2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Németország kiakadt, mert Putyin rubelben kéri a gáz árát

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a Gazpromot, hogy a "barátságtalan" országoktól ezentúl csak rubelben fogadjon el pénzt a gázért. Az új rendszer bevezetésére egy hét türelmi időt adott.

"Barátságtalan" országoknak tekintik a szankciókat kivető államokat, így feltehetően az EU tagjait is.

A Gazprom legnagyobb kereskedelmi partnere Németország, az ottani vevőket is érinti, hogy át kellene állni rubelre.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint az orosz elnök igénye szembemegy a német energetikai cégek Gazprommal kötött szerződéseiben foglaltakkal. A német kormány egyeztet a többi európai kormánnyal, amelyek érintettek az orosz gázüzletben, mielőtt hivatalosan is válaszolna az oroszok igényére.

A Gazprom azért akar rubelben elszámolni, mert a nyugati országok gazdasági szankciói nagyon gyorsan elértéktelenítették a rubelt. Ha viszont Európa-szerte sokmilliárd eurót lennének kénytelenek rubelre átváltani, hogy fizethessenek a gázért, azzal erősödne az orosz valuta - ahogy egyébként már csak Putyin bejelentésének a hatására is erősödött valamelyest.

A német ellenzék egyik vezető politikusa, a Bundestag külügyi bizottságát vezető Norbert Röttgen szerint, ha a német cégek rubelben fizetnének a Gazpromnak, az értelmetlenné tenné az orosz jegybank nyugati tartalékainak befagyasztását, ami pedig az egyik legjelentősebb szankció volt, amihez az EU eddig csatlakozott.

A német kormány eddig határozottan ellenezte, hogy a szankciók közé kerüljön az olaj és a földgáz bojkottja, és ebben a törekvésében a magyar és a bolgár kormányok is támogatják az EU-ban. Scholz kancellár a német parlamentben kedden arról beszélt, hogy túl nagy kárt okozna a német gazdaságnak, ha nem érkezne orosz gáz az országba, "százezrek veszítenék el az állásukat".

Habeck gazdasági miniszter az előző kormányok stratégiai hibájának nevezte, hogy a német gazdaság ennyire függővé vált az orosz energiától, és e hiba gyors kijavítását ígérte, de jelezte, hogy ez nem hónapok, hanem talán évek munkája lesz. A rubel elszámolásról szóló orosz bejelentés után ehhez még hozzátette, hogy ez a szerződésszegés is mutatja, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, és mindent meg kell tenni a kereskedelmi kapcsolatok lezárásáért.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató