2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A Soroshoz köthető személyekkel feltöltött EBESZ-delegáción kívül más Soros-szervezetek is figyelik a magyar választást

A Mandiner megnézte a Magyarországon tevékenykedő, hivatalosan is nyilvántartott választási megfigyelők listáját és abból kiderül, hogy nemcsak a Soros-emberekkel telerakott EBESZ-delegáció segíthet be a baloldalnak a választási csalás narratívájának megalapozásában, hanem más Soros által támogatott szervezetek is választási megfigyelőként tevékenykednek hazánkban.

A Political Accountability Foundation Poland egy olyan önállónak beállított szervezet,  amelyet a lengyel Soros-alapítvány, a Stefan Batory Foundation pénzel. De ilyen a Union of Informed Citizens nevű szervezet is, amelynek partnerei között ott van az amerikai külügy által pénzelt Freedom House és az örmény Soros-alapítvány, a Open Society Foundations Armenia is fellelhető. Szintén Soroshoz köthető az ENEMO nevű szervezet, amely 275 megfigyelőt delegál Magyarországra. Az ENEMO-t 2001-ben alapították balkáni és közép-ázsiai országok nemkormányzati szervezetei. Az ernyőszervezet tagja például a belarusz Helsinki Bizottság és az örmény Transparency. Montenegróban van a székhelyük, egyetlen tevékenységük, hogy választási megfigyeléseket végeznek. Eddig csak olyan országban végeztek megfigyelést, amely országból van tagszervezetük. A Mandiner által megismert lista szerint a résztvevők egy része szorosabban vagy lazábban, de köthető Soros Györgyhöz, legalábbis kapcsolatba került vagy dolgozott az általa támogatott nemzetközi szervezeteknek.

A misszió a napokban új tagokkal bővült: így elvileg személyesen, regisztrált megfigyelőként felügyeli a magyar választások tisztaságát az EBESZ/ODIHR igazgatója, Matteo Mecacci. „Pártokfelettiségéről” sokat elárul, hogy radikális baloldaliként 2008 és 2013 között az olasz Demokrata Párt képviselője volt a római parlamentben, aktívan kampányolt és tüntetéseket is szervezett az olasz jobboldal akkori vezetője, Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen – írja a Mandiner. De nem csak Mecacci áll ideológiai alapokon a most hazánkba érkezettek között.

Az EBESZ választási részlegének vezetője, Meaghan Fitzgerald korábban a baloldali elhajlóként ismert amerikai elnökről elnevezett Carter Center munkatársa volt, melynek partnere a Nyílt Társadalom Alapítványok. Fitzgerald ezen kívül dolgozott egy Democracy Reporting International (DRI) nevű liberális lobbiszervezetnél is, melynek egyik partnere, a Civitates szintén a Soros-hálózat által szponzorált – írja a Mandiner. A brit Katya Andrusz, az EBESZ/ODIHR szóvivője a CEU-n végzett, és korábban „szabadúszó újságíróként” tudósította a nemzetközi baloldali sajtót, így Guardian-t vagy az Economist-ot. A Mandiner azt írja, az EBESZ által kiadott korábbi jelentések, valamint a stáb összetételét nézve nem állhat távol valóságtól az a megállapítás, mely szerint a szervezet itteni munkájának célja, hogy előre megfontolt szándékkal alássa a demokratikus magyar választásokba vetett bizalmat, illegitimnek állítsa be majd a szavazást – ezzel kínálva „menekülési útvonalat” a baloldalnak arra az esetre, ha elveszítenék a választásokat.

Forrás: Mandiner, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató