2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Németországban külön társaságot hoztak létre a harangok elhallgattatására

Régi vicc, hogy az ateisták vallást alapítanak, és ezentúl minden vasárnap együtt mennek el a templomok előtt. A német humor azonban ismét hozta a hozzá támasztott elvárásokat, megalakult ugyanis a Nem Vallásos Emberek Központi Tanácsa, amelynek egyik fő célja a harangok betiltása.



Németországban megalakult a Nem Vallásos Emberek Központi Tanácsa (Zentralrat der Konfessionsfreien) nevű valami, ami állítólag ernyőszervezetként működik majd (13 szervezet lesz a tagja) és a nem vallásos embereket akarják képviselni. Mondani sem kell, hogy a Tanács mindenekelőtt a keresztény egyházak túlzott befolyását kárhoztatja – írja a 888.hu. Az ernyőszervezet vezérkara szerint míg 50 évvel ezelőtt még az egyházhoz való tartozás volt a norma, addig Németországban ma már a lakosság 42 százaléka felekezeten kívüli. Ha az elmúlt évek tendenciáját figyeljük, akkor 2032-re ez az arány több mint a fele lesz.

A Tanács nézetei szerint a vallási hovatartozást magánügyként kell kezelni. Az egyesület egyebek mellett a gyermekek egyházi szexuális zaklatásának tisztázását, az etika kötelező iskolai tantárgyként való bevezetését és a vallási szimbólumok közterületi eltávolítását kéri. Phillip Möller, a Tanács vezetője szerint hamarosan a vallástalanok lesznek az abszolút többség.

A politikai többségeket akkor már nem ellenünk, hanem csak velünk együtt fogják megtalálni

– mondta, hozzátéve: a német kormánynak most „történelmi lehetősége” van arra, hogy Németországot olyan országgá tegye, „amelyben minden világnézetű ember egyenrangúan és önrendelkezve élhet”. Nézeteik szerint a templomok harangjai sem szólalhatnak meg többé.

Ha a vallási közösségek imára akarnak hívni, akkor van mód arra, hogy ezt mások zavarása nélkül tegyék

– mondta Möller. A szomorú az egészben az, hogy minden bizonnyal a német kormány még támogathatná is ezeket az elképzeléseket. Mint tudjuk, Olaf Scholz német kancellár, amikor letette az esküjét, a szövegből kihagyta azt a szabadon választható részt, hogy „Isten engem úgy segéljen”.

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató