2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Orosz-ukrán háború: aggódik az USA - tárgyalásokat tartottak a felek

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.

 


Cikkünk folyamatosan frissül!

 

Putyin a háború kitörése előtt arra kérte a hadseregét, ne támadjanak nagyobb lakónegyedekre, állítja a Kreml

Vlagyimir Putyin a háború kezdete előtt arra kérte a védelmi minisztériumot, hogy ne ostromolják meg a nagyobb lakossági központokat, állítja az orosz elnöki hivatal, a Kreml.

Közben hétfőn orosz támadás után kigyulladt egy kilencemeletes ház Kijevben, legalább egy ember meghalt, és többen megsérültek.

A hivatal szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint „tragédia”, hogy az ukrán fegyveres erők megtámadták Donyeck régiót. Ez pedig szerinte „civilek elleni támadás volt”, amire „az óceánon túli ukrán főnökök adnak parancsokat az ukrán hadseregnek”.

Hétfő dél körül ugyanis rakétatámadás érte Donyecket, aminek több halálos áldozata is lehet. A Donyecki Népköztársaság álláspontja szerint ukrán támadásról van szó, amit egyenesen népírtásnak nevezte.

A Kreml szóvivője azt is mondta, hogy támogatni fogják Oroszország informatikai ágazatát, miután a becslések szerint körülbelül 200 ezer orosz „agy és tehetség” hagyta el országot.

Az orosz védelmi miniszérium szerint 20 halottja van a donyecki ukrán rakétatámadásnak

Az orosz védelmi minisztérium szerint 20 ember halt meg Donyeckben egy ukrán rakétacsapásban.

Kárpátalja megyeszékhelye megtelt menekültekkel

Jelenleg csaknem 30 ezer menekült tartózkodik Ungváron.

Kárpátalja megyeszékhelye, Ungvár már nem tud befogadni több Ukrajna más régióiból érkező menekültet – közölte Facebook-oldalán a város polgármestere, Bohdan Andrijiv.

A városi vezetés ezért arra kéri a környező kistérségek vezetőit, hogy nyújtsanak segítséget az érkezők étkeztetésében, elhelyezésében vagy külföldre történő utazásukban – írja a Kárpátalja.

Jelenleg csaknem 30 ezer menekült tartózkodik a megyeszékhelyen, közülük 5 ezer személyt a városi tanács lát el.

"RAW POTS" - Félresikerült Romániában a háború elleni tiltakozás

A „Stop War” feliratból „Raw Pots” lett.

A hétvégi, Astra elleni román másodosztályú bajnoki előtt a jászvásári Politehnica Iași játékosai megpróbáltak a „Stop War” felirattal tiltakozni az Ukrajnában zajló háború ellen, de a játékosok véletlenül fordított sorrendben álltak fel.

Így végül a „Raw Pots” (nyers vagy befejezetlen edények) üzenet jött ki, aminek persze külföldön is híre ment már – számolt be a Gazeta Sporturilor.

Zelenszkij Mark Zuckerbergnek is köszönetet mondott

A Facebook vezérnek is hálálkodik a komikus.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a Facebooknak a propagandaháború megnyerésében játszott szerepét, miután a platform bejelentette, hogy engedélyezi az oroszok elleni erőszakos felhívásokat.

Időközben fordulat állt be, a Facebook mégsem engedi/tolerálja az oroszok elleni erőszakos bejegyzéseket, megnyilvánulásokat. 

Egy elfogott orosz rakéta lezuhant Kijevben

Ukrán haditudósítok szerint a támadások ma hevesebbek Kijev környékén. Közelebbiek, mint korábban.

 

Drónfelvételeket közölt az orosz média

UAV felvételek: Az orosz hadsereg erős csapásokkal pusztítja az ukrán MLRS-eket és a katonai létesítményeket:

Moszkva: Oroszország minden ukrajnai tervét megvalósítja

A Kreml szerint Oroszország minden ukrajnai tervét megvalósítja, és az ütemterv szerint megvalósul.

A Kreml nem nevezi meg az ukrajnai különleges művelet várható befejezési dátumát.

Dmitrij Peszkov elnök sajtótitkára elmondta, hogy a különleges hadművelet a terveknek megfelelően alakul.

"Nem, nincs bejelentve" - ​​válaszolta arra a kérdésre, hogy a Kreml a különleges művelet befejezésének várható vagy tervezett időpontját hangoztatja-e.

Peszkov ugyanakkor nem válaszolt arra a tisztázó kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök összeségében elégedett-e a művelet lefolyásával.

Elmondása szerint az orosz különleges hadművelet Ukrajnában a terveknek megfelelően fejlődik, és határidőre és maradéktalanul befejeződik.

"Oroszország önálló potenciállal rendelkezik egy különleges katonai művelet végrehajtására Ukrajnában, a tervek szerint fejlődik, határidőre és maradéktalanul befejeződik"

- mondta Peszkov.

Zelenszkij tovább vergődik, felszólított újabb vállalatokat

Az ukrán komikus Zelenszkij sürgette a Microsoftot, az Oracle-t és az SAP-t, hogy hagyják abba termékeik támogatását az Orosz Föderációban.

A Bayer gyógyszeripari vállalat felfüggesztette beruházásait Oroszországban és Belaruszban

Az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul a német Bayer gyógyszeripari vállalat leállította az alábbi tevékenységeit Oroszországban és Belaruszban:

minden reklám és egyéb promóciós tevékenység,
tőkeberuházási projektek,
új üzleti lehetőségek felmérése.

„Többek szerint le kellene állítanunk minden termékünk Oroszországba és Belasruszba szállítását. Megértjük ezeket a felvetéseket, mivel a háború minden vállalat számára erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel” – írják.

„Azonban az alapvető egészségügyi termékek visszatartása a civil lakosságtól – mint például a rák- vagy szív- és érrendszeri kezelések, a terhes nőknek és gyermekeknek szánt egészségügyi termékek, valamint az élelmiszertermeléshez szükséges vetőmagok – csak megsokszorozná a háború emberi életeket érintő hatásait” – olvasható a közleményben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató