2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Orosz - Ukrán háború 14. napja

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után” – mondta éjjel Zelenszkij. 


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó lesz Törökországban

Ez lesz a háború kitörése óta a legmagasabb szintű egyeztetés a két ország között.

Szergej Lavrov az antalayai nemzetközi diplomáciai fórumon "lép majd kapcsolatba" Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

A találkozót Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kezdeményezte, ő háromoldalú egyeztetéseket javasolt, ahol ő közvetítene a két fél között. A hírek szerint a találkozóra március 10-én, csütörtökön kerülhet sor, maga az antalayai fórum másnap, március 11-én kezdődik. Oroszország és Ukrajna eddig alacsonyabb szinten három egyeztetési körön van túl, de azokon semmilyen érdemi előrelépést sem sikerült elérni.

(BBC)

A Pentagon visszautasította a lengyelek ötletét

A Pentagon visszautasítja azt az ötletet, hogy lengyel MiG-29-es vadászgépeket szállítson Ukrajnának egy németországi amerikai katonai támaszpontról.

Zelenszkij útja lett az orosz nagykövetség utcájából Washingtonban

Nem hivatalos átnevezésről van szó: liberális aktivisták "szimbolikus gesztusként" új utcanévtáblát vittek Washington DC-ben az orosz nagykövetség elé, amin az áll:

President Zelensky Way.

A tábla alatt kiállították egy listát azoknak a politikai szereplőknek a nevével, akiket "megöletett vagy megkísérelt megöletni a Kreml."

Nagy-Britanniában mostantól lefoglalhatják az orosz tulajdonú repülőket

Egy frissen elfogadott szabályozás szerint bűncselekménynek minősül, ha orosz gép belép a légtérbe, vagy landol az országban. Egyben a repülési és űrtechnológia exportját is korlátozták.

Liz Truss külügyminiszter szerint ezek a lépések "további gazdasági nehézségeket okoznak majd Oroszországnak és a Kremlhez közel állóknak".

(BBC)

Szerhij Rebrov, a Fradi korábbi edzője is fegyvert ragadna hazája védelmére

A Ferencvárossal három bajnoki címet szerző, jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó ukrán edző bejelentette, hogy az idény végén hazatér, és harcba száll. "Amint tehetem, elmegyek. Harcolni fogok. Minenki az utcára megy, egy népként egyesültünk" - nyilatkozta az ír Independentnek.

Korábban a felesége az Instagramon követelte, hogy rúgják ki a magyar klubtól az orosz vezetőedzőt, Csercseszovot... 

Államosításba kezdhetnek az oroszok

Az orosz kormánypárt főtanácsának titkára az oroszországi működésüket leállító cégek gyártóüzemeinek államosítását kéri.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató