2024. május 23. - Dezső
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

Ezért mindenképp börtön jár: A Telex már februárban bekészítette "a szavazólapok elégetéséről" szóló cikket

A kidobott erdélyi szavazólapokról szóló cikkét már február elsején megírhatta a Telex nevű szennyoldal...

A cikk megszületésének és publikálásának ideje közti eltérésre a Transzparens Újságírásért Alapítvány által felkért független választási médiafigyelő delegáció bukkant rá.

Mint arról beszámoltunk, az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 szavazólapot, a baloldal pedig ennek hatására a külhoni szavazatok megsemmisítését követeli. 

A hírről beszámolt többek között a Telex, a sztorit pedig megosztották Facebookon is. Érdekesség, hogy a Facebook fejlesztői oldalán található URL alapján ezt a cikket a portál még 2022. február elsején írta meg: 

Hogy lehet februári a cikk, hacsak március 15-én kapták kézhez a levélszavazatokat?

A cikk URL-jénak fent bemutatott időbeli sorrendje ugyan cikkünk írásának megkezdése óta is módosult, azonban, mint a Transzparens Újságírásért Alapítvány rámutat, a Google keresőmotorja által tárolt változat alapján

a Telex valójában február elsején hozhatta létre a cikket.

Külön érdekesség, hogy a levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

(Mandiner)

 

 

Szerkesztőségünk magyarázata:

 

Az URL címe akkor jött létre, amikor a Telex megírta és bekészítetette a cikket. Tehát vázlatba tette. Ebben semmi új nincsen, hiszen mi is így dolgozunk a gyorsaság miatt. Bekészítjük vázlatba cikkeinket, főleg az országos hírértékűeket, hogy amikor véglegesen megvan a cikk tartalmának a hitelessége, akkor kiengedjük élesbe. Itt viszont, egy előre eltervezett, bűncselekmény történt. Egy olyan bűncselekmény, ami túlmutat az álhíreiken is a Telexnél. Pontosan kitervelten, hónapokkal ezelőtt elkészítették, hogy ezt a kampány utolsó napjaiban bevethessék. Ismét lebuktak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató