2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Párizsban feministák tüntettek Ukrajna mellett

Szerintük Putyin háborús bűnös:

 

Elkezdődött az orosz-ukrán tárgyalás 3. fordulója

A Kreml újra előterjesztette a követelései listáját, köztük a Krím elismerését

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője fogalmazta meg az orosz álláspontot az esedékes béketárgyalások előtt. Szerinte az orosz csapatok „abban a pillanatban” le tudják állítani a speciális műveleteket, amint Ukrajna teljesíti az alábbi orosz követeléseket:

Ukrajna fejezze be a katonai műveleteit,
Ukrajna ismerje el a Krím-félszigetet, mint Oroszország részét,
Ukrajna ismerje el a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokat önálló államokként,
Ukrajna foglalja alkotmányba semleges státuszát, amelynek értelmében nem csatlakozhat „egyetlen blokkhoz” sem.

Moszkva szerinte nem fog új területi követeléseket támasztani Ukrajna felé. Ezután beszélt Ukrajna demilitarizációjáról is, amit szerinte épp most hajtanak végre az orosz csapatok. „Be fogjuk fejezni Ukrajna demilitarizációját. De a legfontosabb most az, hogy Ukrajna szüntesse be a hadműveleteit, és akkor nem lesz több lövés” – jelentette ki a szóvivő.

Ukrajna sokat emlegetett nácitlanításáról, azaz jelenlegi vezetői eltávolításáról Peszkov nem ejtett szót.

Zemmour kiállt Magyarország mellett

 Eric Zemmour francia jobboldali elnökjelölt:

„Mi kell még ahhoz, hogy abbahagyjuk végre az ukránok befogadásából teljes részt vállaló Magyarország megbélyegzését? Az a feladatunk, hogy sürgősen segítsük ezeket az országokat."

Vadai a honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezi

A honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció – jelentette be Vadai Ágnes, a párt alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.



Vadai szerint a hétvégén „szintet lépett a kormány pávatánca” az orosz–ukrán háború ügyében. A DK politikusa bírálta Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiskunhalasi lakossági fórumon tett kijelentéseit, ugyanis szerinte Benkő szavai ellentmondtak Orbán Viktor miniszterelnök korábbi állításának.

„Míg a háború első két hetében a miniszterelnöktől folyamatosan azt hallgattuk, hogy a Magyar Honvédség a NATO nélkül is képes biztosítani a magyar emberek biztonságát, Benkő Tibor ennek homlokegyenest az ellenkezőjét állította” – mondta Vadai, aki ezután idézte Benkő szavait: „Szükségünk van arra, hogy a erős honvédség legyen, de arra nem leszünk felkészültek, hogy bárki ellen ezt az országot tudjuk védeni.”

Vadai szerint ez azt mutatja, hogy „teljes fejetlenség uralkodik a kormányban” az orosz–ukrán háborút illetően. Hozzátette: Magyarország biztonságát az stabil és erős EU- és NATO-tagság garantálja.

A DK alelnöke bejelentette, hogy Lukács László és Harangozó Tamás ellenzéki képviselőkkel együtt kezdeményezi a honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását, annak érdekében, hogy tisztázzák a honvédelmi miniszter szavait. „Hogy megtudjuk, mi a magyarázata annak, hogy a Magyar Honvédség mégsem tudja megvédeni az országot, ahogy azt korábban a miniszterelnök állította” – mondta Vadai.

Itt a dráma: A német kancellár szerint az EU energiaszükséglete nem biztosítható az orosz import nélkül

Olaf Scholz szerint

"az EU energiaszükséglete nem biztosítható Oroszország és annak importja nélkül. Németország nem tervezi ezek felfüggesztését."

A románok állítják, orosz gáz nélkül is boldogulnak

Az ország gázszükséglete mintegy 20 százalékát fedezi orosz importból.

Kétségtelen, hogy az ukrajnai háború következményeit a román gazdaság is megérzi, de Romániának akkor sem kell nélkülöznie a gázt, ha Oroszország elzárja a csapot – idézte Nicolae Ciuca román kormányfő kijelentését a Digi24 hírtelevízió internetes oldala hétfőn.

A miniszterelnököt, egy vasárnap este közvetített interjú során egyebek mellett arról kérdezték: hogyan érintené Romániát, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntene, hogy leállítja az Európába irányuló gázexportot. Ciuca kifejtette: Románia gázszükséglete mintegy 20 százalékát fedezi orosz importból, amelyet a még idén megnyitandó, bolgár-görög interkonnektoron keresztül érkező gázmennyiséggel lehetne pótolni.

Elmondta:

a görög kormányfővel Bukarestben találkozott, bolgár kollégájával telefonon egyeztetett és az a célkitűzésük, hogy júniusban megnyitják a görög-bolgár határon átvezető gázvezetéket, amelyen októbertől kezdődően, de legkésőbb az év vége felé elindulhat a gázszállítás

. Szerinte ezzel megteremtődik a lehetőség arra, hogy Románia az Égei-tengeri Alexandrúpoli görög kikötővárosban működő terminálon keresztül kapjon amerikai cseppfolyósított földgázt. Hozzátette: a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezetéken keresztül más európai országok is hozzáférnek majd ehhez az energiaforráshoz.

Ciuca elmondta: a bukaresti kormánypártok kötelezettséget vállaltak arra, hogy egy-két hónapon belül véglegesítik az offshore-kitermelésekre vonatkozó jogszabályt, oly módon, hogy mind a befektetők, mind a román állam számára kedvező feltételeket szabjanak a fekete-tengeri gáztartalékok kitermelésére.

A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett román Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente 10 milliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni, miközben Románia éves gázfogyasztása mintegy 12 milliárd köbméter. Az osztrák OMV Petrom és az amerikai ExxonMobil által koncesszióba vett lelőhelyről azonban nem kezdték el a kitermelést, mert a befektetők úgy értékelik, a román offshore-törvény nem biztosít számukra „barátságos” feltételeket. Az ExxonMobil ezért úgy döntött, megválik a gázmezőben birtokolt 50 százalékos érdekeltségétől, amelyet a Romgaz román állami vállalat vesz át. Az 1,06 milliárd dollár értékű tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat le.

(MTI)

Oroszpárti tüntetést tartottak Ausztráliában

Megérkeztek az ukránok a tárgyalás helyszínére

Ukrán tárgyalók érkeztek a Białowieża-erdőhöz, hogy találkozzanak az Orosz Föderáció képviselőivel – jelenti a NEXTA.

Minszkben landolt Viktor Janukovics gépe

Az egykori ukrán elnök Moszkvából érkezett Fehéroroszországba, írja az Unian az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadójára hivatkozva.

Múlt héten az Ukrajinszka Pravda az ukrán felderítés információi alapján írta meg, hogy Janukovicsot különleges akcióra készíti fel a Kreml Minszkben.

 Többször felmerült, hogy Putyin esetleg a 2014-ben megbuktatott Janukovicsot próbálná visszahelyezni a hatalomba Ukrajnában.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató