2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A Fidesz biztosan nyeri a választásokat -Élő

Magyarország a magyaroké!


Percről-percre tudósításunk 

Gulyás Gergely: A magas részvétel erős felhatalmazást ad a győztesnek

A miniszter arról beszélt a Fidesz eredményváróján, hogy köszöni mindenkinek, aki élt a szavazati jogával, külön köszönet azoknak, akik a kormánypártot támogatták. A részvétel magas, majdnem megegyezik a négy évvel ezelőttivel. Ez a demokrácia győzelme, és erős felhatalmazást ad a győztesnek. Láttuk az első előrejelzéseket, amik optimizmusra adnak okot – mondta.

Megkezdte a levélszavazatok felbontását az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az országgyűlési választásra és a népszavazásra hozzájuk érkezett csaknem 140 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára. Az NVI összesen 456 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe. Az NVI hétfőtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó, lezárt borítékok felbontásával meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát. Az NVI munkatársai először felbontják a levélszavazatok kis borítékait, majd szétválogatják az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait. Ezt követően kezdik meg a szavazatok szkennelését, majd kétszer kézzel is átszámolják a voksokat.

Vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, az NVI vasárnap reggelig 140 ezer érvényes szavazási iratot regisztrált.

(MTI)

67,8 százalékos volt az országos részvétel fél órával az urnazárás előtt

67,8 százalékos a részvétel 18:30-kor – közölte honlapján az NVI. A 7 693 857 névjegyzékben szereplő választópolgárból már 5 216 424-en adták le a voksukat.

Négy évvel ezelőtt 68,13 százalék volt ugyanekkor a részvétel.

Ez volt az utolsó részvételi arányról szóló részadat, hiszen 19 órakor az urnák szinte mindenütt lezárultak, már csak a jelenleg még tartó sorok futnak le, ezzel lényegében véget ért a 2022-es országgyűlési választás.

Orbán Viktor: Köszönöm mindenkinek, aki szavazott!

Közösségi oldalán fejezte ki háláját a kormányfő.

Köszönöm mindenkinek, aki szavazott!

– írta Facebook-oldalán Orbán Viktor.

Voltak olyanok, akik rajzolgattak

Ha sokat vártál a szavazóhelyiségben, akkor ezért volt...

A Fidesz nyeri a választásokat

Az RTL Klub esti Híradójában közölték a Medián utolsó választás előtti reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményeit.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója közölte, úgy néz ki, hogy a Fidesz nyeri a választás, 121-77 lesz a mandátumok aránya, plusz egy a német nemzetiségi mandátum.

Ez persze egy becslés, egy felmérés alapján készült becslés, megvan a hibahatára, de ez a legvalószínűbb eredmény a Medián szerint. A választani tudók aránya 49-41 százalék a Fidesz javára, az előző felméréshez képest szűkült az olló

– mondta.

Csak kétpárti parlament várható, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt nem fog bejutni a Medián szerint.

A DK 21, a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszéd 8 mandátummal számolhat, az LMP 5 mandátumot kap a közvélemény-kutatás eredményei alapján.

Aki sorban áll, még leadhatja a szavazatát

Reggel hat órakor nyitottak a szavazófülkék, 17 óráig a választók 62,92 százaléka adta le szavazatát.

17 óráig a választók 62,23 százaléka voksolt a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson.

Papíron most zárják az urnákat, de aki még sorban áll, leadhatja a szavazatát.

A sorba viszont már nem lehet beállni, aki eddig nem indult el választani, idén lemaradt.

Azokon a helyeken, ahol időben le tudták zárni az urnákat, elkezdődik a szavazatok megszámlálása, eredményeket azonban addig senki nem közölhet, míg be nem zár a legutolsó szavazókör is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató