2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Francia tábornok: "A NATO növelte a feszültséget Európában"

Vincent Desportes tábornok elmagyarázta, hogy a NATO több kárt okozott, mint hasznot.

"A NATO a védelem illúzióját kelti bennünk, és csökkenti a katonai költségvetésünket. Itt az ideje, hogy visszaszerezzük szuverenitásunkat és autonómiánkat."

Ezidáig 10 milliárd dollár kárt okozott Ukrajnának a háború

Az orosz invázió által az ukrán infrastruktúrában okozott kár vasárnapra elérte a 10 milliárd dollárt

– közölte az ukrán kormány

Rendeletben tiltotta meg a kormány az Ukrajnába való fegyverszállítást

„Halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat” továbbra sem szállíthatnak hazánkból közvetlenül Ukrajnába.

A magyar kormány engedélyezi, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt – olvasható egy hétfő délben megjelent kormányrendeletben.

A rendelet értelmében azt is engedélyezik, hogy Magyarországra, ezen belül a Dunántúlra települjenek a NATO egységei.

A rendelet nem engedélyezi az Ukrajnába való áthaladást, ezen kívül azonban a NATO csapatainak szabad az átvonulása az ország területén szárazföldi és légi úton egyaránt. Ezen felül lehetővé teszi szükség szerint az adott egységek Magyarországra történő telepítését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt.

A kormányrendelet 3. pontja alapján a kormány megengedi azt, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”, azt viszont kizárja, hogy az említett eszközöket közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

A nem halálos erő célba juttatására tervezett felszerelések és készletek, ilyenek például az egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag esetében azonban nem tesz különbséget a rendelet, Ukrajnába és a NATO-tagállamok irányába is szabad a közvetlen szállításuk.

A rendelet végrehajtásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Ausztria semleges marad

Védelmébe vette Ausztria semlegességét Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár, amikor hétfőn Katarban tett látogatást. Kijelentette: Ausztria semleges volt és az is marad.

Az osztrák semlegesség jó szolgálatot tett és továbbra is jó szolgálatot tesz

– hangsúlyozta a kancellár.

Hozzátette: számára a vita ezzel lezárult.

Az ukrajnai orosz hadműveletekre utalva Nehammer kiemelte, hogy Európa a második világháború óta nem tapasztalt válsággal küzd:

Háború zajlik. Gyors segítségre és szolidaritásra van szüksége helyben az embereknek. Támogatni kell a politikai döntéshozókat, akik most az életükért félnek. Amire most egyáltalán nincs szükség, az az olyan viták, amelyeknek semmi közük a valósághoz.

Az osztrák kancellárt elkísérte katari látogatásán Leonore Gewessler zöldpárti környezetvédelmi, klímaügyi és energetikai miniszter is, hogy kipuhatolják gázszállítások lehetőségét, amivel az orosz gázszállításokat legalább részben helyettesíteni tudnák Ausztriában. Az osztrák delegáció az Egyesült Arab Emírségekben is tárgyalt, az osztrák hírügynökség jelentése szerint arról, hogy „jó helyet biztosítsanak Ausztriának a gázvásárló országok sorában”.

Kamionnal tolatott be egy férfi a dublini orosz nagykövetségre

Letartóztattak egy ír férfit, amiért hétfő délután kamionnal áttörte a dublini orosz nagykövetség kapuját. 

A sofőr ezután szétosztott néhány fotót az orosz hadsereg ukrajnai pusztításáról, majd azt mondta: szeretné, ha az orosz nagykövet elhagyná ezt a szabad országot. Dolgozó emberként hivatkozott magára, aki Leitrimből érkezett. „Én megtettem, ami tőlem telik, emberek. Ideje, hogy Írország többi része is megtegye a magáét” - mondta, miközben elvezették a rendőrök.

Mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, folyamatosan tiltakoznak a nagykövetségnél. Többször vörös festéket dobtak a bejáratra, és olyasmiket írtak fel, mint „nácik”, vagy „vér tapad a kezetekhez”. A kaput díszítő aranysast el is távolították, miután összefestékezték.

 

A britek nem fogadnak ukrajnai menekülteket

Az Egyesült Királyság elutasítja a határok megnyitását az ukrajnai menekültek előtt.

Az amerikaiak már Venezuelában puhatolóznak eladó olajért

Az AP hírügynökség szerint a hétvégén magas rangú amerikai tisztviselők utaztak Venezuelába, Vlagyimir Putyin legfontosabb dél-amerikai szövetségeséhez és a világ egyik legnagyobb olajexportőréhez, készülvén arra az esetre, ha egy nyugati embargó miatt nem tudnának Oroszországtól olajat vásárolni.

Egyelőre nem tisztázott, milyen eredménnyel zárult a találkozó. Lobbisták korábban hónapokig kilincseltek Biden elnöknél, hogy enyhítse a Trumptól megörökölt, Venezuelával szembeni szankciókon.

Odesszában felkészülnek az invázióra

A helyiek homokzsákokat töltenek a frontvonal kiépítéséhez. Az odesszaiak attól tartanak, hogy a város lehet a déli offenzíva következő célpontja.

Abascal: mindenki láthatja a különbséget a menekültek között

Megszólalt a spanyol VOX elnöke.

Santiago Abascal:

"Mindenki láthatja a különbséget e menekültek (nők, gyerekek, idősek) és a muszlim származású, katonakorú fiatal férfiak inváziója között, akik megrohamozzák Európa határait, hogy megpróbálják destabilizálni és gyarmatosítani azt."

A Levi's is kivonul Oroszországból

Az anyavállalat – ami alá Dockers és a Signature is tartozik – emellett közölte, hogy 300 ezer dollárt különít el a háború által sújtott ukránok megsegítésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató