen véget a háborúnak, és fel fogja ajánlani, hogy házigazdaként magas szintű tárgyalásokat szervez Ukrajna és Oroszország között.

Erdogan szombaton telefonbeszélgetést folytatott az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői közötti tanácskozó fórumot elnöklő Michellel az ukrajnai helyzetről. Megerősítette, hogy török részről továbbra is mindent megtesznek az Oroszország és Ukrajna közötti béke helyreállításáért.

A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is határos a Fekete-tenger felségvizein, és mindkettőjükkel jó kapcsolatokat ápol. Ankara Ukrajna orosz katonai megszállását elfogadhatatlannak nevezte, ugyanakkor nem támogatja a Moszkva elleni nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken annak a reményének adott hangot, hogy Törökország helyszínt biztosíthat egy orosz-ukrán külügyminiszteri szintű diplomáciai tárgyalásnak a déli Antalyában március 11-13. között.

(MTI)

Levették az ukrán zászlót Enerhodarban

Az orosz OMON eltávolította az ukrán zászlót az Ukrán Biztonsági Szolgálat enerhodari épületéről.

Az agyhalott Madonna így fejezte ki a szolidaritását Ukrajna mellett

Kommentár nélkül...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató