2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megúszta az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást Boris Johnson

A brit miniszterelnöknek a partygate miatt kellett szembenéznie párttársaival.

Elbukott a Boris Johnson brit miniszterelnök ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítvány:

pártjából 359 képviselő szavazott a hétfő esti voksoláson, 211-en támogatták és 148-an szavaztak ellene

- jelentette be a londoni parlamentben Sir Graham Brady, a toryk kormányzati tisztséget nem viselő tagjaiból álló 1922 bizottságának az elnöke.

A bizalmi szavazást pártja kezdeményezte a brit miniszterelnök ellen. Johnsonnak a partygate miatt kellett szembenéznie a Konzervatívok alsóházi frakciójával: a brit rendőrség által is vizsgált ügy az után robbant ki, hogy kiderült, a brit miniszterelnökség munkatársai, köztük több miniszter is részt vett a legszigorúbb Covid-karantén idején az irodákban szervezett bulikon, volt olyan party, amelyet Johnson is megtisztelt jelenlétével. Miután tavaly év végén a brit sajtó több ilyen buliról szivárogtatott ki képeket, videókat, a miniszterelnök többször bocsánatot kért szavazóitól és a parlamenti képviselőktől – ezzel el is intézte a lemondását követelő támadásokat. Majd amikor az ügyről készült parlamenti vizsgálati anyag első, a rendőrségi vizsgálat miatt erősen cenzúrázott verziója azt állapította meg, hogy „a túlzott alkoholfogyasztás semmikor nem helyeselhető munkahelyi környezetben”, Johnson gyorsan radikális átszervezést kezdeményezett irodájában - a lemondását követelő hangokat ezzel igyekezett elcsendesíteni.

A bizalmi szavazást akkor még elkerülte, és a rendőrségi vizsgálatot is megúszta ő és a többi felelős néhány fontos bírsággal. Az elmúlt hetekben azonban egyre több párttársa követelte távozását. A bizalmi szavazás megtartását pedig hétfőn reggel jelentették be, miután összejött az ahhoz szükséges számú indítvány.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának - a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek - kellett kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást. Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyre több képviselő nyújtja be a Sir Graham Brady vezette frakcióbizottsághoz a bizalmi szavazást kezdeményező levelét. Az eljárás titkos, és egyedül Brady tudta, hogy pontosan hány konzervatív képviselő csatlakozott a kezdeményezéshez. A szavazás is titkos, ám több képviselő már jelezte napközben, melyik oldalra áll.

Johnson nem csak megúszta ezt a próbatételt, de a párt szabályzata szerint egy évig nem is indíthatnak ellene újabb bizalmi szavazást. A BBC elemzője ugyanakkor megjegyezte: 120-130 ellenszavazat már „halálos sebet” jelent a miniszterelnök számára. A cikk egy szimbolikus számot is említ: Johnson elődje, Theresa May ellen 133-an szavaztak egy hasonló voksoláson 2018-ban – a kormányfőnek ez mindössze nyolc hónap haladékot jelentett bukása előtt. Más kérdés persze, hogy abban a nyolc hónapban May többször próbálta meg sikertelenül átverni a Brexit-megállapodásról szóló törvénytervezetet az alsóházon, ilyen próbatétel most nincs Johnson előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató