2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egyéves eltiltást kaphat az orosz tornász, amiért az orosz fegyveres erők jelképével állt dobogóra

Az Orosz Torna Szövetség koordinátora, Valentina Rodionenko szerint Ivan Kuljak orosz tornász egyéves eltiltásra számíthat, miután az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó szimbólummal a mellkasán állt dobogóra, írta meg az insidethegames.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) március elején fegyelmi eljárást indított Kuljak ellen, miután a katari torna világkupáján a többek között orosz tankokon látható „Z” betűvel a mellkasán állt dobogóra. Ekkor Kuljak, majd később orosz védelmi minisztérium is azt állította, hogy a szimbólum azt jelenti „győzelemért”.

Rodionenko a hivatalos orosz állami hírügynökségnek, a TASS-nak elmondta, hogy Kuljak egyéves eltiltást kaphat a sportágtól, a döntést várhatóan március végéig hozzák meg. Hozzátette, hasonló szankcióra számíthat a versenyen a küldöttség vezetőjeként Igor Kalabuscskin edző is.

 Az orosz „Z” szimbólumot pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök által a Luzsnyiki Stadionban rendezett gyűlésen is láthatta a közönség, amin Ivan Kuljak is részt vett.

Több orosz olimpikon is látható volt a betűt ábrázoló felszerelésben, köztük a tornászok, Dina és Arina Averina. Az esemény után a tornászok képet töltöttek fel a Telegramra, ezeken a fotókon a „Z” szimbólum elmosódott.

Nikita Katsalapov és Victoria Sinitsina műkorcsolyázók, Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov, akik mindannyian érmet nyertek a 2022-es pekingi téli olimpián, szintén a szimbólumot ábrázoló felszerelésben jelentek meg.

A 2022-es pekingi olimpián három aranyérmet nyert Alekszandr Bolcsunov sífutót is látták a színpadon, ő állítólag nem viselte az orosz hadseregre utaló szimbólumot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató