2022. augusztus 14. - Marcell
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°18°

A Telex főszerkesztőjének távozását követeli a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A nemzetközi újságírószervezeteket pedig arra kérik, hogy határolódjanak el az újságírói etika alapvető szabályait sem betartó honlaptól.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elfogadhatatlannak, megengedhetetlennek és felháborítónak tartja azt a hírhamisítást, amit a különböző informatikai elemzések egyre világosabbá és egyre tagadhatatlanabbá tesznek. Nevezetesen azt, hogy a Telex hírportál minden etikai szabályt megszegve valótlan hírt terjesztett az állítólag Erdélyben elégetett állítólagos levélszavazatokról – írta a Magyar Nemzet számára eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Úgy fogalmaztak, felháborítónak tartják és élesen elítélik a hírhamisítást, bármilyen indokból is kerüljön rá sor, és

felszólítják Dull Szabolcs főszerkesztőt, hogy vonja le a konzekvenciákat: kérjen bocsánatot és mondjon le. 

A megfigyelők indítsanak vizsgálatot

Egyúttal felszólítják a Magyarországon tartózkodó választási megfigyelőket, hogy az újabb fejleményekre való tekintettel haladéktalanul végeztessenek el az ügyben egy a magyar sajtóban megjelent informatikai elemzéseket nemzetközileg is validáló vizsgálatot, a nemzetközi újságíró szervezeteket pedig arra kérik, hogy határolódjanak el az újságírói etika alapvető szabályait sem betartó honlaptól.

A lap felidézi: a baloldali hírportál azt a szenzációhajhász álhírt közölte, hogy Erdélyben félig elégett – természetesen a baloldalra leadott voksokat tartalmazó – szavazólapokat találtak. A legutóbb közölt informatikai elemzések nyomán kiderült, hogy

a „hírt” februárban, sőt, egyes szakértői vélemények szerint már januárban elkészíthették a Telexnél, amelynek főszerkesztője először műszaki hibára hivatkozott, de mostanra világossá vált: hazudott. 

A cikk eheti élesítése után Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is arról posztolt, hogy választási csalás történt. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató