2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Jogsértő Márki-Zayék autóbuszos kalandja, eljárást indított a Közbeszerzési Hatóság

A Közbeszerzési Hatóság előzetes feltáró vizsgálata megállapította, hogy Hódmezővásárhely Önkormányzata   megsértette a közbeszerzésről szóló jogszabályokat, amikor Márki-Zay Péter polgármester sofőrje, Jovány Gyula által megírt helyi tömegközlekedési koncepcióra kiírt pályázatot annak családi cége, a Joványbusz Kft nyerte el, ezért eljárást indítottak – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A portál megkereste a Közbeszerzési Hatóságot, akik az eljárás tényét megerősítették. Mint írták, megítélésük szerint mind az önkormányzat, mind annak cégei közbeszerzési jogsértést valósítottak meg azzal, hogy jogellenesen mellőzték a közbeszerzést. A PestiSrácok.hu oknyomozó riportban tárta fel, hogy Gyurcsány kapitánya egészen elképesztő módon juttatta százmilliós önkormányzati szerződéshez saját kampányfuvarosának családi cégét. Úgy játszották ki a helyi autóbusz közlekedés szolgáltatást a haveri cégnek, hogy ráadásul a Volánnak még élő szerződése volt ugyanarra a szolgáltatásra.

A PestiSrácok.hu és a PestiTV Az Ügy című műsora is foglalkozott a botrányos közbeszerzéssel. A portál talált rá arra a 2020 szeptember 19-i közgyűlési jegyzőkönyvre, amelyben már előre döntöttek arról, hogy eladnak egy ingatlant Jovány Gyula hódmezővásárhelyi lakosnak, aki autóbuszos szolgáltatását kívánja bővíteni. Alig egy hónap telt el, s Márki-Zay már fel is kérte Jovány Gyulát, hogy dolgozzon ki egy helyi tömegközlekedési koncepciót. Nyílt közbeszerzést egyáltalán nem írtak ki, a 2020 november 17-re datált meghívásos közbeszerzés ezer sebből vérzett. Többek között a Volánbusz Zrt – amely jelenleg is érvényes szerződés alapján szolgáltat, és ezt bíróság is kimondta – hiányos ajánlattételi dokumentációt kapott, így esélye sem volt sikerrel pályázni. Végül a koncepciót is készítő Jovány Gyula cége nyerte el a szolgáltatást és vele kötöttek szerződést, úgy hogy a pályázati feltételként előírt hat darab, saját Euro 6 környezetvédelmi besorolású autóbusszal sem rendelkezett a vállalkozás. 

Ez még mind semmi, március elsejétől a Joványbusz Kft Lengyelországból behozott, donorbuszokból összerakott járművekkel és bérelt buszokkal indította el járatait, úgy, hogy saját autóbuszaira személyszállítási engedélyt még csak nem is kért. A mai napig tisztázatlan, hogy a személyszállításra feljogosító pecsét az okmányra hogyan került fel. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal százezer forintos bírságot szabott ki, majd amikor az érintettek erre is fittyet hánytak, és tovább használták az engedély nélküli buszokat, három hónapra a Jovány Busz Kft. minden engedélyét bevonták.

 A Joványbusz körüli zűrök itt még nem értek véget. Január végén egy ellenőrzésen azzal bukott le a százmilliós szerződéssel kitömött kampányfuvaros, hogy a lengyel sufnituning buszokon az utastéri fűtésrendszert engedély nélküli átalakítással szerelték be. Nem is akármilyet, hanem gázolajjal működő kályhákat, amelyek bármikor kigyulladhattak volna, azaz Jovány Gyula az utasok biztonságát és testi épségét is veszélyeztethette.

A Közbeszerzési hatóság hónapok óta vizsgálta a zűrös közbeszerzést. Megkeresésükre válaszul azt írták, a Közbeszerzési Döntőbizottság az előzetes feltáró vizsgálatok alapján március 22-én kezdeményezte eljárás lefolytatását az ügyben, mert véleményük szerint jogsértés történt.

A Közbeszerzési Hatóság megítélése szerint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az általa létrehozott, az ügyben szintén érintett gazdasági társaságok megsértették a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségüket

– fogalmazott válaszában Közbeszerzési Hatóság Sajtóosztálya. Felidézték, hogy hatóságukhoz 2022. január 27-én közérdekű bejelentés érkezett Hódmezővásárhely helyi autóbuszos személyszállítási beszerzéseivel kapcsolatban. Ezt követően a Hatóság tényfeltáró vizsgálatot folytatott le, amely során az Önkormányzat, valamint az annak tulajdonában álló Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. és a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. helyi autóbuszos személyszállítási beszerzéseivel kapcsolatban arra a megállapításra jutottak, hogy vélhetően valamennyien közbeszerzési jogsértést valósítottak meg azzal, hogy jogellenesen mellőzték a közbeszerzést.

A Közbeszerzési Hatóság megítélése szerint az Önkormányzat 2019. január 1. és 2021. február 1. közötti időszakban sértette meg a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségét, azzal, hogy közvetlen odaítéléssel bízta meg a Jovány Busz Kft.-t a helyi személyszállítási feladatok ellátására. A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. 2021. február 2-án két éves időtartamra szintén közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötött szerződést e feladatok ellátására a Jovány Busz Kft.-vel. A Hatóság álláspontja értelmében ezzel a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. és az időközben ennek helyébe lépő Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. is megsértette a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségét, jogellenesen mellőzte a közbeszerzést a helyi személyszállítás ellátása során

– írták megkeresésükre.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató