2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Szputnyik: Az orosz delegáció dokumentumtervezeteket vitt a tárgyalásokra, de nem írták alá azokat

Az orosz delegáció vezetője, Medinszkij szerint az ukránok a dokumentumokat tanulmányozásra vitték magukkal Kijevbe.

Megszavazták az amerikai olajimport-tilalmat Oroszországgal és Belarusszal szemben

Az Egyesült Államok kongresszusának tagjai elfogadták az Oroszországból származó olajimport tilalmáról, valamint az Oroszországgal és Belarusszal fenntartott szokásos kereskedelmi kapcsolatok megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Megállapodásra jutottunk az Oroszországból származó energiaimport betiltására és a szokásos kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztésére Oroszországgal és Belarusszal való további törvényhozási lépésekről

– olvasható a képviselők hétfőn kiadott közleményében.

Putyin: az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre

Nyomást kell gyakorolnia Kijevre az Európai Uniónak a humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn telefonon tárgyalt az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők már többször is fegyvernyugvást hirdettek annak érdekében, hogy a polgári lakosságot humanitárius folyosókon át kimenekítsék az ostromlott ukrán városokból. Az orosz elnök szerint az evakuálást az orosz erők által ostromgyűrűbe vett városokból "az ukrán nacionalista zászlóaljak" akadályozzák, amelyek, mint mondta, erőszakot alkalmaznak a civilekkel szemben, és provokációkat követnek el.

(MTI)

Elhagyták Belaruszt az ukrán tárgyalók

Az orosz delegációval folytatott tárgyalások harmadik fordulójának befejezése után az ukrán delegáció helikopterekkel elhagyta a fehéroroszországi helyszínt.

Az ukránok szerint nem volt előrehaladás a tárgyalások során.

"A mai napig nincsenek olyan eredmények, amelyek jelentősen javítanák a helyzetet" - mondta Podolyak, az ukrán tárgyalócsoport tagja.

Véget ért a mai orosz-ukrán tárgyalás

Jelenti a Ria Novosztyi:

Az oroszok átvették az ellenőrzést Melitopolban a tévé és a rádió felett

Melitopolban az oroszok elfoglalták a helyi tévétornyot és a város rádiókommunikációs tornyait – jelentette be Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere jelentette be.

Fedorov elmondta, hogy emiatt az ukrán hatóságok nem ellenőrzik sem a videó-, sem a rádiótartalmakat.

(Unian)

Zelenszkijék megfenyegették az EU-t: ha nem segítetek, elzárjuk a gázt Európa felé

Európa tart Oroszország megtorló szankcióitól - az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit leállításától -, de nem tudja, hogy Kijev maga is megtenné ezt. Ennek katasztrofális következményei lennének az EU számára.

Olekszij Honcsarenko, a Rada parlamenti képviselője úgy véli, hogy a gázárak emelkedése szuperprofitot biztosít Oroszországnak az Európába történő gázeladásból. Ezért amíg az európaiak nem segítenek Ukrajnának megállítani az orosz "agressziót", addig le kell állítani a gázszállítást az ukrán GTS-en keresztül.

"Készek vagyunk tranzitot szállítani Európának, ha Európa segít nekünk a GTS biztosításában, ad nekünk repülőgépeket, légvédelmet, vagy vissza kell utasítanunk őket (az európaiakat) a tranzitban" - mondta a képviselő egy videóbeszédben. Goncsarenko azt javasolja, hogy a "még mindig áramló" gázt pumpálják a tárolóiba, "és - üdv Oroszországnak és mindenkinek".

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában ugyanezt mondta Jurij Vitrenko, a Naftogaz ukrán energetikai vállalat vezetője, aki embargót akar bevezetni az európaiaknál.

"Támogatjuk az orosz olaj és gáz teljes embargóját" - mondta, és az Északi Áramlat 1 leállítását követelte.

Ne becsülje alá Zelenszkij alkalmasságát.

A The Resident nevű Telegram-csatorna az elnöki hivatal egyik forrására hivatkozva azt írja, hogy ott az Európába irányuló orosz gáztranzit leállításáról tárgyalnak. A cél az, hogy a Nyugatot Ukrajna támogatására kényszerítsék- számolt be a Pravda.

Andrej Turcsak: államosítani fogjuk az Oroszországot a szankciók után elhagyó vállalatok termékeit

 "Egységes Oroszország" [Putyin pártja] azt javasolta, hogy államosítsák az Oroszországot a szankciók után elhagyó vállalatok termékeit.

Andrej Turcsak, a párt főtanácsának titkára a Nyugat által bevezetett szankciókat "valódi háborúnak" nevezte, és nem Oroszország egésze, hanem az állampolgárok ellen.

"Nem fogjuk ezt közömbösen nézni. Kemény megtorló intézkedéseket fogunk hozni, a háború törvényei szerint eljárva"

- zárta szavait."

Kijev: MRLS Grad rakétákkal tüzelnek az ukrán fegyveres erők

Lesből támadtak és megsemmisítettek egy orosz üzemanyag-konvojt az ukrán erők

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató