2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kijev bekerítése és Odessza ostroma következhet

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint "heves harcokat" folytat az ukrán hadsereg egyes frontszakaszokon. Tájékoztatásuk szerint pillanatnyilag a donyecki műveleti terület keleti részén dúlnak a leghevesebb harcok.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Ferenc pápa: A háború őrültség, Ukrajna mártírként szenved

A Szentszék készen áll mindent megtenni a béke érdekében – hangsúlyozta Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott beszédében.

A katolikus egyházfő azt mondta, pár napja Ukrajnában van két bizalmas munkatársa, a lengyel Konrad Krajevski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője és a cseh származású Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa.

„A két bíboros jelenléte a pápa és az egész keresztény nép jelenlétét bizonyítja: közel akarunk lenni, hogy mondhassuk, a háború őrültség, álljatok meg, legyetek szívesek, lássátok meg a kegyetlenséget” – mondta Ferenc pápa, aki szerint a Szentszék „készen áll mindent megtenni a béke szolgálatában”.

Azt mondta,

Ukrajnában „vér- és könnyfolyók folynak: nem katonai műveletről van szó, hanem háborúról, ami halált, pusztítást és nyomort szít”.

Az egyházfő a fegyveres támadások leállítását kérte, a tárgyalás és a józan ész előtérbe helyezését, illetve azt, hogy térjen vissza a nemzetközi jog tiszteletben tartása.

Ferenc pápa humanitárius segítséget és humanitárius folyosók megnyitását sürgette, „életmentő segítséget az ostrom alatt álló térségekben, ahol fivéreinket és nővéreinket a bombák és a félelem nyomja agyon”. A pápa beszéde alatt többen ukrán zászlókat lobogtattak a Szent Péter téren.

A pápa szerint „egyre több az áldozat és a menekülő, főleg édesanyák és gyerekek”. „A mártírként szenvedő országban óráról órára tragikusan nő a humanitárius segítség szükségessége” – mondta Ferenc pápa, aki köszönetet mondott a menekülteket befogadóknak.

Az egyházfő megköszönte az információszolgáltatásért életüket kockáztató újságírók munkáját is, akik lehetővé teszik, hogy „közel legyünk a lakosság drámájához, és lássuk a háború kegyetlenségét”.

Sergio Mattarella államfő a római ukrán közösség legnagyobb templomában vett részt a misén.

(MTI)

Újabb pofon Zelenszkijnek: az EU nem szállít repülőket Ukrajnának

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a blokk Ukrajnának nyújtott katonai segélyei nem tartalmaznak sugárhajtású vadászgépeket, amelyekhez Kijev annyira ragaszkodott.

„A háború az, amit Oroszország indított Ukrajna ellen, egy nagyon barátságos és az EU-hoz nagyon közel álló ország ellen. Ezért támogatjuk Ukrajnát minden szinten” – mondta Michel szombaton több európai lapnak adott interjújában.

Az EU legfőbb politikai testületének vezetője megerősítette, hogy az EU 500 millió eurós (547 millió dollár) katonai segélyt ígért Kijevnek, amelyből 450 millió eurót (492 millió dollár) fegyvervásárlásra fordítanak.

„De ezeket az európai alapokat nem fogják felhasználni harci repülőgépek Ukrajnába szállításának finanszírozására” – jegyezte meg Michel. Közölte ugyanakkor, hogy a forrásokat az egyes uniós tagállamok felhasználhatják arra, hogy az ukrán légierőt pótalkatrészekkel és egyéb felszerelésekkel látják el.

Kijev külvárosát lövik az oroszok

Irpiny:

Zelenszkij új epizódja Amerikának: lehet, hogy most látják utoljára élve

Kétségbeesett kérést intézett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államok törvényhozóihoz, hogy biztosítsanak a hadseregük számára több repülőgépet, és ne importáljanak gázt Oroszországból – jelentette az AP hírügynökség.



Videókapcsolaton keresztül azt mondta az amerikai képviselőknek:

lehet, hogy most látják utoljára élve.

Zelenszkij az egyórás beszélgetésen a 300 kongresszusi képviselővel Kijevből vett részt. A várost már teljesen körülzárták az orosz csapatok.

Zelenszkij szerint megsemmisült a vinnicjai repülőtér

Zelenszkij szerint a vinnicai repülőtér teljesen megsemmisült, miután az orosz erők nyolc rakétát lőttek ki – ismét felszólította a NATO-t, hogy zárja le a légteret az orosz repülőgépek és rakéták előtt.

Putyin nem békül az ukrán komikussal, Zelenszkij-vel

Az izraeli sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megtagadta az izraeli közvetítést az ukrajnai válság megoldásában, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte Izraelt, hogy játsszon közvetítői szerepet - jelenti az Al Jazeera.

 

Háború szélén Európa: Az USA tárgyal Lengyelországgal, hogy Ukrajnának vadászgépeket adjanak

Diplomáciai hírek szerint az USA, Lengyelország és Ukrajna között felélénkültek szombatról vasárnapra virradóra az egyeztetések arról, hogy a nyugati országok miként segíthetnék az ukrán légierőt esetleg vadászgépek küldésével. A lengyel sajtó szerint más NATO-tagállamokat is bevontak az egyeztetésekbe a washingtoni illetékesek, de végül nekik kell majd meghozniuk a szuverén döntésüket.- írja rendkívüliben a 24.hu.

A CNN-en szombat este egy nyugalmazott amerikai admirális arról beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja egy repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajna légterében. Az a korábbi amerikai érvelésből is kiderült, hogy ha amerikai vadászgépek ütköznének bele az orosz repülőkbe Ukrajna légterében, az harmadik világháborúhoz vezetne. Ugyanakkor az admirális nem tartja kizártnak, hogy

használt, szovjet gyártmányú vadászgépeket adjanak át Washington szövetségesei az ukránoknak.

Időközben a CNN diplomáciai és Fehér Házban dolgozó tudósítói, illetve a Wall Street Journal és a brit Financial Times is beszámolt arról, hogy valóban felmerült a tárgyalásokon, hogy az ukránokat lengyel vadászgépekkel erősítsék meg – a lengyel sajtó is írt ez utóbbi hírforrások alapján a tárgyalásokról.

A Fehér Ház magyar idő szerint vasárnap délelőtt ismerte el a tárgyalások folytatását a kérdésről, de Washington hangsúlyozza: bármelyik állam ad gépeket Ukrajnának, „az a saját szuverén döntése lesz”.

Közzétették az orosz hadifoglyok listáját az ukránok

Nemrég indította el az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) az ivader-rf.com nevezetű portált, ahol folyamatosan frissítik azt a listát, amelyen az Ukrajnát megszálló orosz katonák közül foglyul ejtettek szerepelnek – írta meg az ukrán Korrespontdent alapján a Kárpáthír.

A közlemény szerint Oroszországból is elérhető a portál, melynek célja, hogy a fogságba esett orosz katonák családtagjai információkat kaphassanak az ukránok által foglyul ejtett katonák állapotáról és hollétéről.

A hozzátartozóknak a szolgáltatás igénybevételével lehetőségük van kapcsolatba lépni az ukrán védelmi minisztérium képviselőivel. Az RNBO azt is közölte: a genfi egyezményben foglaltaknak megfelelően bánnak a foglyul ejtett orosz katonákkal.

Erdogan Putyinnal tárgyal: azonnali tűzszünetet akar

Erdogan Putyinnal tárgyal, „azonnali tűzszünetet” követel - jelenti az AFP.

FRISSÍTÉS:


Vlagyimir Putyin Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy az orosz hadművelet felfüggesztése Ukrajnában csak akkor lehetséges, ha Kijev felhagy az ellenségeskedéssel és teljesíti Oroszország követeléseit - jelenti a TASZSZ.

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad Ukrajnából

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az Ukrajnából menekülő emberek közül – nyilatkozta a Bild am Sonntagnak a német szövetségi belügyminiszter.



Nancy Faeser elmondta, hogy Németország „útlevéltől függetlenül életeket akar menteni”, egyúttal arra is rámutatott, hogy a menekültek túlnyomó többsége ukrán állampolgár vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, akik ezt a jogállást „magukkal hozzák”, így mentesülnek a hosszadalmas menekültügyi eljárás alól.

A szövetségi belügyminiszter az interjúban hangsúlyozta: az a legfontosabb feladat, hogy az érkező menekülteket szétosszák az Európai Unió tagországai között – adta hírül az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató