2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Nyugatnak fegyverek szállítása helyett a béketárgyalásokra kellene koncentrálnia a volt cseh elnök szerint

A Nyugatnak ahelyett, hogy újabb fegyvereket küld Ukrajnába, arra kellene összpontosítania, hogy békés eszközökkel próbálja megoldani az ukrajnai konfliktust – érvelt Vaclav Klaus volt cseh elnök egy véleménycikkben.

“Az ukrajnai háború már hét hete tart. … Emberek halnak meg” – írta Klaus az iDNES hírportálon múlt héten megjelent írásában.

“Mégsem folynak komoly béketárgyalások. Éppen ellenkezőleg. Az ilyen tárgyalásokra való felhívások helyett csatakiáltásokat hallunk, és beszámolókat a modern fegyverek [Ukrajnába történő] szállításának növeléséről”.

Klaus, aki 2003 és 2013 között vezette Csehországot, és korábban két cikluson át miniszterelnök is volt, kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi konfliktus csak Oroszországra és Ukrajnára korlátozódik. “Valójában nem a Nyugat és Oroszország közötti konfliktusról van szó, amelyben Ukrajna csak egy szerencsétlen, bár kényelmes eszköz?” – írta.

A volt elnök amellett érvelt, hogy “a Nyugatnak és Oroszországnak a lehető leghamarabb tárgyalóasztalhoz kell ülnie”. Azt is javasolta, hogy az USA, az EU és Kína vegyen részt a tárgyalásokon.

Mindig is borzasztóan szégyelltem, ahogyan a csehek az országunkban legálisan és illegálisan dolgozó ukrán migránsokkal bántak. Most hirtelen mindenki áradozik az Ukrajna és az ukránok iránti szeretettől. Ez a szeretet nem csak “az Oroszország iránti gyűlölet álcája” (?), ahogy egy hivatalnok, akit személyesen nem ismerek, írta nekem egy e-mailben?

“Valakit gyűlölni rossz és gyenge indíték arra, hogy valaki mást szeressünk. Az ukrajnai tragikus helyzetet nem lehet szeretettel és/vagy gyűlölettel megoldani. A józan észnek és a hideg pragmatizmusnak kell győzedelmeskednie”

– írta Klaus.

Hozzátette: “Ugyanez a személy azt írta nekem, hogy “mindenkit elvakított a vágy, hogy elpusztítsa Oroszországot, akár Európa önpusztítása és gazdasági tönkretétele árán is”. Itt az ideje, hogy fel merjük vetni ezt a kérdést. Tanulnunk kell a történelemből”.

A NATO-tagállamok fegyvereket küldenek Ukrajnának, a páncéltörő és légvédelmi rakétáktól kezdve a páncélozott járművekig és kamikaze drónokig. Számos nyugati ország, köztük az EU-tagok is, átfogó szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben, egyesek az Oroszországból származó olaj- és gázimport betiltását követelték.

(Oroszhírek)

Klaus korábban Orbán Viktor politikáját is dicsérte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató