2022. augusztus 14. - Marcell
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°18°

Felmérték a libsik: A magyarok közel hetven százaléka bevezetné az eurót

A magyar lakosság 69 százaléka támogatja az euró bevezetését az országban, derül ki az Európai Bizottság Eurobarométer gyorsjelentéséből.

A kutatást április 20 és 29 között végezték azokban a tagállamokban, amelyek még nem csatlakoztak az eurozónához, és nincs szerződésben rögzítve a kimaradásuk. Ezek az országok Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország - írja a Soros-blog.

Így folytatják:

Az összes válaszadó 60 százaléka nyilatkozott támogatólag az euró bevezetéséről. Leginkább Romániában látnák szívesen az átállást, itt 77 százalék a támogatók aránya, ezt követi Magyarország 69 százalékkal. A legkevésbé Bulgária (44%), Csehország (44%) és Svédország (45%) lakossága értene egyet az intézkedéssel.

Sokkal kevesebben gondolják viszont, hogy az országuk készen áll a valuta bevezetésére: leginkább a horvátok (37%) érzik felkészültnek magukat, legkevésbé pedig a bolgárok (23%) és a magyarok (23%).

A magyar válaszadók 36 százaléka szeretné, ha olyan hamar bevezetnék az eurót, ahogy csak lehet. 39 százalék várna még vele egy darabig, 14 százalék szeretné a lehető legkésőbbre halasztani az átállást, 10 százalék pedig annak örülne, ha soha nem vezetnék be a valutát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató