2022. augusztus 16. - Ábrahám
EUR : 397.33
USD : 389.27
Időjárás ikon34°19°

Csehország: bármint eltüzelünk, hogy melegben tartsuk az embereket

Vaclav Bartuška, Csehország energiabiztonsági nagykövete megígérte, hogy országa mindent megtesz a hő- és villamosenergia-termelés érdekében, ha a gázkészletek ezen a télen elfogynak.

“Lényegében megismétlődik az 1973-as olajársokk… Ha ezen a télen megszűnik a gázszolgáltatás, mindent elégetünk, amit csak tudunk, hogy melegen tartsuk az embereket és áramot termeljünk”

– mondta Bartuška hétfőn brüsszeli újságíróknak nyilatkozva, amelyet az Euractiv idézi.

Kommentárja az EU Tanácsának cseh elnöksége előtt hangzott el, amely július 1-jén kezdődik és hat hónapig tart.

A tisztviselő szerint még a fűtési szezon előtt lehetséges az EU gázzal történő ellátása, ha az európai országok hosszú távú szerződéseket kötnek az LNG-szállítókkal. Az Európai Bizottság a múltban nem szívesen írta alá ezeket, de Bartuška szerint a helyzet megváltozott.

“EZT EGY ÉVVEL EZELŐTT, FÉL ÉVVEL EZELŐTT VAGY NÉGY HÓNAPPAL EZELŐTT NEM HALLOTTA VOLNA A BIZTOSTÓL. EGYÉRTELMŰ A MEGÉRTÉS A RÉSZÜKRŐL, HOGY A TAGÁLLAMOKNAK TÚL KELL ÉLNIÜK, A KORMÁNYOKNAK TÚL KELL ÉLNIÜK A TELET” – JELENTETTE KI.

Bartuška hozzátette, hogy országa uniós elnöksége alatt az EU fő célja az lesz, hogy a téli fűtési szezonra elegendő készlettel töltsék fel a gáztárolókat.

Prága emellett a közös gázbeszerzések előmozdítására is összpontosít majd, és fel kívánja gyorsítani az Európai Bizottság REPowerEU tervének végrehajtását, amely az év végéig kétharmadával csökkentené az EU orosz gáztól való függőségét, és előmozdítaná az EU “zöld” energiára való átállását.

A nagykövet szerint ez utóbbi lépés már elindult, és a magasra szökő energiaárak és a politikai gondok valóban segíthetnek az EU-nak elérni az éghajlatvédelmi célokat.

“Sok döntést maguk az emberek hoznak. Gondolja, hogy az emberek jelenleg gázfűtőt vásárolnak? Valószínűleg nem” – jelentette ki, hozzátéve, hogy hazájában az elmúlt hónapokban “óriási növekedés” volt tapasztalható a hőszivattyúk és napkollektorok telepítésének számában Csehországban.

“Az átállás nehéz és bonyolult lesz, de győzni fogunk. És a győztesek a zöld technológiák lesznek. Csak időbe telik majd, és öt év múlva alapvetően azt fogjuk kérdezni, hogy miért égettünk földgázt az áramtermeléshez”.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató