2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Csaknem megismétlődött az olaszliszkai lincselés, húsz fős társaság támadt rá egy 70 éves emberre Ózdon

Húsz fős társaság támadt rá egy idős emberre még szombaton este Ózd külső részén, Centerben. A 70 éves Varga Tibor egész nap a földeken kaszált, majd a lovait látta el, este 8 óra után indult haza az üres traktorral. Az úton meglátott egy nagy számú társaságot, akik táncoltak, hangosan énekeltek, rájuk dudált, hogy álljanak félre, amit azok zokon vettek. Hangos szidalmazás, ordibálás, fenyegetőzés közepette többen a traktorra ugrottak, megpróbáltak bejutni, vagy az öreget kiszedni onnan, még a traktor üvegajtaját is kiszakították. Varga Tibor 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta; azt mondja, ezt Molnár László barátjának köszönheti, aki azzal, hogy beavatkozott, a védelmére kelt, az életét mentette meg. A helyszínre érkező rendőrök az érintettek elmondása szerint két főt vettek őrizetbe, azokat, a legagresszívebbek voltak a társaságból.

A PestiSrácok.hu-nak nyilatkozott a támadást elszenvedett férfi és a városrész önkormányzati képviselője is. Utóbbi azt mondta, egy olyan helyi család érintett az ügyben, akikkel folyamatosan probléma van; egyikük ellen egy másik súlyos bántalmazás miatt is folyamatban van büntetőeljárás.

Nem sokon múlt, hogy megismétlődjön az olaszliszkai lincselés. A konfliktus ezúttal Ózdon robbant ki, a Centerben lakó népes számú S. család és egy 70 éves helyi gazdálkodó között. Varga Tibor egyedül él Ózd határában, szinte minden nap kint van a földeken. S.-éket is ismeri, hiszen a Center egy kicsi lélekszámú része Ózdnak, amely valamikor önálló kistelepülés volt. Bár az említett családra sok a panasz, komoly konfliktusra, tettlegességre a szomszédokkal, utcában lakókkal eddig nem került sor. Varga Tibor szombaton egész nap kaszált, a nap végén leakasztotta a kaszálógépet a traktorról, majd az üres traktorral még elment megnézni a lovait. Onnan indult haza 20 óra után – azt mondja, lassan, komótosan, amolyan gyalogos tempóban. Az adott részen, ahol az eset történt, nem is tudott volna gyorsabban hajtani, mert egy éles kanyar utáni szakaszról beszélünk.

“LACI BARÁTOM MENTETTE MEG AZ ÉLETEMET”

Megláttam az út közepén a nagyobb társaságot. Ünnepeltek, táncoltak, most már tudom, hogy az egyik gyerek elballagott nyolcadikból, azt ünnepelték. Mivel teljes szélességében elfoglalták az utat, dudáltam, hogy álljanak félre. Ezt meg is tették, de ahogy lassan elindultam közöttük, szitkozódni kezdtek. “A k…. anyádat”, “megdöglesz”, ilyeneket ordítottak, majd azt vettem észre, hogy többen másznak fel a traktorra

– idézte fel a történteket Varga Tibor.

Ő menekülni próbált, hol előre, hol hátrafelé, de gyakorlatilag folyamatosan ostromolták a traktort, kiszakították az üvegajtót is és benyúlva ütlegelték az öreget.

A támadás alatt, miközben menekülni próbált, előbb a 112-es segélyhívó vonalat hívta, ahonnan azonnali gyors segítséget kért, de az adatai felvételénél nem jutottak tovább.

Abban a helyzetben egyszerűen lehetetlen volt végigcsinálni a bejelentést, válaszolni a kérdésekre, ezért bontottam a vonalat. A híváselőzmények között László barátom nevére nyomtam, aki perceken belül odaért és a segítségemre sietett. Akkor tudtam először kiszállni a traktorból, ő engem védett, én őt, mert akkor már mind a kettőnkre jöttek. Azt gondolom, Laci mentette meg az életemet. A támadóink többen is lettek, majd szerencsére több rendőr is a helyszínre érkezett. Úgy tudom, egy lakó hívta őket, aki az ablakból látta az eseményeket

– folytatta Varga Tibor.

A rendőri beavatkozást megelőzően, amint a járőrautókat kiszúrták, a csapat szétrebbent. A házaiknál keresték meg őket az egyenruhások, miközben a sérült idős ember ellátására a mentők is megérkeztek. Varga Tibor unokaöccsétől tudjuk, aki szintén a helyszínre ment, hogy a támadók önvédelemre hivatkoztak. Azt állították, hogy az idős ember vasvillával kergette őket és a konfliktus azért robbant ki, mert traktorjával elütött egy gyereket. Két rendőr a traktort és a helyszínt át is vizsgálta, de abban semmilyen szerszámot, pláne vasvillát nem találtak.

Varga Tibor a PestiSrácok-nak azt mondta, egy 13–14 év körüli fiú hátán mutogattak a támadói valamilyen horzsolásos sérülést, azt állítva, hogy ő elütötte a gyereket. Ez a fiú volt az egyik állítása szerint, aki többször is felmászott a traktorra. Szerinte, ha a sérülését egyáltalán ekkor szerezte, az csak úgy történhetett, hogy leesett, amikor ő menekülni próbált. Biztos benne, hogy senkit nem ütött, de még csak nem is sodort el menekülési kísérlet közben sem.

“HOGY MER EZ RÁNK DUDÁLNI?”

A PS munkatársai elhívták Váradi Józsefet, az ózdi 8-as számú választókerület önkormányzati képviselőjét, aki a történtek óta mindkét féllel találkozott. Azt mondta, hogy a támadók teóriáját elképzelhetetlennek tartja. Ő is úgy tudja, hogy a dudaszó váltotta ki az indulatokat, és a még csak nem is helyben lakó rokon volt, aki zokon vette, hogy mer valaki rájuk dudálni.

Tibi bácsi szerencséje az volt, hogy a barátját fel tudta hívni és az időben a helyszínre érkezett

– jegyezte meg az önkormányzati képviselő. A támadók egy család, illetve annak rokonsága. S.-ék 2017-ben költöztek Ózdra, az S. családban 12 gyerek van, különböző korúak, az idősebbek már kamaszok. Váradi Józseftől megtudtuk: azóta, hogy beköltöztek a Centerben található házba, folyamatosan probléma van velük, majdnem mindennaposak a panaszok, bejelentések a szomszédok részéről.

CSOPORTOS GARÁZDASÁG, KÖZLEKEDÉS BIZTONSÁGÁNAK VESZÉLYEZTETÉSE

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét, akik azt írták, az Ózdi Rendőrkapitányság csoportos garázdaság bűntett és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanújával folytat nyomozást.

Kollégáim az eljárásban eddig két főt hallgattak ki gyanúsítottként, de még további kihallgatások várhatóak. Tekintettel arra, hogy a történtek tisztázása jelenleg is folyamatban van, ezért a nyomozás érdekében további információt nem áll módunkban megosztani

– áll a válaszlevélben.

(PS)

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató