2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium horvátországi robotrepülőgépről

A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt.

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak – írták, hozzátéve, hogy ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

A közleményben úgy fogalmaznak: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

A honvédség arról ír: az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.

 

„Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek”

– írták.

(MTI-OS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató