2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Üzenet egy Donyeckben élő német lánytól

Az oroszok felkészültek mindenre

Oroszország felkészült arra, hogy Európa elutasítja az orosz energiaforrásokat és tudja, hogy hova irányíthatja át a készleteit - közölte hétfőn Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

Az orosz olaj visszautasítása katasztrofális következményekkel járna a világpiacra nézve, és az árak hordónként 300 dollárra vagy még magasabbra emelkednének - mondta.

Szijjártó: Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepe lehet a ukrajnai háború eszkalációjának megakadályozásában. Szijjártó Péter erről azután írt a közösségi oldalán, hogy hétfőn telefonon beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel áttekintették az ukrajnai háború regionális biztonságra gyakorolt hatásait.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó Péter hozzáfűzte: megköszönte kínai hivatali partnerének ez irányú eddigi erőfeszítéseiket és azt, hogy felajánlották egyfajta mediátori szerep betöltését. A külügyminiszter kínai kollégájával közölte azt is, hogy Magyarország szomszédos országként a mielőbbi békében érdekelt, s most legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a háborúba – írta.

Ezért – folytatta –

Magyarország támogat minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a béketeremtésre és az ahhoz vezető párbeszéd megindítására, illetve folytatására irányul.

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszternek beszámolt arról is, hogy a háború kitörése óta 170 ezren érkeztek Ukrajnából, mi a hazánkba érkező valamennyi menekültet ellátjuk, közben pedig segítséget nyújtunk harmadik országok állampolgárainak a hazatérésben. Jelenleg kétszáz olyan kínai állampolgár tartózkodik Magyarországon, aki Ukrajnából érkezett és ezen a héten utazik haza Kínába – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy kínai hivatali partnere köszönetet mondott az ő ellátásukért is.

 (Pestisrácok)

Oroszország humanitárius segélyt szállított a Csernobili Atomerőműbe

Ez élelmiszer és gyógyszer az üzem dolgozóinak, valamint a területet közösen őrző orosz és ukrán katonáknak. A humanitárius konvojjal együtt orvosok is érkeztek.

Jelenleg mintegy 40 alkalmazott és 70 nemzeti gárdista tartózkodik az atomerőmű területén - közölte Borisz Makszudov, a VGTRK tudósítója.

Cáfolják az oroszok, hogy lekapcsolnák az internetet

Az orosz digitalizációügyi minisztérium cáfolta, hogy Oroszország le akarna csatlakozni az internetről – számolt be az MTI.

A tárca szerint az a kormányhivataloknak szétküldött távirat, amelyre a hír terjesztői hivatkoznak, olyan egyszerű „kiberhigiéniai ajánlásokat” tartalmaz, amelyek segítenek a hatékonyabb munkaszervezésben, az erőforrásoknak a rosszindulatú forgalomtól történő megvédésében, a szolgáltatások és domainnevek fenntartásában.

Kiakadt a Soros-szervezet: Az Amnesty International elítéli, hogy az ukránok a tévében mutogatják az orosz hadifolgyokat

"Tiszteletben kell tartani a III. Genfi Egyezményben rögzített jogaikat" - figyelmeztették a jogvédők az ukrán hatóságokat.

Az ukránok sajtótájékoztatókon szokták bemutatni az orosz hadifoglyokat, részletezve a háborúban játszott szerepüket is.

"A konfliktus előrehaladtával létfontosságú, hogy minden harcoló fél teljes mértékben betartsa a hadifoglyok jogait" - írták, megjegyezve, hogy a nyilvánosságban mutogatott hadifoglyok hazaérkezésük után otthonukban is veszélynek vannak kitéve, és családjaiknak is gondjaik adódhatnak.

(Guardian)

Az orosz fél beszámolt a mai tárgyalásról

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások harmadik fordulójának eredményei:

 Az orosz fél reméli, hogy a humanitárius folyosók holnaptól működni fognak, az ukrán fél erre vonatkozóan biztosítékokat adott - Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló;
 
 Az orosz fél várakozásai az Ukrajnával folytatott tárgyalásoktól nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket - Medinszkij;
 
 A tárgyalások Oroszország és Ukrajna között a jövőben is folytatódnak - Medinszkij;
 
 Szluckij, az orosz delegáció tagja: A tárgyalások Oroszország és Ukrajna között hamarosan folytatódnak, de Moszkva nem áltatja magát azzal az illúzióval, hogy legközelebb eredményt érnek el;

 Az orosz fél által a tárgyalásokra hozott összes dokumentumot a kijevi képviselők "hazavitték" tanulmányozásra - Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló

Orbán Viktor: a menekültek száma nőni fog

Németország és Magyarország nem támogatja az orosz energiaimportot érintő szankciókat

Olaf Scholz német kancellár hétfőn arra hívta fel a figyelmet, Európa nem tudja biztosítani energiaellátását Oroszországból származó import nélkül. Hozzátette, az energiahordozókat szándékosan hagyták ki a szankciók köréből, mivel az orosz energia nélkülözhetetlen a német polgárok mindennapi életéhez.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői Facebook-videójában szintén arról beszélt,

hazánk elutasítja az energiahordozókkal szembeni szankciókat, mivel ezzel a magyar emberek fizetnék meg a háború árát.


(CNN)

Moszkvában hősként üdvözölték a hazatérő orosz paralimpikonokat

A szurkolók táblákat tartottak a magasba és lelkesen üdvözölték a csapatot a moszkvai Seremetyevo repülőtérre való megérkezésükkor.

Az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) sportolói lelkes fogadtatásban részesültek Moszkvába való visszatérésükkor, miután a 2022-es pekingi téli paralimpiai játékok szervezői úgy döntöttek, hogy az ukrajnai katonai művelet miatt nem vehetnek részt a versenyen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató