2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy ukrán tankönyvből idézett Oroszország állandó ENSZ-képviselője (Videó)

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában Ukrajna oktatási programjairól beszélt, és megkérdezte francia kollégáját, Nicolas de Rivière-t, hogy tud-e ukrán gyökereiről.

E váratlan tény megerősítésére a diplomata egy nyolcadik osztályos ukrán földrajztankönyvre hivatkozott - írja a RIA Novosztyi.

"A történelem és a földrajz tantervek mentek át a legnagyobb kiigazításokon"

- mutatott rá az elnök. Megmutatta a közönségnek a Masliak és Kapirulin által szerkesztett, 8. osztályosoknak szóló földrajz tankönyvet.

"Ha hiszitek, a franciák, spanyolok, portugálok, törökök, sőt a zsidók ősei is Ukrajnából származnak. Francia kollégámhoz szeretnék szólni. Nicolas, tudtad, hogy valójában ukrán vagy? Nem hiszed? Olvass el egy tankönyvet!"

- jegyezte meg Nebenzia.



A tankönyv szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy a franciák ősei gallok, akik Galíciából érkeztek.

A diplomata ezt a részletet az oktatási folyamat teljes ukránosításának példájaként említette, amelyet az ukrán oktatási és tudományos minisztérium folytat. Hozzátette, hogy 2016-ban a minisztérium 25 tantervet hagyott jóvá, "figyelembe véve az elmúlt évek történelmi eseményeit".

Nebenzia azt is megkérdezte a hallgatóságtól, hogy tisztában vannak-e azzal, hogy a tankönyv szerzői szerint az ukránok és a lengyelek szláv eredetűek, míg az oroszok "finn-uor" eredetűek. A fehéroroszokat ebben a tankönyvben a balti népekhez sorolták.

"Az ukrán történelemtankönyv a 7. osztály számára, amelyet Ljah és Temirova szerkesztett, azt állítja, hogy az ukrán nemzet kialakulása 140 000 évre nyúlik vissza. A Turcsenko és Moroko által szerkesztett 9. osztályos történelemtankönyv szerint a 18. század végére az ukránok az akkori Európa egyik legnagyobb népének számítottak" - mondta a diplomata.

Megjegyezte, hogy "Az ukrán nemzet" című könyv szerzője, Mykola Halicsanets általában meg van győződve arról, hogy "Kelet-Európa lakossága az új korszak első évezredébe ukránok néven lépett be".

"Mindezt annak ellenére, hogy, mint tudják, a mai Ukrajnát alkotó területek lakóit senki sem nevezte ukránoknak. Még a 19. század közepén élt költő, Tarasz Sevcsenko műveiből is teljesen hiányzik az "ukránok" kifejezés. Mindezen területek lakóit ruszinoknak, ruszinoknak vagy szélsőséges esetben kisoroszoknak nevezték" - mondta Nebenzia.

Más abszurd elméleteket is idézett az ukrán oktatási programból.

"Van például egy ilyen történész Ukrajnában, Valerij Bebik (és nem ő az egyetlen). Azt állítja, hogy Konstantinápoly a mai Szevasztopol területén lévő Herszonészosz kolóniája volt, és hogy a szkíták őse egy krími őslakos, Héraklész, akinek gyökerei a Dnyeperben lévő Horticza szigetéről származnak" - mondta a posztelnök a Biztonsági Tanács tagjainak.

"Kiderült, hogy a Csernyihivi területen található Mena város nevét az első egyiptomi fáraó, Menész adta, maga az ukrán állam pedig számításai szerint több mint 7500 éves" - osztotta meg Nebenzia.

Szerinte a híres mongol hadvezért, Dzsingisz kánt, aki a 12-13. században élt, Bebik szerint valójában Bohdannak hívták.

"Nem hiszed el? Ezután a szerző azt tanácsolja, hogy olvassa el a mongolok titkos történetét, ahol Dzsingisz kánt Bogdy kánként emlegetik. Nos, ebből egyértelmű, hogy nem mongol volt, hanem igazi ukrán. Annál inkább harcolt, ahogy Bebik biztos benne, ukrán tridenttel és ukrán zászló alatt. És végül a legfőbb következtetése - Ukrajna a világ civilizációjának bölcsője, és még Jézus Krisztus is - nem zárta ki Bebik az egyik interjújában - galíciai lehetett" - mondta az orosz nagykövet.

Mint Nebenzia rámutatott, Bebik "nem egy rangidős, hanem egy kitüntetett őrült". 2015-ben kinevezték az ukrán Információs Politikai Minisztérium alá tartozó Közéleti Tanács ideiglenes elnökévé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató