2022. július 07. - Apollónia
EUR : 409.98
USD : 400.21
Időjárás ikon27°14°

Irán lefoglalt két görög tartályhajót

Irán pénteken lefoglalt két görög kőolajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben – jelentette az iráni állami média, röviddel azután, hogy Teherán figyelmeztetett: “büntetőintézkedéseket” hoz Athén ellen, amiért az Egyesült Államok korábban a görög partok mentén lefoglalta egy hajó iráni kőolajszállítmányát.

A Forradalmi Gárda ma lefoglalt két görög tartályhajót, amiért megsértették a Perzsa-öböl vizeit – áll a gárda közleményében, amelyet az IRNA iráni hírügynökség idézett. A görög hatóságok a múlt hónapban az európai uniós szankciók keretében lefoglalták az iráni zászló alatt, 19 fős orosz legénységgel hajózó Pegas nevű tartályhajót Évia sziget partja közelében. Az Egyesült Államok később elkobozta a hajó 115 ezer tonnás iráni kőolajszállítmányát, és egy másik hajón az Egyesült Államokba küldte. A Pegast a tulajdonos tisztázása után elengedték. A Pegas egyike volt annak az öt hajónak, amelyekre vonatkoztak a február 22-én – két nappal az Ukrajna elleni orosz támadás előtt – az orosz védelmi ágazat számára létfontosságú Promszvjazbank ellen kirótt amerikai szankciók.

Pénteken Irán bekérette az Egyesült Államok érdekeit Iránban képviselő svájci nagykövetet, hogy tiltakozzon a Pegas rakományának elkobzása miatt

– közölte az iráni külügyminisztérium az állami média szerint. A görög külügyminisztérium közleményben bírálta a “kalózkodáshoz” hasonlítható intézkedéseket, és felszólította az állampolgárait, hogy ne utazzanak Iránba. A tárca szerint az iráni haditengerészet helikoptereivel szállítottak fegyvereseket a két hajó fedélzetére. Az egyik hajó, a Delta Poseidon a minisztérium szerint a megállításakor nemzetközi vizeken hajózott, a másik pedig, amelynek a nevét nem közölték, az iráni partok közelében tartózkodott. A tárca szerint kilenc görög tagja volt a két hajó legénységének.

Athén tájékoztatta az incidensről az Európai Uniót és a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet

– áll még a közleményben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató