2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Greta Thunberg magyar követői a Kossuth téren tomboltak Tordai Bence vezetésével

Hetedik alkalommal szervezett globális klímasztrájkot a Fridays for Future mozgalom, a világ több mint hétszáz városában, köztük Budapesten vonultak utcára az emberek pénteken, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai és klímaválságra – tájékoztatta a Fridays For Future Hungary az MTI-t.

A közlemény szerint több mint három éve indult el a Fridays for Future mozgalom, amely fiatalok ezreit mozgósította, hogy kiálljanak a jövőjükért. Egyre több ember ismeri fel, hogy baj van és változtatni kell, a politikai és gazdasági döntéshozók ugyanakkor továbbra sem kezelik megfelelő komolysággal a problémát. Nem történtek meg azok a szükséges lépések, amelyek azt biztosítanák, hogy a gazdasági profit helyett a természet és az emberek egészsége legyen a legfontosabb érdek – emelték ki a közleményben.

A mozgalom tájékoztatása szerint Budapesten ezren tüntettek.

A tüntetésen a Fridays for Future ismertette 12 pontos követelését, egyebek mellett önálló környezetvédelmi minisztérium létrehozását, 2030-ig a hazai üvegházhatású gázkibocsátás 65 százalékos csökkentését, a Paks2 beruházás leállítását kérik, valamint a gazdasági tevékenység és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházások megtiltását a nemzeti parki és Natura 2000-es területen, a dízelüzemű gépjárművek kivezetését 2026-ig, vegyszermentes mezőgazdaságot és az erdőtörvény felülvizsgálatát. Az ökológiai válság és az oktatás elválaszthatatlan, fontos a következő generációk tájékoztatása és felkészítse a nehézségekre, amikkel szembe kell majd nézniük. Ezt a feladatot csak megbecsült és motivált pedagógusok tudják elvégezni, ezért a Fridays for Future mozgalom kiáll a sztrájkoló tanárok mellett – közölték.

A mérhetetlen Párbeszéd provokátora is megjelent az eseményen:

 

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató