2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kijev bekerítése és Odessza ostroma következhet

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint "heves harcokat" folytat az ukrán hadsereg egyes frontszakaszokon. Tájékoztatásuk szerint pillanatnyilag a donyecki műveleti terület keleti részén dúlnak a leghevesebb harcok.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Az USA tovább szítja a háborút: megengedték a NATO-nak, hogy harcigépeket szállítsanak Ukrajnának

Az Egyesült Államok „zöld utat” adott a NATO-országoknak, ha úgy döntenek, hogy vadászrepülőket szállítanak Ukrajnának, egy nappal azután, hogy Zelenszkij elnök arra kérte a kongresszus tagjait, hogy biztosítsák azokat.

Blinken: Az ukránoknak van tervük arra az esetre, ha Zelenszkijt megölnék

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, amikor a CBS amerikai tévé egyik műsorában beszélt arról, hogy az ukránoknak van tervük a a kormányzás folyamatosságára, arra az esetre, ha valami történne Zelenszkij elnökkel.

Blinken nem kívánta részletezni ezt a tervet. Zelenszkij többször is szóba hozta már, hogy ő az oroszok első számú célpontja, korábban az EU-csúcson is azt mondta, lehet, akkor látják utoljára élve a külföldi vezetők.

Még a brit Times írta meg a múlt héten, hogy orosz zsoldosok hetek óta készülhetnek egy Zelenszkij "elleni merényletre", azóta az ukránok többször is megakadályozott merényletekről számoltak be.

 

(CNN)

Megrongálódott egy kelet-ukrajnai gázvezeték a harcokban

Ukrán mérnökök vasárnap az orosz erők által megrongált kelet-ukrajnai gázvezeték helyreállításán dolgoztak, ami miatt leállt a Délkelet-Ukrajna egyes részébe irányuló gázszállítás – közölte Pavlo Kirilenko, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

A mérnököknek sikerült elzárni a vezetéket és megelőzni a szivárgást, a kiáramló gáz mennyisége csökken, és vasárnap estére teljesen leáll.

Kirikenko közölte, hogy a Donyeck megyei Vuhledar és a fekete-tengeri Bergyanszk kikötőváros között minden településen szünetelni fog a gázszolgáltatás, amíg a hibát ki nem javítják. A két város között a távolság 117 kilométer.

(MTI)

Pusilin: Ukrajna az orosz hadművelet előtt le akarta rohanni Donbaszt

Ukrajna már az orosz különleges művelet megkezdése előtt is azt tervezte, hogy 2022. március 8-án inváziót indít a Krím és a Donbasz ellen.



A támadást a szárazföldről és a tengerről tervezték meg - derül ki a DNR hírszerzési adataiból és az ukrán hadsereg tanúvallomásából - mondta Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezére.

"Számos más olyan tárgyat is találtak, amelyek a kijevi rezsim szándékát és támogatását jellentik".

Pusilin hozzátette, hogy a felszabadított területeken továbbra is megtalálhatók a nacionalista zászlók és a Kijevet támogató országok zászlói:

"Az ukrán egységek például összegyűjtötték azoknak az országoknak a zászlóit, amelyek képviselői meglátogatták őket. Pl. Németország és Spanyolország zászlaja.

 

Kadirov: A harcosaim addig akarnak menni, amíg meg nem tisztítják az ukrán földet az összes banderistától

A csecsen vezér ismét üzent:

Csapataink az ütemtervnek megfelelően folytatják az előrenyomulást Kijev felé. A harcosok remek hangulatban vannak. A nácik nem állnak nyíltan ellen nekik. A banderisták minden bátorsága az aljasságukban rejlik. De a mi harcosaink nem láttak semmi ilyesmit. Elszántak. Azt mondják, hogy számukra elvi kérdés, hogy végezzenek az ellenséggel, és a teljesítés érzésével térjenek haza.

Ma újabb videót kaptam Beno testvérünktől. Az követőim is jól ismerik őt. Mint mindig, most is jókedvű. Egysége újabb települést szabadított fel a nacionalistáktól. Beno azt mondja, hogy addig akarnak menni, amíg meg nem tisztítják az ukrán földet az összes banderistától. 

A srácaink megfelelnek a feladatnak. Nem is lehetne ez másképp... Mindannyian tartalékosok vagyunk, és nagy áldásnak tekintjük, hogy részt vehetünk ebben a különleges műveletben.

Meglepődött az olasz ex-miniszter, mikor megérkezett egy benzinkútra

"Meg voltam győződve arról, hogy a szankciók Oroszország ellen irányulnak, amíg meg nem álltam egy benzinkútnál"

Paolo Savona volt olasz miniszter elismerte, hogy az Oroszország elleni szankciók kárt okoznak a nyugati országoknak.

 

Az MTVA-nál tüntet a moslék

Moszkva: felvonulás az amerikai nagykovetségnél

Újabb videót közölt az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium közölt felvételeket, amelyen Szu-34-es vadászgép precíziós fegyverrel semmisít meg ukrán katonai célpontokat.

Putyin elmondta Macronnak, hogy milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni

Az orosz elnök közölte, hogy egy Nemzetközi Atomenergia-ügynökség - Ukrajna - Oroszország formátumban, videóhíváson vagy egy harmadik országban leülne tárgyalni.

„Ukrajna felelős a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációért” – mondta a Kreml szerint Vlagyimir Putyin telefonon Emmanuel Macron francia elnöknek.

A két elnök az orosz elnöki hivatal szerint vasárnap egy órát és negyvenöt percet beszélt telefonon, írja a Sky News.

Csütörtök éjszaka az orosz csapatok ágyúzni kezdték a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb – és nem épp legmodernebb – erőművét, ami miatt tűz ütött ki a létesítmény területén. A tüzet eloltották, a reaktor nem sérült meg. Az atomerőmű biztonsági rendszerei péntek hajnalban kerültek orosz irányítás alá, az ukrán nukleáris szabályozó hatóság szerint a sugárzás továbbra is normális szinten marad.

A két elnök már csütörtökön is beszélt egymással telefonon, egy francia tisztviselő szerint a megbeszéléseken Macronnak az a benyomása támadt, hogy Putyin célja egész Ukrajna elfoglalása, írja a BBC.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató