2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Brit külügyminiszter: Nincs jogérvénye a donyecki orosz bíróság által két brit állampolgárra kirótt halálos ítéletnek

Liz Truss leszögezte, hogy a hadifoglyokat a nemzetközi jog alapján nem használhatják fel politikai célokra.    

A brit külügyminiszter szerint nincs jogérvénye annak a halálos ítéletnek, amelyet a „Donyecki Népköztársaság” nevű – csak Oroszország által elismert – szakadár kelet-ukrajnai terület legfelsőbb bírósága rótt ki csütörtökön két brit állampolgárra.

 A 28 éves Aiden Aslint és a 48 esztendős Shaun Pinnert a dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban fogták el még áprilisban, és azzal vádolták őket, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. Ugyanezen vád alapján a donyecki bíróság halálra ítélt egy Szaaudun Brahim nevű marokkói állampolgárt is.    

A brit külügyminiszter „álítéletről” beszél

Liz Truss brit külügyminiszter a Twitter portálon csütörtök este megjelent bejegyezésében közölte, hogy 

mélységesen elítéli az „oroszok megbízottjai” által Kelet-Ukrajnában fogva tartott két brit elleni ítéletet.


Truss leszögezi, hogy Aiden Aslin és Shaun Pinner hadifogoly, és az ellenük hozott „álítéletnek” semmiféle jogi érvényessége nincs. A miniszter közölte azt is, hogy a brit kormány minden lehetséges módon támogatja Aiden Aslint és Shaun Pinnert.    

A genfi megállapodás az irányadó a britek szerint

Nem sokkal korábban a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője is kijelentette, hogy a két brit hadifogolynak számít, a genfi megállapodás alapján megilleti őket a hadviselő feleknek kijáró mentesség, és így nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük azon a címen, hogy ellenséges tevékenységben vettek részt.    

A Downing Street illetékese közölte:

London folytatja az együttműködést az ukrán hatóságokkal

mindazon brit állampolgárok szabadlábra helyezésének elérése végett, akik az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálnak és hadifogolyként tartják őket fogva. Hozzátette: a hadifoglyokat a nemzetközi jog alapján nem használhatják fel politikai célokra.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató