2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kijev bekerítése és Odessza ostroma következhet

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint "heves harcokat" folytat az ukrán hadsereg egyes frontszakaszokon. Tájékoztatásuk szerint pillanatnyilag a donyecki műveleti terület keleti részén dúlnak a leghevesebb harcok.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Evakuálják a civileket Mariupolban

Az ukránok elismerték, hogy meghalt az egyik tárgyalójuk

Megerősítették, hogy az ukránok megölték a béke tárgyalócsoportjuk egyik tagját



Az ukrán védelmi tárca hírszerzési igazgatósága hivatalosan is megerősítette, hogy megölték az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagját, Denisz Kirejevet.

Az Állami Hírszerző Szolgálat hivatalos beszámolója szerint "hősi halált halt egy küldetés végrehajtása közben."

A helyi média azonban ma arról számolt be, hogy Kirejevet az ukrán SZBU tisztjei ölték meg, amikor megpróbálták őt őrizetbe venni. A tárgyalódelegáció tagját hazaárulással gyanúsították.

A Visa/Mastercard kivonult, jöhet a kínai Unionpay

A kínai Unionpay rendszer érkezik Oroszországba, miután a Visa/Mastercard kivonult...

A jelentések szerint az orosz Sberbank Mir kártyát bocsát ki a kínai UnionPay szolgáltatással, miután a Mastercard és a Visa leállt az országban.

 

Zelenszkij szerint az oroszok felkészültek Odessza ostromára

Ukrajna elnöke szerint az orosz hadsereg Odessza megtámadására készül - médiajelentések.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes: Az ukránok sosem fognak bízni abban, amit az oroszok mondanak

A tűzszüneti megállapodások ellenére az ukránok „soha nem fognak bízni” abban, amit az oroszok mondanak, és minden ukrán állampolgár és politikus „kívülről tudja az orosz kisokost”, mondta Olga Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap a BBC-nek.



A miniszterelnök-helyettes a nyugati vezetőket is támadta, amiért nem vezetnek be repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett, ergo nem akarnak világháborút.

„Az én elnököm a lehető legpontosabban fogalmazott, és mi abszolút támogatjuk a szívünk mélyéről mindent, amit mond, mert mi is ezt érezzük” – mondta. Szerinte „nagyon felzaklató”, hogy a nyugati országok vezetői, miniszterei vagy nagykövetei összegyűlnek „díszes kabinetekben, díszes bútorok” mögött, miközben ők nem lehetnek ott, mert „az oroszok bombázása alatt állunk”, és a különféle országok hírszerzői is azt mondják, további súlyos támadások történhetnek a civilek ellen.

Arról is beszélt, annak ellenére, hogy Ukrajna elszántan harcol, még messze a háború vége, az orosz katonák elvesztése pedig nem riasztja el Putyint.

Litvániában már a komikus Zelenszkij kimentését gyakorolják

Egy meg nem nevezett litvániai helyszínen gyakorolják Volodimir Zelenszkij kimentését. Eddig állítólag már három alkalommal "kíséreltek meg az ukrán elnök ellen merényletet", legalábbis ezzel etetik a Nyugatot az ukránok.

A Zelenszkij kimentésére készen álló egység 150 amerikai Navy Seal-katonából és 70 brit SAS-harcosból áll, legalábbis a The Sun így tudja. A Mirror értesülése szerint helyismerettel rendelkező ukrán kommandósok is tartoznak a csapathoz, és az akciót az éj leple alatt hajtanák végre.

Az ukrán elnöknek már korábban is felajánlották az amerikaiak, hogy evakuálják Kijevből, de ő ezekkel a szavakkal utasította el az ajánlatot:

"Nekünk lőszerre van szükségünk, nem fuvarra."

Az ismert amerikai író szerint tény, hogy Oroszország megnyeri a háborút

Rod Dreher, amerikai konzervatív író az alábbi térképet mutatta meg Twitter oldalán azzal a szöveggel. hogy:

"A legtöbben utáljuk ezt látni, de tény, hogy Oroszország megnyeri ezt a háborút. Rendkívül költséges győzelem lesz, de győzelem lesz."

Az oroszok állítják, Ukrajna nukleáris fegyvert fejleszt a leállított csernobili atomerőműben

Ukrajna közel áll egy plutóniumalapú nukleáris „piszkos bomba” elkészítéséhez, közölte az orosz média vasárnap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, bár a forrás sem szolgált bizonyítékokkal eddig.

A TASZSZ, a RIA és az Interfax hírügynökségek vasárnap idézték „egy illetékes oroszországi szerv képviselőjét”, aki szerint Ukrajna nukleáris fegyvereket fejleszt a 2000-ben leállított, lerombolt csernobili atomerőműben.

Nem sokkal az invázió előtt Putyin egyik beszédében azt mondta, hogy Ukrajna szovjet tudásbázist használ fel, hogy saját atomfegyvert állítson elő, és ez egyenértékű az Oroszország elleni támadás előkészítésével, de állítását Putyin sem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Az ukrán kormány azt állítja, hogy nem is tervez ilyen fegyvereket előállítani, mivel 1994-ben, a Szovjetunió felbomlását követően lemondott nukleáris fegyverzetéről.

Putyinnak 60-ról 71 százalékra ugrott a bizalmi indexe Oroszországban

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába.

„Most nem a megosztottságnak van itt az ideje. Most a nemzeti egység ideje jött el, hogy felsorakozzunk az elnökünk mögé” – nyilatkozta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, reagálva azokra az oroszországi tüntetésekre és közéleti szereplőknek a kijelentéseire, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen szólaltak fel, írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: míg a többségében oroszok lakta Krím félsziget 2014-es, Oroszország általi elcsatolását egyértelmű üdvrivalgással fogadták az emberek Oroszországban, addig

a mostani háború sokkal inkább megosztja a lakosságot.

Hozzátették: közvélemény-kutatások híján egyelőre nehéz megállapítani, mennyire, s természetesen a nyugati szankciók hosszú távú hatásait csak később fogják megérezni az oroszok.

Állami és független felmérések is hasonló helyzetet mutatnak

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába – közölte az ABC ausztrál közszolgálati adóval Nyikita Szavin, a moszkvai Nemzeti Kutatási Egyetem professzora, aki szerint azonban ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mivel szerinte manipuláltak lehetnek. A függetlennek tartott Levada intézet felmérése azonban hasonló eredményre jutott: a válaszadók csupán harmada ítélte el az orosz hadműveletet, főleg a városiak körében volt magas az arány.

Szintén az állami közvélemény-kutató állapította meg a napokban, hogy Vlagyimir

Putyin orosz elnök bizalmi indexe 60-ról 71 százalékra növekedett.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Putyinban. Hogy Oroszországban egyelőre valóban nem lehet hatalmas a felháborodás, azt alátámasztja az is, hogy mindössze ezres nagyságrendű háborúellenes tüntetéseket tartottak az orosz nagyvárosokban. Mindez persze összefüggésben állhat azzal is, hogy a nyugati sajtóban megjelent információk szerint Oroszországban korlátozzák a háborúról szóló tájékoztatást, s háború helyett „különleges katonai műveletről” beszél az állami média.

Ha viszont legalább a Levadának hihetünk,

az oroszoknak már a háború előtt sem volt pozitív véleményük az ukránokról.

Az intézet február közepén készített felmérése szerint az emberek 52 százalékának a hozzáállása inkább negatív, s 35 százalékuknak volt pozitív. A háborút közvetlenül megelőző felmérésében pedig arra mutatott rá az állami közvélemény-kutató, hogy a megkérdezettek 73 százaléka támogatta Vlagyimir Putyin azon döntését, hogy elismerte a kelet-ukrajnai szakadár oroszbarát területek függetlenségét.

 

(Magyar Nemzet)

Az orosz katonák humanitárius segélyt vittek Bergyanszkba

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató