2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Tűzszünet és humanitárius folyosó Mariupolnál és Volnovaktánál - Élő

A civilek elhagyhatják a várost, az ukrán erők viszont maradnak és harcolnak tovább Mariupolért.

Szombaton 10 órától Mariupol és Volnovakta városánál az orosz haderő ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét - közölte az orosz védelmi minisztérium az Interfaxszal. 

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására. A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. 


Folyamatosan frissülő cikünk!

Üzentek az oroszok: Amerika és Európa kevés ahhoz, hogy elszigeteljenek minket

A Kreml ismét erős válaszokat lengetett be a nyugati szankciók miatt

Oroszország gazdasági banditizmussal vádolja a Nyugatot

- írta a Sky News a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szombat reggeli nyilatkozata alapján.

Az orosz politikus szerint a nyugati vezetők banditákként viselkednek az ukrajnai invázióra adott válaszukban. Peszkov azt állította, hogy a Nyugat részt vett az Oroszország elleni "gazdasági banditizmusban", és figyelmeztetett, hogy Moszkva válaszolni fog. Az orosz politikus sejtelmesen úgy fogalmazott, hogy ez nem jelenti azt, hogy Oroszország elszigetelődött volna. A világ túl nagy ahhoz, hogy Európa és Amerika elszigeteljen egy országot, és még inkább egy akkora országot, mint Oroszország. Sokkal több ország van a világon - mondta, majd Amerikát kiemelten is figyelmeztette, hogy ne merjék szankciókkal sújtani Oroszország energiaexportját.

Az orosz fél fenyegetése nem lehet alaptalan, hiszen a héten Joe Biden amerikai elnök tanácsadója sajtókérdésre válaszolva azt mondta, hogy az orosz olaj ellen irányuló szankciók bár nem kerültek le az asztalról, de még nem állnak készen annak bevezetésére. A Fehér Ház szintén azzal vádolta meg tegnap az olajipar képviselőit, hogy olyan szabadalmakon és licenszeken ülnek, amelyek függetleníthetnék a világpiacot az orosz olajtól.

Továbbá a Kreml szóvivője arra is utalhatott, hogy hiába rendezi most sorait a Nyugat, a keleti oldalon számos olyan fejlett vagy feltörekvő gazdaság van, illetve Kína mint szuperhatalom, akikkel szövetségre lépve Oroszország visszapótolhatja a nyugati szankciókból származó kiesést.

Az angol futballklubok ukránbarát akciói miatt Kína nem közvetít egy PL-meccset sem

Kínában nem kerülnek képernyőre a Premier Leauge hétvégi mérkőzései a klubok ukránbarát akciói miatt – írta a The Athletic. A kínai döntés azután született, hogy a Premier League vezetése bejelentette: a PL-csapatok kapitányai különleges, az ukrán zászló színeire festett karszalagot viselnek a bajnoki mérkőzéseken, emellett Ukrajnát támogató feliratok futnak az eredményjelzőkön a meccsek közben. A PL hétvégi játéknapjain éppen részben a kínai piac miatt voltak korai meccskezdések.

Kína kezdettől ellenezte az Ukrajnában háborúzó Oroszországgal szembeni szankciókat. A pekingi külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin a hét elején azt mondta:

„Kína és Oroszország továbbra is normális kereskedelmi együttműködést folytat a kölcsönös tisztelet, egyenlőség és kölcsönös előnyök szellemében”

– írta a The Athletic.

Eközben sokadik sportszervezetként a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) is megtiltotta, hogy orosz sportolók részt vegyenek a szervezet versenyein, de nem engednek be Oroszországból érkező tisztségviselőket, beleértve a bírókat sem.

(MTI)

Ukrajna Lengyelországból importálhat garantált mennyiségű gázt

Lengyelországból importálhat március 6-ától gázt Ukrajna. Így a lengyel LNG (cseppfolyósított földgáz) terminálokra érkező energiahordozó is elérhet Ukrajnába. Erről az ukrán állami gázszállítási rendszert működtető cég vezetője beszélt szombaton.

A két, gáztranzittal foglalkozó cég (a lengyel és az ukrán) garantált mennyiségben állapodott meg a hírek szerint. Ukrajna a Guardian szerint Európa egyik legnagyobb gázfelhasználója, 2015 óta nem importált orosz gázt, ezért Európában vásárolja az energiahordozót.

Újabb yachtokat koboztak el az orosz milliárdosoktól

Beindult a náci Nyugat!

Az olasz média közölte, elkobozták két oligarcha - Alekszej Mordasev és Gennagyij Tyimosenkó - luxusyarchtját.

A hajók értéke 65-75 millió euró.

Az ukrán nagykövet már azt követeli, hogy a Fradi rúgja ki Csercseszovot

Ne hívjanak meg orosz művészeket, a Nemzetközi Beruházási Bank, Paks 2, a gázügy, a rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát – állítja Ljubov Nepop.



„Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, az unió döntését, hogy az Európai Békefenntartási Eszköz forrásaiból segítsék Ukrajnát fegyverekkel, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak. Hálásak vagyunk minden magyar polgárnak és az itt élő ukrán kisebbség tagjainak, akik tüntetéseken követelik a háború befejezését” – jelentette ki a Népszavának Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete. A diplomata az írásban feltett kérdésekre azt válaszolta,

ma mindenkinek lehetősége van hozzájárulni Putyin megállításához,

akár orosz és fehérorosz tisztségviselők is megtehetik, hogy elhatárolódnak tőle. Aki nem így cselekszik, felelős lesz Putyin gaztettéért.

Több fegyverre van szükségük

Azt azonban nem tartja elegendőnek, amit Magyarország és más partnereink tesznek. Akkor lehet majd ezt mondani – fogalmazott, „ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását”.

Nem kérik, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái harcoljanak helyettük, de támogathatják azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítik őket pénzügyileg is. Szerinte

a háború, amelyben a támadók atomerőműveiket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása.

Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait – vélekedik.

Azt is elmondta a nagykövet, hogy amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, az olyan választóvonalat jelentett, amelyen számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amelyek támogatták, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, amiért hálásak. Azt állítja, Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie.

Szerinte vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni

Példaként felhozza Ljubov Nepop, hogy Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit, majd kijelenti, hogy a Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével. Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. ”Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is. Ne hívjanak meg orosz művészeket, 

ne nézzenek orosz filmeket! 

Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?” – fogalmaz a nagykövet.

Kyva: Zelenszkij elvesztette a kapcsolatot a valósággal

Ilja Kiva, az ukrán parlament képviselője szerint Zelenszkij elvesztette a kapcsolatot a valósággal, drogfüggőnek nevezte, és azt mondta, hogy minden nyugati partnere elfordult tőle.

Lakóházból lövöldöznek az ukrán "harcosok"

Gyerekszobába rendezkedett be az ukrán hadsereg. 

Egy videó kering az ukrán közösségi médiában, a kommentelők azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők katonája egy civil lakás gyerekszobájából "dolgozik".

 

Hivatalos: Megválik az orosz pilótájától a Haas F1-es csapata

Megválik orosz versenyzőjétől, Nikita Mazepintől a Haas Forma-1-es csapata. A 23 esztendős versenyzőt várhatóan az eddigi tartalékos, Pietro Fittipaldi váltja.

A pilótacserére az "orosz-ukrán háború miatt kerül sor."

Továbbá megválnak a szponzortól, az Uralkalitól is.

Már több mint 400 millió forint gyűlt össze a magyar adományvonalon keresztül

Már több mint 400 millió forint gyűlt össze a 1357-es nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára – hangzott el a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában pénteken.

Aki felajánlást szeretne tenni, a 1357-es szám tárcsázásával vagy az erre a számra küldött sms-sel 500 forinttal tudja támogatni a háború elől menekülőket, pénzt az 17111711–22222222 számlaszámra lehet utalni.

Videón egy orosz MI-35-ös kilövése

Az ukrán fegyveres erők ma reggel kilőttek egy orosz MI-35 helikoptert.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató