2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin: Megelőző csapást mértünk a támadásra készülő Ukrajnára

Putyin megérkezett a Vörös térre
 
Megérkezett a Vörös térre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök háborús veteránokkal fogott kezet – írta a Ria Novosztyi. Közben a védelmi miniszter, a kormányban más tárcák élén 30 éve folyamatosan jelen lévő Szergej Sojgu is megjelent a katonai parádén.


Folyamatosan frissülő élő cikkünk 

Beszéde közben

Röviden beszélt csak az orosz elnök

Putyin rövid beszédében végig párhuzamot vont a második világháború és az Ukrajna elleni invázió között. "Azok, akik legyőzte a nácikat a Nagy Honvédó Háborúban, példát mutattak nekünk. Dicsőség a Hadseregnek, a Győzelemért, Oroszországért, hurrá" - zárta rövid beszédét az orosz elnök, majd felhangzott a himnusz, a Vörös téren pedig elkezdődött a katonai parádé, amit élő közvetítésünkbe videóban lehet követni.

Egy perc néma csend

Az orosz elnök egy perc néma csendet kért mindazon orosz katonák tiszteletére, akik vagy a második világháborúban, vagy a donbaszi harcok során vesztették életüket.

Szükséges volt a "különleges katonai művelet" 

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a "különleges katonai művelet" - ahogy Oroszországban az inváziót nevezik - egy független, erős, szuverén ország "helyes döntése volt". Az orosz elnök időszerűnek nevezte az Ukrajna elleni támadást, egyúttal kiemelte, hogy az orosz hadsereg "megelőző csapást mért" a támadásra készülő Ukrajnára".

Putyin: Az USA és csatlósai fenyegetik Oroszországot

Nincs olyan család Oroszországban Vlagyimir Putyin szerint, akihez ne állna közel a győzelem napja, hiszen a "nagy honvédő háború" mindenkit érintett. "Büszkék vagyunk a győztesek generációjára" - jelentette ki az orosz elnök.

Putyin szerint az Egyesült Államok és "csatlósai" fenyegetik Oroszországot, a veszély pedig "napról napra nőtt".

A katonai parádét itt lehet követni élőben

Putyin a mostani harcokat a II. világháborúval állította párhuzamba

Rövid, de a hidegháborúnál is hidegháborúsabb beszédében Putyin arról beszélt, hogy a Nyugat Oroszország gyengítésén dolgozott, felhasználva ellene a nemzeti feszültségeket, a nemzetközi terrorizmust – "de nem értek célt."

Ma Oroszország különböző nemzeteinek fiai testvérekként védik egymást az ellenséges golyóktól és repeszektől" – mondta a jelenleg Ukrajnában zajló fegyveres harcokról szólva a elnök.

"Az, aki legyőzte a Nácizmust a Nagy Honvédó Háborúban, példát mutattak nekünk.
Dicsóség a Hadseregnek, a Győzelemért, Oroszországért, hurrá".

Az Ukrajna elleni háborút ezzel a II. világháborúval – pontosabban a Szovjetunió német megtámadásától számított 1941-1945-ös, Oroszországban Nagy Honvédő Háborúnak nevezett időszakkal – állította párhuzamba.

Ezután felcsndült a himnusz és megindult a katonai parádé.

Putyin: Megelőző csapást mértünk, nyugati támogatással támadásra készült Ukrajna

Putyin beszéde a kezdetektől a jelenlegi, ukrajna elleni orosz katonai akciókra tért rá, amelyet Oroszországban nem lehet háborúnak nevezni, csupán különleges katonai műveletnek. Az elnök szerint Ukrajna nyíltan támadást készített elő, 

Ukrajna “az atomfegyverek lehetséges bevetéséről beszélt”.

“Így elfogadhatatlan fenyegetéssel néztünk szembe határainknál.”

“Neonácik, banderistákk elleni elkerülhetetlen összeütközéshez közeledtünk", amit 

“Nyugati támogatók” segítettek, a NATO felől érkező, Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal" – mondta az elnök.

“Oroszország előzetes csapást mért, ez volt az egyetlen lehetséges megoldás” – igazolta Putyin az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz inváziót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató