2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Amit a Telex “elfelejtett” megírni: 5500 gyerek várakozik az Egyesült Királyságban nemi átalakító műtétre

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) várólistája azért ilyen magas, mert a jelentkezők száma drasztikusan megugrott a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldását követően.

Az NHS nemi átalakító kezelésének várólistája több mint ötödével ugrott meg a Covid-járvány miatti lezárások megszüntetését követően –írja a Daily Mail, amit a VDTAblog szemlézett. A lap által feltárt jegyzőkönyvek tanúsága szerint

mintegy 5500 fiatalkorú gyermek várja, hogy részt vehessen a londoni Tavistock and Portman Trust ellentmondásos Gender Identity Development Service (Genderidentitás Fejlesztő Szolgálat, GIDS) kezelésén.


Az Országos Egészségügyi Szolgálat vezető személyei félelmüknek adtak hangot, ugyanis szerintük „a várólista a Covid-zárlat folyamán jelentősen megnőtt”, és elismerték, hogy ez a kérdés „komoly kihívást jelent” a szervezet számára.

Nemrégen Stephanie Davies-Arai, a Transgender Trend nevű transzjogokért küzdő szervezet alapítója a következőket mondta a lezárások lehetséges hatásairól: „Az élet tényleg megállt, így a serdülők életüknek abban a szakaszában, amikor leginkább keresik az identitásukat, az internethez fordulnak. Itt pedig folyamatosan üzenetekkel bombázzák őket arról, hogy ők transzneműek, és hogy minden problémájuk, bizonytalanságuk és szorongásuk ebből fakad.”

A várólista új, 5500 fős mérete hatalmas növekedés a tavaly készített becsléshez képest, ugyanis 2021. januárjában mindössze 4600 fiatal gyerek szerepelt rajta.

Mulasztások és szabálytalanságok a nemátalakító-klinikán

A Care Quality Commission (Gondozási Minőségi Bizottság, CQC) számos hiányosságot talált magán a klinikán, miután több bejelentő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a GIDS nem nyújt megfelelő támogatást a kiszolgáltatott gyermekeknek, hanem ehelyett az életüket visszafordíthatatlanul megváltoztató nemátalakító kezelések felé tereli őket.

Ezeket az aggodalmakat Hilary Cass, a Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium korábbi elnöke is megerősítette az NHS England számára készített jelentésében.

Dr. Cass azt írta, hogy

az orvosok nyomás alatt érzik magukat, és nem kérdőjelezhetik meg a nemi identitászavarral küzdő gyermekek nemük megváltoztatására irányuló céljait.

A jelentés szerint a hivatalos klinikai útmutatás hiánya és a vita elfojtása miatt sok orvos érzi magát kellemetlenül.

Mindez azt jelenti, hogy

a fiatalok az általuk igényelt pubertásblokkolókhoz vagy nemátalakító hormonterápiához jutnak, holott a várakozás vagy más ellátás sokkal hasznosabb lenne számukra.

A Cass-jelentés végleges változatának megjelenése még az idei évben esedékes. A várakozások szerint ezt követően a GIDS mint a nemi kérdésekkel foglalkozó egyetlen NHS-kezelőközpont meg fog szűnni a szigetországban.

Hosszú ideje növekednek az esetszámok

A GIDS éves esetszáma nem csak a koronavírus-járványt követően mutatott drámai növekedést, a jelenség az évtized folyamán végig megfigyelhető volt.

A 2010/11-es évben mindössze 138 gyermeket utaltak be kezelésre, azonban ez a szám 10 év leforgása alatt évi 2383 főre nőtt nőtt, ami 17-szeres növekedést jelent.

A 2010-es évek elején a kezelésre beutalt gyermekek többsége fiú volt, de napjainkra a nőként született gyerekek teszik ki az esetek többségét. Ennek az okai nem ismertek, de egyes szakértők szerint ez a brit lányok körében tapasztalható szélesebb körű mentális egészségügyi válság része, ugyanis az Egyesült Királyságban a szorongás, a depresszió és az önkárosítás sokkal gyakoribb a lányok esetében, mint a fiatal fiúknál.

Forrás: VDTAblog

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató