2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Őrjöngenek az ukránok: az amerikai rakéták mellé rossz leírást küldtek, csak néznek mint hal a szatyorban

Sajóhírek szerint az Ukrajnába küldött Javelinek mellé Google Fordítóval készült útmutatót mellékelt Amerika.

Ötezer Javelin páncéltörő rakéta érkezett az Egyesült Államokból Ukrajnába, ám volt, hogy ezeket egy videójátékokhoz használt kontrollerből kiszerelt alkatrésszel kellett megjavítani – számolt be róla a Rakéta. A portál a Washington Post cikkére hivatkozva ír erről. Ebben azt taglalják, hogy az USA a szükséges háttértámogatás nélkül küldött ki Ukrajnának Javelin rakétákat.

A lap egy amerikai veteránt is idéz cikkében, aki szerint

az ukránok a töredékét sem kapják meg annak a kiképzésnek, ami az amerikai katonák számára természetes.

Az egykori tiszt azt is állította, hogy a rakétához mellékelt használati útmutató nyelvtanilag hibás volt, mivel a Google Translate-tel (vagyis a sima Google Fordítóval) fordították le.

A cikk szerint a Javelin bonyolultabb a szokásos vállról indítható eszközöknél: a működéséhez külön akkumulátorokra és argon hűtőfolyadékra van például szükség, emellett egy 258 oldalas használati útmutató is jár mellé.

Ami viszont feltűnően hiányzik az Ukrajnába küldött rakéták mellől, az az a kártya, amelyen az ingyenesen hívható technikai segélyvonal számát találni. A fentebb említett tiszt, Mark Hayward több, a rakétát tartalmazó ládát is kinyitott, de egyikben sem találta a kártyát, amelyen a számnak kellene lennie. A szám azért szükséges, hogy ha a katonák nem tudják elhárítani az eszközzel kapcsolatos hibát, legyen kihez fordulniuk – úgy tűnik azonban, hogy ez a szolgáltatás Ukrajnára már nem terjed ki.

A WP szerint az ukrán katonák sokkal rövidebb idő alatt, két nap alatt sajátítják el a Javelinek használatát, míg az amerikai hadseregben erre egy 80 órás kurzust szánnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató