2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Német lap: Orbán arra használja az ukrajnai háborút, hogy a parlament nélkül hozzon intézkedéseket

„Magyarország kormánya ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat” – idézi a Die Tageszeitung Pásztor Emesét, a Magyar Polgári Szabadságjogokért Alapítvány Politikai Szabadságjogok Projektjének igazgatója.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden veszélyhelyzetet hirdetett az országban, ami lehetővé teszi, hogy a parlament bevonása nélkül hozzon a törvényben nem szabályozott intézkedéseket. Az első ilyen intézkedés, hogy különadót vetett ki a nagyvállalatok nyereségére – olvasható a Die Tageszeitung printben megjelent cikkében. Orbán azzal indokolta a veszélyhelyzet szükségességét és az ezzel járó különleges hatáskörét, hogy az ukrajnai háború következményeit, valamint a világgazdaság kritikus helyzetét akarja kezelni.

„Magyarország kormánya ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat” – írta Pásztor Emese, a Magyar Polgári Szabadságjogokért Alapítvány Politikai Szabadságjogok Projektjének igazgatója. Pásztor attól tart, hogy a szükségállapotok „a jövőben az új normalitássá válnak”, ami nemcsak az alapvető jogokat veszélyeztetné, hanem tovább gyengítené a parlament szerepét is. A Magyar Helsinki Bizottság rámutatott, hogy az ilyen alkotmánymódosításhoz törvényileg szükséges népszavazásra nem került sor. Az újságírók attól tartanak, hogy a veszélyhelyzet tovább fogja rombolni a sajtószabadságot.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató