2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon28°19°

Lerakták a BMW-gyár alapkövét Debrecenben

Szerdán lerakták a Debrecenben épülő BMW-gyár alapkövét. Az MTI közlemény szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, a telephelyen eddig infrastruktúra-fejlesztés zajlott, most viszont megkezdődik a tervezett épületek építése.

Az üzemből évi 150 ezer jármű fog kigördülni, 2025-ben pedig a tervek szerint megindul egy vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő modell gyártása, amely még nem szerepel a márka kínálatában. Európában Németországon kívül egyedül Magyarországon lesz mindhárom nagy német prémium autóipari vállalatnak gyára (Audi, Mercedes, BMW). Szijjártó Péter szerencsés fejleménynek nevezte Magyarország szempontjából, hogy Oliver Zipse lett a BMW Csoport elnök-vezérigazgatója, akivel a kapcsolatát barátinak nevezte, miután ő vezette korábban a vállalat tárgyalási delegációját, és „a két éven keresztül zajló egyeztetésekről egyetlen mondat sem szivárgott ki”.

Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen gyárigazgatója, Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a BMW Group debreceni gyárának alapkőletételén – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 


A BMW Group az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyarországon épülő új gyár kulcsfontosságú szerepet játszik majd a cég nemzetközi gyártási hálózata elektromobilitásra történő átállásában.

Hans-Peter Kemser, a debreceni gyár igazgatója jelezte: a jelenleg körülbelül száz fős csapata az elkövetkező két évben több mint ezer főre bővül, a toborzási folyamatok már most felgyorsulnak. Hozzátette: a gyárban már zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg.

A BMW Group Debrecenben 400 hektárnyi területen egy teljes értékű autógyárat épít fel présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal. A termelés 2025-ben kezdődik, itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató