2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Orosz-ukrán háború: aggódik az USA - tárgyalásokat tartottak a felek

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.

 


Cikkünk folyamatosan frissül!

 

Putyin az izraeli miniszterelnökkel egyeztetett telefonon

Putyin telefonbeszélgetést folytatott Izrael miniszterelnökével, és rámutatott az ukrán fegyveres erők barbár akciójára Donyeckben.

Riasztották a magyar légierő Gripenjeit

A Magyar Honvédség gépeinek egy Moszkvába tartó szerb repülőgép miatt kellett felszállniuk, amelyről azt feltételezték, hogy a fedélzetén bomba van.

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora délután egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A–319-es repülőgép miatt – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba található. A gépet a magyar–szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit. Rövid időn belül azonosították a szerb A–319-es repülőgépet, és biztosították a kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripenek addig maradtak a határ menti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban.

Bombariadó napokon belül másodszor

Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépén. A múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, hétfőn pedig szintén visszafordult a gép.

Pénteken azt követően kellett a gépnek visszatérnie a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, hogy bejelentés érkezett: robbanószer van az éppen felszálló utasszállítón. A repülőt a leszállást követően átvizsgálták, de nem találtak rajta bombát.

Hétfőn szintén a felszállást követően kapott értesítést a repülőtér, hogy a 125 utassal és a személyzet öt tagjával induló repülőgépen robbanóanyag található.

A napokban több bírálat is érte Szerbiát, amiért nyerészkedni akar az Oroszország ellen bevezetett európai szankciókon, mert miután az európai országok betiltották az Oroszországba tartó repülőjáratokat, az Air Serbia megtöbbszörözte Moszkvába tartó járatai számát. Urmas Paet észt európai parlamenti képviselő a közösségi médiában például azt írta, hogy véleménye szerint az Air Serbia gépeit is ki kellene tiltani az európai légtérből.

Aleksandar Vucic szerint ismét lincselési kampány folyik Szerbia ellen, amiért nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Mint mondta, Törökország, a közel-keleti és ázsiai országok is repülnek Moszkvába, ellenük azonban senki nem szólal fel. Nem szólalnak fel a NATO-tag Törökország, vagy az olaja miatt fontos közel-keleti országok ellen, pedig onnan több járat indul – nehezményezte a szerb elnök. Hozzátette, Szerbia készen áll arra, hogy visszaállítsa az ukrajnai háború kitörése előtti járatszámot, vagyis naponta csak egy gép indul majd az orosz fővárosba, de előtte mindenképpen el kell indulniuk azoknak a gépeknek, amelyekre már megváltották a jegyeket – hangoztatta Aleksandar Vucic a belgrádi Pink televízióban.

Az Air Serbia részvényeinek 51 százaléka a szerb állam, 49 százaléka pedig az Egyesült Arab Emírségek Etihad légi közlekedési vállalatának a tulajdonában van.

(MTI)

IMF: Akár a harmadával is csökkenhet az ukrán gazdaság

Ukrajna gazdasági teljesítménye várhatóan 10 százalékkal fog csökkenni 2022-ben a háború miatt, de ez a hatás a konfliktus elnyúlásával jóval súlyosabb is lehet – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF friss jelentése szerint iraki, libanoni és más, korábban háború sújtotta országok való világbeli adatai alapján valószínűsíthető, hogy ha a helyzet tovább romlik vagy a háború hosszan elhúzódik, az akár 25-35 százalékos gazdasági zsugorodást is jelenthet.

Kadirov "Az egypólusú világ összeomlása" címmel írt egy cikket a Telegram oldalára

Ramzan Kadirov csecsen vezető "Az egypólusú világ összeomlása" címmel tett közzé egy cikket, amelyben megosztja véleményét az Oroszország és a Nyugat nemzetközi kapcsolatainak helyzetéről, amely napjainkban az ukrán válságban csúcsosodik ki.



A cikket Kadirov Telegram-csatornáján és a csecsenföldi államfő, illetve a kormány honlapján tették közzé.

"Látom, hogy nem minden követőm ismeri a politikai napirendet, ezért úgy döntöttem, hogy hasznos lenne, ha elolvasnák és megértenék, ki is valójában az agresszor a modern világban, és hogyan és miért védi Oroszország az érdekeit"

- írta Kadirov.

A cikkben Kadirov megjegyezte, hogy "súlyos élet- és harci tapasztalataira hivatkozva" megpróbálja átadni az olvasónak, "mi történik most a világ politikai térképén".

Izrael a Moszkva elleni szankciók érvényesítésén dolgozik

Izrael segítségével nem lehet megkerülni az Oroszországgal szemben meghozott szankciókat – jelentette ki az izraeli külügyminiszter. Jaír Lapid Pozsonyban jelezte szlovák kollégájának, hogy az izraeli kormányzati szervek a Moszkva elleni szankciók érvényesítésén dolgoznak.

Hozzáfűzte: Oroszországnak be kellene fejeznie az ukrajnai műveleteket. Szerinte semmi sem indokolja Ukrajna területi függetlenségének megsértését és a civilek elleni támadásokat.

Szólt arról is, hogy Izrael minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a közvetítői erőfeszítéseket a tűzszünetért és a béke helyreállításáért. Együttműködnek Washingtonnal, hogy lezáruljanak a harcok. A tárgyalás témája volt a harci övezetekben rekedt zsidók és izraeliek távozásának elősegítése, illetve az izraeli humanitárius segélyek Ukrajnába juttatása is – számolt be az MTI.

Lebombáztak egy tévétornyot Nyugat-Ukrajnában

Az ukrán hatóságok szerint legalább kilenc ember meghalt, további kilencen pedig megsebesültek, amikor légicsapás érte a nyugat-ukrajnai Antopil tévétornyát.

Vitalij Koval, Rivne régió kormányzója szt mondta, hogy még vannak emberek a romok alatt.

(Reuters)

Ukrajna volt elnöke szerint Kijev és Washington felelős a minszki békemegállapodások kudarcáért

Kijev és amerikai pártfogói közvetlenül felelősek azért, hogy nem sikerült végrehajtani a kelet-ukrajnai békéről szóló minszki megállapodásokat - mondta Viktor Janukovics volt ukrán elnök a SputnikNews-nak.

Ukrajna nyolc éve tartó politikai és gazdasági válságba és polgárháborúba süllyedt a "méltóság forradalma" - a 2014. februári puccs, amely megdöntötte az ország népszerűtlen, de demokratikusan megválasztott kormányát, és helyébe olyan politikai erők kerültek, amelyek Kijevet az Európai Unióba és a NATO-ba akarták integrálni.

Harcjelenetet osztott meg az ukrán Azov-zászlóalj

Körülbelül a videó felénél látható, hogy az ukrán kerekes harcjármű automata ágyújából kilőtt 30 mm-es lövedékek mit művelnek az orosz BWP-1-gyel. És ez a jármű legvastagabb első páncélzatát találja el.

 

Az ukránok szerint szíriai zsoldosokat készülnek bevetni az oroszok

Az ukrán fegyveres erők vezérkara saját értesülésre hivatkozva közölte, hogy megérkezett Oroszoroszágba négyszáz szíriai zsoldos, akit Ukrajna ellen készülnek bevetni - írja az MTI.

"A rendelkezésre álló információk szerint Szíriában zsoldosok toborzóközpontjait nyitották meg, ahol az elmúlt napokban több, mint ezer embert toboroztak, közülük már mintegy 400 ember megérkezett Oroszországba. Az ukrán határ közelében lévő Rosztov és Gomel régiókban táborokat hoztak létre az elhelyezésükre és a képzésükre"

- írta közleményében a kijevi vezérkar.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett, hogy Oroszország 14 toborzóközpontot nyitott Szíriában, ahová Líbiából is érkeznek fegyveresek kiképzésre. Az ukrán hírszerzés információi szerint 300 és 600 dollár közötti havi fizetést ad Oroszország a külföldi zsoldosoknak.

Az oroszok nem zárták ki, hogy elfoglalják az ukrán nagyvárosokat

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb lakott települései felett – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval.

A védelmi minisztérium, miközben maximális biztonságot biztosít a civilek számára, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a nagy, lakott településeket, amelyeket most gyakorlatilag körbezártak, kivéve a humanitárius evakuálásra használt területeket

– mondta Peszkov.

Az orosz fegyveres erők korszerű, nagypontosságú fegyvereket alkalmaznak, kizárólag a hadsereg és az információs infrastruktúra létesítményeit találják el

– állította a szóvivő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató