2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor 133 igennel ismét Magyarország miniszterelnöke

Ötödször esküszik fel Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének, majd beszédében vázolja terveit, amelyek a következő négyéves cikluson is túlmutathatnak. Négy éve például arról beszélt, hogy 2030-ig tervez, és bár a kormánypárti kétharmadra támaszkodik, de háromharmadot szolgál. Kövesse az Országgyűlés ülését percről percre a Vadhajtások.hu-n!

Élőben Facebook-oldalunkon:


Folyamatosan frissülő cikkünk

 

Véget ért a miniszterelnök-választás

Megtapsolták Orbánt a beszéd végén, majd kivitték a történelmi zászlókat. Kövér László bejelentette a miniszterelnök-választás végét, és a szünetet.

Mi vagyunk Európa jövője

Egyre többen érzik azt Orbán Viktort szerint, hogy Magyarország a béke szigete, a szabadság hazája, és egyre többen követnek bennünket. „Reményt akarunk adni másoknak is, hogy (...) a nemzeti politika nem a múlt, hanem a jövő”.

„Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője. Érezzük a felelősségünk súlyát”

- jelentette ki a miniszterelnök, majd a beszédét a szokásos „hajrá Magyarország, hajrá magyarok” szlogennel zárta.

Magyarország vált a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává

A jövőben sem ülünk fel provokációnak, sem megosztási kísérleteknek biztosíthatom a szomszédainkat, hogy számíthatnak ránk, mondta Orbán, majd a fiatalokról beszélt. „A mai fiatal nemzedék a legnagyobb erőforrásunk, amit nem mindig látunk, mert nem biztos, hogy a legélesebb kések beszélnek a nevükben” – mondta, de ha jól körülnézünk, a legmodernebb technikát játszi könnyedséggel használó, nyelveket beszélő fiatalokat látunk, akik naggyá fogják tenni Magyarországot,

Fontos dolog, hogy egy nemzet tudja a helyét a világban – folytatta Orbán, aki szerint Magyarországra ma nem a népessége, hadserege, vagy gazdasági ereje miatt irányul szokatlan mértékben a nyugati közvélemény figyelme, hanem mert

„Magyarország vált a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává”.

Mi mást gondolunk a világról, mint a liberális fősodor, tette hozzá. Szerinte akár „meg is férhetnénk egymás mellett”, Brüsszel kizárólagosságra és egyszínűségre törekszik.

„Aki nem lép egyszerre, vizsgálatot kap estére. Magyarország ez ellen lázad. Eb ura fakó, Ugocsa non coronat”

- zárta a gondolatot.

Rendületlenül hiszünk a kárpát-medencei népek barátságában

A magyarok hozzászoktak az évszázadok alatt, hogy a hazáért meghaljanak. Orbán meg szeretné fordítani, hogy inkább többet, hosszabban éljenek a magyarok. Ehhez olyan ország kell, amely büszke az értékeire – fogalmazott. Büszke a világ legnehezebb nyelvére, a világszínvonalú magas kultúrájára, tudományára és sportteljesítményére. 

Orbán szerint tudunk egyszerre individualisták és kollektivisták is lenni, mert tudjuk, hogy mindennek megvan a helye és ideje. Ideje van a korlátlan szabadságnak és a hierarchikus fegyelemnek, a szolgálatnak is – mondta. Ez teszi szerinte lehetővé, hogy ne csak múltunk, hanem jövőnk is legyen a Kárpát-medencébe, amit a világ legjobb helyének tart a miniszterelnök.

„Rendületlenül hiszünk a kárpát-medencei népek barátságában” – mondta, amely közös érdeke szerinte a környező országoknak is.

Óvatos de határozott árszabályozó intézkedések lesznek, az eredmények már szeptemberben látszani fognak

„Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatásainkat, a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést. Mindenkinek lesz munkája, a nyugdíjnak lesz értéke, a családoknak lesz biztonsága, a gyerekeknek lesz jövője. Az inflációt pedig megfékezzük” – ígérte Orbán, majd arról beszélt, általában nem szereti a direkt beavatkozást a piacba, de az ilyen esetekben be kell avatkozni. Óvatos de határozott árszabályozó intézkedések lesznek, az eredmények szeptemberben látszani fognak, év végére pedig tartósan elviselhető állapotok lesznek, amíg Brüsszel a józan ész ösvényére vissza nem tér – mondta.

Az új paksi blokkok építése és a napenergia építése nemzetbiztonságilag is kulcsfontosságú lesz

Rákanyarodott Orbán Viktor az ukrajnai háború gazdasági hatásaira. Azt mondta, a beszállítói forrásokat pótolni kell, a balkáni államokkal kiépített gázvezeték szerinte képes lehet kiváltani az ukrajnai vezetéket.

„Az új paksi blokkok építése és a napenergia építése nemzetbiztonságilag is kulcsfontosságú lesz”
- jelentette ki Orbán.

A háborúzó felek a világ legjelentősebb gabonaexportőrök közé tartoznak. Kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amire szükségünk van, ezért Magyarországot szerinte nem fenyegeti élelmiszerhiány.

Termékeink háromnegyedét Európában adjuk el, de a legnagyobb beruházások már a Távol-Keletről érkeznek. Két lábon állunk – tette hozzá.

Arról is beszélt, a világ legnagyobb akkumlátorgyárai Magyarországra érkeznek, és hamarosan az élmezőnybe kerülünk ebben a szektorban.

Olyat még nem láttunk, hogy a világgazdaság rövid idő alatt kétszer is fenekestül felfordul

Sok mindent láttunk már, de olyat még nem, hogy a világgazdaság rövid idő alatt kétszer is fenekestől felfordult – folytatta Orbán. Először a világjárvány miatt alakult ki egy globális gazdasági válság 2020-tól. 42%-kal estek vissza a beruházások, a világkereskedelem 5%-kal csökkent, tömegével zártak be a gyárak. Amik nem nyíltak újra automatikusan a járvány kezelésével, hanem verseny indult, hol legyenek a termelési központok. Becsüljük meg, hogy Magyarországebben e versenyben a győztesek közé került. 1886 milliárd forintnyi beruházás indult meg, megdöntöttük a hazánkban létrejött legnagyobb zöldmezős beruházást is, ami esélyt ad a gazdasági válság jó kezeléséhez – mondta

Majd újabb sokk: az orosz-ukrán háború. A beszállítói forrásokat pótolni kell, a világ számos országát élelmiszerhiány fenyegeti. Ebben a helyzetben több korábbi stratégiai döntésünk is felértékelőik, mint a Belgrád-Budapest vasútvonal vagy a déli gázvezeték.

Az álmainkat keressük az Európai Unióban

Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával és olyanokat akar ránk erőltetni, ami nekünk rossz – fogalmazott Orbán. A kormány állítása szerint tolerancia ajánlatokat tesz Brüsszelnek, de van, amiben nem tudunk engedni. Megvédjük a családokat, a határainkat, kiállunk amellett, hogy az apa férfi, az anya nő, nem fogadunk el olyan brüsszeli javaslatot, amely tönkre tenné a családjainkat – jelentette ki a miniszterelnök.

„Már csak az a kérdés, hogy mit keresünk az Európai Unióban? Az álmainkat.”

A szabad és egyenlő nemzetek közösségét, a demokráciák demokráciáját, az Istent félő és az emberek méltóságát védelmező Európát. Nem azért vagyunk tagjai az Európai Uniónak a miniszterelnök szerint, mert „olyan amilyen, hanem amilyen lehetne”. És amíg van egy fikarcnyi esély is erre, azt ígérte, küzdeni fogunk érte.

A következő évtizedben Magyarországot az Európai Unióban képzeli el Orbán, de az Európai Unió megújításáért keres szövetségeseket.

Félretesszük, hogy Ukrajna elnöke és kormánya nyíltan beavatkozott a választásba

"Sárkány ellen sárkányfű kell, a sárkányfű pedig a magyar honvédség – mondta Orbán, amit szerinte meg kell erősíteni. A háborúban Ukrajna a megtámadott és Oroszország a megtámadó, ezért támogatjuk Ukrajnát, ezért indítottuk el a humanitárius segélyakciót – folytatta.

“Félretesszük azt a tényt, hogy a kárpátaljai magyarok milyen jogsérelmeket szenvedtek el. És azt is, hogy Ukrajna elnöke és kormány nyíltan beavatkozott a választásba és az ellenfeleinket támogatta. Ennek ellenére Ukrajna számíthat Magyarországra és a magyar kormányra”

- mondta Orbán, aki ezután leszögezte: Magyarország az EU tagja, és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon.

Igaz, hogy Brüsszel ma a tagállamok szuverenitásának visszaszorítására törekszik, és az is, hogy a nemzetek Európája helyett az Európai Egyesült Államokat próbálja felépíteni, ahogy az is, hogy a kulturális távolság már-már kulturális elidegenedés egyre nő Európa nyugati fele és Magyarország között, de ez azért van, mert mi hiszünk a keresztény gyökerekben és a nemzetállamokban, amit Brüsszelben feladtak – mondta Orbán és hozzátette, nekünk fontos, hogy rajtunk legyen a Jóisten áldása.

USA - Oroszország - NATO

Orbán létkérdésnek tartja, hogy Magyarország a NATO tagja. A NATO védelmi szövetség szerinte, és nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a NATO tagállamainak területén kívül hajtson végre támadó akciókat. „Védelmi szövetségből nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia” – jelentette ki a miniszterelnök.

„A NATO nem az antant, és nem is válhat azzá”

Úgy fogalmazott, NATO-tagságunk fontossága soha nem volt még olyan fontos, mint most, amikor a dolgok egyre rosszabbra fordulnak.

Az oroszok a háborút végtelenítették, az amerikaiak pedig a második világhábúrból ismert kölcsönbérleti törvénnyel Ukrajna hadi finanszírozása mellett döntöttek. Ez a kettő a lehető legrosszabb kombináció – mondta Orbán. Arra számít, a háború még hosszú ideig folytatódni fog a szomszédban, és állandó veszélyt jelent Magyarország. „A béke épít, a háború rombol” – fogalmazott.

„Azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, és azt ígérem önöknek, hogy kitartunk az álláspontunk mellett.”

A NATO biztos támasz, de nem fogja helyettünk megvédeni Magyarországot – folytatta Orbán. „Baj esetén velünk igen. Talán igen. De helyettünk biztosan nem.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató