2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Joe Biden tudott a fia kétes üzleteiről, de tagadni próbál

Nem mond igazat az Egyesült Államok elnöke akkor, amikor azt állítja, hogy soha nem egyeztetett a fiával a kétes ukrajnai üzleteiről, és még csak nem is tudott azokról. Csakhogy a laptop-sztori kirobbanása óta nyilvánvaló bizonyítékok támasztják alá, hogy Biden alelnökként minden ügylettel tisztában volt.

Óriási botrány lehetett volna 2020 októberében, amikor kiderült, hogy Joe Biden fia, Hunter arra használta fel apja pozícióját, az Obama-kormányzat amerikai–ukrán kapcsolatokért felelős vezetőjét, hogy gazdaggá tegye a családot. A fősodratú média azonban az elnökválasztási kampány miatt nem volt hajlandó foglalkozni a történettel. A közösségi média megakadályozta, hogy The New York Post cikkét megoszthassák az emberek.
 
Bidenék orosz beavatkozásként tekintettek a jelentésre. Most azonban – másfél évvel azután, hogy Joe Biden megnyerte az elnökválasztást – már a balliberális fősodratú média is megerősítette, hogy a laptopos sztori végig helytálló volt. Az Igazságügyi Minisztérium is elismeri, hogy korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozás alapját olyan e-mailek és üzenetváltások képezik, amelyek Hunter Biden laptopjáról származnak, és amit a fiatalabb Biden egy delaware-i szervizben hagyott. Az e-maileket és a laptopon található adatokat már a nyomozást ismerő emberek is hitelesítették.
 
A MacIver Institute szerint azóta világossá vált, hogy a botrány nem is Hunter Bidenről szól, hanem Joe Bidenről, aki a fiát táskás embernek használta alelnöksége idején. Csakhogy Biden elnök tagadja, hogy ő és Hunter Biden valaha is megvitatták volna a kétes és illegális ügyleteit, pedig több forrás is bizonyítja, hogy Joe Bidennek tudnia kellett, mit csinál a fia.
 
Hunter Biden a The New Yorker magazin egyik 2019-es cikkében elismerte, hogy apjával egyszer megbeszélték Hunter munkáját a Burisma Holdings ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsában, amely havi 83 333 dollárt fizetett neki, amikor Joe Biden alelnök volt. A Burisma-csoport az ukrán energiapiac egyik legnagyobb magántulajdonú szereplője, a nem állami vállalatok között 21 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A cég azonban korántsem az átláthatóságáról híres, több korrupciós botrány is a csoport nevéhez fűződik.
 
Joe Biden állításait – miszerint neki semmi köze nem volt a fia üzleteihez – az is megcáfolja, hogy 2014 áprilisában még alelnökként találkozott Hunter Biden üzleti partnerével, Devon Archerrel – éppen akkor amikor Archer csatlakozott a Burisma igazgatótanácsához, és nem sokkal azelőtt, hogy Hunter Biden is csatlakozott volna az ukrán energetikai vállalat vezetőségéhez. Ezt egy fotó is bizonyítja.
 
Joe Biden egy másik taggal, Vadym Pozharskyi ügyvezetővel is találkozott, ezt pedig az az e-mail bizonyítja, amelyet Pozharskyi írt Hunter Bidennek. „Kedves Hunter, köszönöm, hogy meghívott DC-be, és lehetőséget adott, hogy találkozzak az édesapjával, öröm és megtiszteltetés volt az együtt töltött idő” – olvasható az üzenetben.
 
Néhány hónappal azután, hogy Pozsarszkij megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta apját, az akkori alelnök Joe Biden bevallottan nyomást gyakorolt Petro Porosenko ukrán elnökre és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökre, hogy szabaduljanak meg Viktor Shokin főügyésztől, azzal fenyegetve, hogy visszatart egy egymilliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A főügyész sürgős leváltására azért lehetett szükség, mert a Burisma-csoport korrupciós ügyeit vizsgálta. Joe Biden egy 2018-as beszélgetés során kérkedett az akcióval. Elmesélte, hogy Kijevben járt, amikor világossá tette: „hat óra múlva indulunk, ha az ügyész nem lesz kirúgva, nem kapjátok meg a pénzt”. Az elnök ugyanakkor azt tagadja, hogy azért akarták leváltatni a főügyészt, mert a Burisma ügyeit vizsgálta, mindenesetre Viktor Shokint röviddel ezután kirúgták.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató