2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Bajban a német kormány, vészforgatókönyvvel készülnek az orosz gáz hirtelen leállására

A német tisztviselők csendben elkezdtek felkészülni az orosz gázszállítások hirtelen leállására. Egy vészhelyzeti csomagot készítenek, amely magában foglalhatja a kritikus vállalatok ellenőrzésének átvételét is – mondta a Reutersnek három, az ügyet ismerő személy. A tisztségviselők szerint a terv megvalósításának részleteit most dolgozzák ki,- szemlézi az Index.

A gazdasági minisztérium előkészületei azt mutatják, hogy fokozott készültségben vannak Európa legnagyobb gazdaságában.

AZ OROSZ GÁZ TAVALY NÉMETORSZÁG IMPORTJÁNAK 55 SZÁZALÉKÁT TETTE KI, ÍGY BERLINRE ÓRIÁSI NYOMÁS NEHEZEDIK.

A tervek szerint a német kormány támogatná további hitelek és garanciák nyújtását az energiaipari cégek számára, hogy segítsen nekik megbirkózni az emelkedő árakkal. De a kritikus vállalatokat, például a finomítókat is közvetlenül a szárnyai alá venné a kormány.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kitért arra, hogy az ország az elmúlt hetekben „intenzív erőfeszítéseket” tett az orosz energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A MÚLT HÓNAPBAN BERLIN JÓVÁHAGYOTT EGY TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST IS, AMELY LEHETŐVÉ TESZI, HOGY VÉGSŐ ESETBEN ÁTVEGYE AZ IRÁNYÍTÁST AZ ENERGETIKAI VÁLLALATOK FELETT.

A német kormány korábban kijelentette, hogy le akar válni az orosz energiahordozókról, de 2024 közepéig még függ Moszkvától. 

Egyelőre nem világos, hogy mikor tud leválni Berlin Moszkváról. A Reuters emlékeztet arra, hogy Németország korábban támogatta a Moszkva elleni szén- és olajszankciókat, ezért nem biztos, hogy a gázkorlátozásokat is azonnal tudja támogatni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató