2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kevesebbet érnek a német fizetések, mint tavaly

Nagyobb volt az infláció a bérek emelkedésénél az első negyedévben, ezzel pedig összességében 1,8 százalékkal csökkentek a reálbérek Németországban – írja a Spiegel. Európa legerősebb gazdaságában az év első három hónapjában 5,8 százalék volt az infláció, ezzel szemben pedig csak 4 százalék a bérek emelkedése, arányosan tehát 1,8 százalékkal kevesebből gazdálkodhatnak a fizetésből élők.

A béremelkedés nem ugyanúgy érinti a különböző szektorokban dolgozókat. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány intézkedései miatt így a nevelés-oktatás (5 százalék) és közigazgatás-társadalombiztosítás (4,6 százalék) területén is az átlagosnál nagyobb volt a béremelkedés.

Nem Németország az egyetlen hely, ahol a fizetésből élők az első negyedévben kevesebbet tudnak vásárolni, mint korábban. Nyugat-Európában az infláció ugyan jellemzően kisebb, mint Magyarországon, de az amúgy jóval magasabb bérek nem növekednek olyan gyorsan mint itthon. Így lehetséges, hogy több nyugati országban is csökkennek a reálbérek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató