2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

India visszautasította a brit delegáció látogatását, mert az Oroszország elleni fellépést sürgették

India eddig nem vezetett be szankciókat, és nem ítélte el Moszkvát az ukrajnai katonai akció miatt, és a nemzetközi közösség nyomása ellenére továbbra is vásárol orosz olajat is. Ez nem tetszik Londonnak.

Az indiai hatóságok az utolsó pillanatban visszautasították a különböző politikai pártok tagjaiból álló, Sir Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke által vezetett magas rangú brit delegáció indiai látogatását – jelentette csütörtökön a The Guardian.

 A cikk szerint a 10 magas rangú brit tisztviselőből álló küldöttség január óta folytatott tárgyalásokat Indiával, és azt tervezték, hogy Újdelhibe és Rádzsasztánba látogatnak. A delegáció eredeti célja állítólag egy brit-indiai szabadkereskedelmi megállapodás megvitatása volt, de a céljuk Oroszország ukrajnai katonai offenzívája miatt megváltozott. A küldöttek azt tervezték, hogy meggyőzik Új-Delhit, hogy keményebb álláspontot képviseljen Moszkvával szemben – írja a The Guardian.

 A hírek szerint az indiai főbiztosság az utolsó pillanatban megváltoztatta döntését, és kifogást emelt ez ellen. Nem világos, hogy az indiai tisztviselőknek a delegáció egyes tagjaival volt-e problémájuk, vagy általában a brit parlamenti képviselőkkel kapcsolatban, akik arra próbálták rávenni az indiai miniszterelnököt, hogy lépjen fel Oroszországgal szemben – írja a The Guardian.

 Kedden Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. A két vezető az ukrajnai helyzetről tárgyalt, Modi az ellenségeskedések befejezésére és Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartására szólított fel. Modi tájékoztatta brit kollégáját India humanitárius támogatásáról, míg Johnson szerint mindkét országnak “fokoznia kell a békét és a de-eszkalációt elősegítő erőfeszítéseket a régióban”.

 India eddig nem vezetett be szankciókat, és nem ítélte el Moszkvát az ukrajnai katonai akció miatt, és a nemzetközi közösség nyomása ellenére továbbra is vásárol orosz olajat is. India vonakodott megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal, és jelenleg tárgyalásokat folytat a rubel-rúpia kereskedelemre való áttérés mechanizmusairól.

 A múlt héten az Egyesült Királyság képviselői csalódottságuknak adtak hangot India Oroszországgal szembeni semleges álláspontja miatt, de reményüket fejezték ki, hogy a nézetek változni fognak, mivel az ország továbbra is az Egyesült Királyság egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.

 Csütörtökön Wang Yi kínai külügyminiszter előre be nem jelentett látogatásra érkezett Indiába, ahol magas szintű megbeszéléseket folytat Subrahmanyam Jaishankar külügyminiszterrel és Ajit Doval nemzetbiztonsági tanácsadóval. Feltételezések szerint a megbeszélések középpontjában az ukrajnai orosz katonai művelet közepette kialakult geopolitikai helyzet áll majd, míg India várhatóan folytatja a Ladakh régióbeli kínai-indiai területi vitáról szóló megbeszéléseket – jelentette a Times of India.

 

Forrás: oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató