2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az USA azonnal közbelépne, ha Oroszország megtámadná Litvániát

Az Egyesült Államok külügyi szóvivője szerint a NATO 5. cikkelyének érvényessége megkérdőjelezhetetlen.

A NATO azonnal harcba szállna Litvánia oldalán, ha Oroszország megtámadná a balti államot – olvasható az Index cikkében. A lap szerint erről az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Ned Price beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

„Támogatjuk partnereinket az Észak-atlanti Szövetségben, a NATO 5. cikkelyének érvényessége, mely szerint ha egy tagállamot támadás ér, az a szövetség egésze elleni támadásnak minősül, megkérdőjelezhetetlen” – közölte Price.

Korlátozások a vasúti áruforgalomra

Litvánia június 18-án jelentette be, hogy korlátozza az európai uniós szankció alá eső áruk vasúti forgalmát a kalinyingrádi orosz enkláve irányába. A döntés határozott orosz reakciókat váltott ki, a Kreml-szóvivő Dmitrj Peszkov példátlannak és törvénytelennek nevezte, majd a külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország 

fenntartja magának a jogot arra, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében.”

Litvánia ennek ellenére közölte, hogy a korlátozásokat a vasúti áruforgalomra is kiterjeszti, ezután pedig meg is tette azt: a belorusz–litván határról a vámosok elkezdték visszafordítani a kamionokat. Ez azt jelenti, hogy a kalinyingrádi térségbe csak tengeri úton tudják zavartalanul eljuttatni az árut az oroszok, amire egyelőre nincsenek felkészülve.Az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági tanácsának titkára, Nyikolaj Patrusev kedden este kijelentette, Moszkva válaszlépéseit a litván lakosság kétségkívül megérzi. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató