2024. május 21. - Konstantin
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°15°

Orosz - Ukrán háború 14. napja

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után” – mondta éjjel Zelenszkij. 


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Két közel-keleti állam vezetője megtagadta a beszélgetést Joe Bidennel

Újabb pofára esés...

 

A két közel-keleti állam vezetője lemondta a telefonos megbeszélést Joe Bidennel, aki az Ukrajna körüli helyzetről és az olajtermelés növelésének lehetőségéről akart tárgyalni a szénhidrogének világpiaci árának csökkentése érdekében

- jelentette a TASZSZ.

 

Kína szerint a NATO vitte kenyértörésre az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséget

Zshao Lidzsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője napi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy

vegye komolyan Kína aggodalmait, és kerülje el jogainak vagy érdekeinek csorbítását az ukrajnai helyzet és az oroszországi kapcsolatok kezelésében

– írja a Reuters.

 

Először szólalt meg Zelenszkij felesége

Zelenszkij elnök felesége, Olena Zelenszka most először állt a nyilvánosság elé: kiadott egy nyílt levelet – ahogy magyarázta, ezzel szeretne válaszolni egységesen a nemzetközi média hozzá címzett interjúkérelmeire.



A levélben a háború borzalmait sorolja, ahogy fogalmaz, tanúságot tesz róluk. Kijelenti, hogy a megszállás valójában békés civilek legyilkolása, ír a lakosság szenvedéseiről, a gyerekáldozatokról, többekről név szerint.

„Ha Oroszország még egyszer azt állítaná, hogy nincs háború a polgári lakosság ellen, én leszek az első, aki kiáltja majd ezeket a neveket”

– írja.

Az ukrán first lady megköszönte a nemzetközi közösségnek az eddigi segítséget, de megismételte a férje kérését a repüléstilalmi zónára vonatkozóan.

„Ha nem állítjuk meg Putyint, aki nukleáris háború indításával fenyeget, nem lesz biztonságos hely a világban semelyikünk számára”

– áll Zelenszka levelében.

Szíriában az orosz hadműveletet támogatják

Szíriában gyűléseket tartottak az ukrajnai orosz katonai művelet támogatására.

Homszban, Aleppóban és Damaszkuszban szíriaiak tízezrei vonultak fel, és egy nagy fehér Z betűt - a háború jelképét - bontottak ki. 

Az IMF ma dönt az Ukrajnának szánt 1,4 milliárd dollár sürgősségi segélyről

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet igazgatósága készen áll arra, hogy

jóváhagyja az Ukrajnát segítő pénzügyi támogatást az "orosz agresszió megfékezésében".

Az oroszok állítása szerint azért támadták meg Ukrajnát, hogy megelőzzenek egy átfogó támadást a szakadár területek ellen

Az MTI beszámolója szerint Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán arról beszélt, hogy

Oroszország a Donyec-medence szakadár köztársaságai elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni invázióval.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak.

Konasenkov azt is hozzátette, hogy

„egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.”

 

 

Kadirov: Csecsen harcosok tízezrei várnak bevetésre

A csecsen vezér legújabb üzenete.

A csecsenföldi önkéntesek száma, akik készek végrehajtani az ukrajnai hadművelet főparancsnokának parancsát, több tízezerre tehető. A biztonsági erők minden nap ilyen parancsra várnak. A Csecsen Köztársaság Belügyminisztériuma "Groznij" különálló PPS zászlóaljának katonái, akiket kedves testvérük, a Kadirov-rend lovagja, Usman Edilgiriyev irányít, nem képeznek kivételt.

A nácikkal ellentétben ezek a fickók nem az interneten folytatnak háborút. Őket nem billentyűzet használatára képezték ki, hanem valódi lőfegyvereket használnak, és pontosan, sorozatban tudnak lőni. Nem egy mobiltelefon képernyőjét nézik, hanem egy legyet párosítanak egy célponthoz. Nem a közösségi oldalakon írnak banális aljasságokat, hanem csendben támadnak és végrehajtanak egy parancsot a való életben, a csatatéren.

Katonai kiképzésben részesültek, nem pedig üres fecsegésben. És alig várják, hogy megmutathassák magukat akcióban.

Morawiecki drámázik: Putyin soha nem fog leállni!

A lengyel miniszterelnök kissé túlreagálja a dolgokat. Még mindig a szovjeteket látja Putyinban...

Bárhol éljünk Európában, tudatában kell lennünk annak, hogy az ukránok nemcsak függetlenségüket és szuverenitásukat védik, hanem egész Európát is. Putyin soha nem fog leállni, folyamatosan bővíti birodalmát.

 

Zaharova: Japán rombolóan cselekszik nemzeti érdekeivel kapcsolatban

Japán saját nemzeti érdekei ellen cselekszik rombolóan azzal, hogy részt vesz az Oroszország elleni "nyugati főáramban".

Ezt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője mondta a Szputnyik rádió szerdai adásában, kommentálva japán tisztviselők kijelentéseit a Moszkvával szembeni területi követelésekről.

A Japánok a Kuril-szigeteket akarják megszerezni:


"Sajnos Japán nagyon aktívan részt vett ebben a nyugati mainstreamben, és minden utasításnak panasz nélkül engedelmeskedett" - mondta Zaharova.

Nyilvánvalóan csak nem veszik észre, hogy mennyire rombolóan viselkednek a saját nemzeti érdekeikkel szemben".

Hozzátette: "Egyszerűen a parancsra építkeztek. Elég sokáig próbáltak valamiféle egyensúlyt fenntartani, de most láthatóan megnőtt a tét, és már nem mutatnak ellenállást" - vázolta az orosz külügyminisztérium képviselője a helyzetet.



Fumio Kishida japán miniszterelnök hétfőn a Kuril-szigetek déli részét Japán "ősi területeinek" nevezte az ország parlamentjében folytatott vita során. Tokió az elmúlt években tartózkodott az "ősi területek" kifejezés használatától a déli Kurillák körüli helyzet kapcsán. Február 28-án Hideki Uyama, a japán külügyminisztérium európai osztályának igazgatója kijelentette, hogy a déli Kuril-szigetek Oroszország által megszállva vannak. A "megszállás" kifejezést a japán vezetők évek óta nem használják a kérdésről folytatott vitákban.

Putyin nyersanyag és termék exporttilalommal válaszol a szankciókra

Vlagyimir Putyin rendeletben utasította a miniszteri kabinetet, hogy két héten belül határozzák meg azon országok listáját, akik a tilalom alá fognak tartozni – írja az Interfax.

Az orosz elnök elrendelte, hogy 2022-ben korlátozzák, illetve betiltják bizonyos termékek és nyersanyagok oroszországi importját és exportját a kormány által meghatározandó terméklistákról

– derül ki az Oroszország biztonságának szavatolását célzó különleges külgazdasági intézkedésekről szóló rendeletből.

“Biztosítani kell a következő különleges gazdasági intézkedések végrehajtását 2022. december 31-ig: az Oroszországi Föderáció kormánya által meghatározott listák szerinti termékek és/vagy nyersanyagok export- és importtilalma” – áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy külön listán határozzák meg azokat az árukat, amelyek exportját és importját korlátozzák.

A kormánynak két héten belül meg kell határoznia az ezen határozatok hatálya alá tartozó államok listáját.

Ezek a korlátozások nem vonatkoznak majd azokra a termékekre vagy nyersanyagokra, amelyeket az állampolgárok személyes szükségleteiket érintik.

Továbbá a kabinetnek lehetősége lesz arra, hogy bizonyos termékekre, illetve bizonyos személyekre vagy vállalatokra vonatkozóan meghatározza ezen intézkedések végrehajtásának kivételeit.

Az új intézkedések a korábbi elnöki rendeletekben felvázolt intézkedések mellett kerülnek bevezetésre. Korábban Oroszország különleges gazdasági intézkedéseket vezetett be az USA és más államok, valamint nemzetközi szervezetek barátságtalan intézkedéseire válaszul, valamint az Oroszország pénzügyi stabilitásának biztosítását célzó ideiglenes gazdasági intézkedéseket.

Az új rendeletet Oroszország biztonságának és az ipar zavartalan működésének biztosítása érdekében írták alá. A rendelet a hivatalos kihirdetés pillanatától lép hatályba.

(Oroszhirek.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató