2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Orosz-ukrán háború: aggódik az USA - tárgyalásokat tartottak a felek

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.

 


Cikkünk folyamatosan frissül!

 

Donyeckben 20 civilt gyilkoltak meg az ukránok egy rakétatámadás során

Ukrán rakétatámadás Donyeckben.

20 ember meghalt és 9 megsérült az ukrán fegyveres erők "Tochka-U" taktikai rakétájának Donyeckben végrehajtott csapása következtében.


A DNR terrorcselekménynek tekinti a Donyeck elleni Tocska-U rakétatámadást
A Donyecki Népköztársaság (DNR) népi milíciája hétfőn közölte, hogy terrortámadásnak tekinti a Kijev által ma végrehajtott Tocska-U rakétatámadást.

"Az ukrán fegyveres alakulatok ismét bevetették a Tocska-U taktikai rakétarendszert Donyeck lakónegyedeiben, hogy népirtást kövessenek el a civilek ellen és elpusztítsák a fontos polgári infrastruktúrát" - írta a népi milícia a Telegramon, terrortámadásnak nevezve az esetet.

A Donyeck központjában végrehajtott Tochka-U csapás 20 embert ölt meg (valószínűleg még többet), köztük gyerekeket. Nagyszámú sebesült is volt. A rakéta Donyeck központja felé tartott, a légvédelmi rendszer valószínűleg késett, és a rakétát valójában a város központja felett lőtték le. Ennek következtében a kazettás bombák elkaszálták az embereket az utcákon.

Ha a rakéta a város központjában csapódott volna be, még több áldozatot követelt volna. Nyilvánvaló, hogy nem voltak komoly katonai célpontok, csak egy terrorista akció, amelynek során civileket öltek meg kazettás bombával. Amit Ukrajna 8 éve szisztematikusan elkövet a Donbasszban, civileket gyilkolva.

A közelgő vereséget érzékelve az ukránok csak arra törekednek, hogy még több áldozatot és pusztítást hagyjanak maguk után, és egyre szörnyűbb bűnöket kövessenek el - írják orosz elemzők a Telegramon.

Az orosz hadsereg megkezdte az elfogott ukrán felszerelések átadását az LPR-nek és a DPR-nek

A Luhanszki (LPR) és Donyecki Népköztársaság (DPR) fogja megkapni azokat a felszereléseket, amit az orosz fegyveres erők szereztek meg az ukránoktól.

A háború ellenére tovább csökken a földgáz ára

Hétfő kora délelőtt folytatódott a gáz árának napok óta tartó csökkenése a holland gáztőzsdén.

A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés indítása után másfél órával, 9:30-kor 115,6 eurón állt 1 megawattóra, ami csaknem 12 százalék csökkenés a pénteki záróértékhez képest. Március 7-én a gázár rekordszinten, 345 eurón is állt. Egy éve ilyenkor a gázár jóval alacsonyabb, 17,6 euró volt.

Reggel a Gazprom bejelentette, hogy a megrendelt mennyiségű gázt fennakadás nélkül szállítja Ukrajnán át az európai fogyasztóknak, napi 109,5 millió köbmétert, ami minimálisan kisebb a vasárnapi 109,6 millió köbméternél.

(MTI)

Térképen a háborús helyzet

Az AFP térképe, ma reggel 7 órai állapotok.

Németország ötven vadászgépet vásárolhat

Harmincöt F-35-ös vadászépget és tizenöt Eurofightert venne Németország az amerikai Lockheed Martin repülőgépgyártótól, írja az AFP német parlamenti forrására hivatkozva.

Megkezdődött az ukrán-orosz tárgyalások negyedik fordulója

Megkezdődött az ukrán-orosz tárgyalások negyedik fordulója hétfő délelőtt. A tárgyalásokat most virtuálisan, videókonferencián keresztül tartják, írja a Sky News.

Mihajlo Podoljak ukrán szóvivő szerint ezen nagyrészt a tűzszünet, az orosz csapatkivonás és az Ukrajna számára nyújtott biztonsági garanciák megvalósítására fognak összpontosítani. Hozzátette, hogy Ukrajna álláspontja a tűzszünetről változatlan. Azt is mondta, Oroszország „még mindig abban a tévhitben él, hogy a békés városok elleni tizenkilenc napos erőszak a helyes stratégia”.

A korábbi tárgyalásokat a belarusz határ közelében folytatták le, és gyakorlatilag teljesen eredménytelenek voltak.

Mariupol: A csecsenek elfogtak néhány hadifoglyot

Az információk szerint mintegy 5000 csecsen harcos érte el a várost.

A szerbek ismét oroszpárti felvonulást tartottak

Vasárnap "Z" konvojt szerveztek Belgrádban az orosz katonai műveletek támogatására.

Kanadai önkéntesek indultak Ukrajnába harcolni

Kanadai (és kanadai-ukrán) önkéntesek érkeztek tegnap Varsóba. 

Néhány nap múlva Ukrajnában fognak harcolni az orosz hadsereg ellen.

Kanadában él a világ legnagyobb ukrán diaszpórája. Számuk 1,4 millió ember.

MANPAD-val lőttek az orosz repülőre, de le tudott szállni

(MANPAD: Az ember által hordozható légvédelmi rendszerek hordozható föld-levegő rakéták.)

Az egyik orosz Su-25-ös repülőt találat érte, de túlélte a támadást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató