2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Terjed a magyar modell: a britek is kivetették a különadót

A brit pénzügyminiszter szerint az elszálló olaj- és gázárak miatt az energetikai szektor extraprofitot termel, amiből a nehéz helyzetbe jutott családokat kellene inkább támogatni.

„Ideiglenesen kivetett, energetikai nyereség levonásnak” nevezte az olaj- és gázszolgáltatókra kirótt különadót a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak – írja a The Guardian. A nyereségadóra használt kreatív eufemizmust nagy tapssal fogadta az alsóház munkáspárti oldala. Az adó mértékét 25 százalékban állapították meg és az erről rendelkező törvénynek részét fogja képezni a lejárati idő is.

„A korábbi kormányokhoz, köztük a konzervatív kormányokhoz hasonlóan mi is bevezetünk egy ideiglenes célzott energiaipari nyereségadót, de ebbe beépítettünk egy új, a szuperlevonáshoz hasonló beruházási kedvezményt, ami azt jelenti, hogy a vállalatokat egy bizonyos összeghatárig adómentességgel ösztönözzük a nyereségük újrabefektetésére. Az új adót az olaj- és gázipari vállalatok nyereségére vetik ki, amelynek mértéke 25 százalék” – mondta Sunak.

Az adó ideiglenes lesz, és amikor az olaj- és gázárak normalizálódnak, az adót is fokozatosan kivezetik. A frissen kivetett adóból a kormány a nyolcmillió legalacsonyabb jövedelmű családot támogatná egy két részletben folyósított, 650 fontos (kb. 300 ezer forint) segéllyel. Az első részletet még a nyáron, a másodikat ősszel kapnák meg az érintettek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató