2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kijev bekerítése és Odessza ostroma következhet

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint "heves harcokat" folytat az ukrán hadsereg egyes frontszakaszokon. Tájékoztatásuk szerint pillanatnyilag a donyecki műveleti terület keleti részén dúlnak a leghevesebb harcok.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Kigyulladt az ügyészség épülete Harkivban

Csecsen harcosok megsebesítették Bucha polgármesterét

Alekszandr Dubinszkij ukrán képviselő arról számolt be, hogy Kadirov csecsen harcosai megsebesítették Bucha város polgármesterét, Anatolij Fedorukot".

Gabonahiány fenyegeti a tésztanagyhatalom Olaszországot

A La Repubblica beszámolója szerint bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt, a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várják.

A 11 ezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d'Italia (CAI) agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi 11 napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12 százalékkal nőtt, a kukoricáé 14,5 százalékkal. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

A Coldiretti termelői szövetség szerint a világméretű „vészhelyzet közvetlen közelről” érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát és az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A Coldiretti emlékeztetett, hogy az utóbbi tíz évben az olasz kukoricatermelés mennyisége egyharmaddal csökkent, a búzáé pedig 20 százalékkal. „A helyzet csak rosszabb lesz, mivel a közös európai agrárpolitika nem ösztönzi a termelést” – mondta Ettore Prandini a Coldiretti elnöke.

Stefano Fugazza, a milánói kézműves vállalkozásokat képviselő Unione Artigiani elnöke a La Repubblicának azt mondta, máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás a megemelkedett alapanyagárak miatt. A harmadik generációs sütödét vezető Fugazza hangoztatta, hogy nemcsak a liszt, hanem a közüzemi díjak meg a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek. A cukor ára egy év alatt 50 százalékkal nőtt.

A háború megnehezíti a műtrágya beszerzését is, ami több mint 95 százalékban külföldről, részben Ukrajnából érkezik.

Hiánnyal számolnak növényi olajból is: Olaszország a belföldi fogyasztás egyharmadát tudja megtermelni, a többit mostanáig hajókkal szállították Mariupol és Odessza kikötőjéből.

A La Repubblica számításai szerint a kenyér és a tészta ára 30 százalékkal emelkedhet, ami a pizzériák, éttermek árait is növelni fogja.

(MTI)

Odesszában így várják az orosz támadást

Videón az orosz hadművelet

 Ez a videó bemutatja az orosz fegyveres erők ukrajnai invázióját. Az első 11 nap, február 24-től március 6-ig.

Brit vezérkari főnök: mindenképpen el kell kerülni a háborút a NATO és Oroszország között

Az ukrán nép rettenetes helyzetbe került Oroszország miatt, de ezzel együtt is mindent meg kell tenni azért, hogy a NATO és Oroszország között ne legyen háború – mondta vasárnap a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Sir Tony Radakin tengernagy.

„Semmit nem akarunk kevésbé, mint egy háborút Oroszországgal” – fogalmazott a brit vezérkari főnök. Hozzátette: az ukrajnai háború Oroszország szempontjából nem halad jól, Oroszország is szenved, elszigetelt hatalommá vált, kevésbé erős, mint tíz nappal ezelőtt, és számára ez a helyzet nem tartható fenn.

Az orosz haderővel kapcsolatban elmondta, úgy tűnik, hogy Moszkva nem bírja a mostani bonyolult hadműveleteit hozzáértő módon végrehajtani, a hadfelszerelést sem tudja karbantartani. A csaknem ötszáz fős emberveszteség, amelyről Oroszország a háború első hete után beszámolt, nagyobb, mint ahány brit katona az afganisztáni hadműveletek több mint húsz éve alatt meghalt.

„Éppen ezért bíznunk kell abban, hogy amit eddig megtettünk, az helytálló” – mondta Radakin tengernagy, utalva a Moszkva ellen érvénybe léptetett nyugati szankciókra.

Szerinte a Nyugat tartozik az ukrán népnek azzal, hogy folytatja a nekik nyújtott támogatást, de azzal is tartozik, nem csak az ukránoknak, hanem az egész világnak, hogy garantálja a háborús helyzet feszültségeinek enyhítését. A tengernagy ezzel együtt óva intette a brit állampolgárokat, hogy ne menjenek harcolni Ukrajnába az orosz hadsereg ellen.

Harkovot lövik az oroszok

Budapesti raszták jamaikai zenével tiltakoztak az orosz nagykövetség előtt

A szeretetetről éneklő raszták tiltakoztak a háború ellen a budapesti orosz nagykövetsége előtt.

Felcsavarták a hangerőt, Putyin retteghet: 

Az oroszok katonai válasszal fenyegették meg Romániát és más, meg nem nevezett, határmenti országokat

Tájékoztatót tartott vasárnap délután az orosz védelmi minisztérium, a következők voltak a legfontosabb állításaik:

Igor Konasenkov szóvivő azt mondta, hogy

tudomásuk szerint az ukrán légierő több szomszédos ország repreteit is használhatja, biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Konasenkov szerint ez úgy is felfogható, hogy az érintett országok beszálltak a katonai konfliktusba.

Az USA tovább szítja a háborút: megengedték a NATO-nak, hogy harcigépeket szállítsanak Ukrajnának

Az Egyesült Államok „zöld lámpát” adott a NATO-országoknak, ha úgy döntenek, hogy vadászrepülőket szállítanak Ukrajnának.

Mint ismert, egy nappal korábban Zelenszkij elnök arra kérte a kongresszus tagjait, hogy biztosítsák azokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató